Bancă Naţională intenţionează să introducă două monede cu valoarea de unul şi doi lei

Banca Naţională a Moldovei planifică să înlocuiască bancnota de un leu cu o monedă de aceeaşi valoare şi să introducă o altă monedă cu valoarea de doi lei cu scopul de a economisi sume importante de bani. Potrivit expertului în economie Veaceslav Ioniţă, bancnota de un leu are o pondere infimă ca valoare în totalitatea banilor din circulație, însă se uzează cel mai des, iar costurile de deservire a acesteia sunt comparative cu costurile de înlocuire a tuturor celorlalte monede luate împreună, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În afară de economiile BNM, introducerea unei monede de 2 lei va simplifica eforturile noastre în momentul achitării primirii unor sume de bani. În sistemul actual 1, 5, 10, 20, 50 de lei, pentru efectuarea unei tranzacții, utilizăm în mediu 3,72 bancnote. Introducerea monedei de doi lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție la 2,92 unități monetare, sau cu 27,4% mai puțin.

„Evident, monedele de 1 și 2 lei vor fi utilizate în tranzacții mici până la 10 lei. În acest caz eficiența crește și mai tare de la 2,6 unități monetare ajungem la 1,8 sau cu 44,4% mai puține unități monetare. În medie, introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție 33,4% lucru care evident trebuie să ne bucure pe toți”, concluzionează Veaceslav Ioniță.