Banca lui Plahotniuc, preferata poliției rutiere

TRAFIC // Poliția rutieră obligă șoferii să plătească amenzile la Victoriabank

Șoferii din R. Moldova sancționați de agenții de circulație rutieră sunt obligați să plătească amenzile la Victoriabank. Chiar dacă Direcția Poliție Rutieră are încheiate contracte în acest sens cu mai multe bănci comerciale din republică, din motive neclare, polițiștii preferă doar banca actualului prim-vicepreședinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Şoferilor li se spune că, în cazul în care vor achita amenda la o altă bancă, vor trebui să revină la poliție și să prezinte bonul de plată.

În dorința de a evita o nouă întâlnire cu oamenii legii, contravenienții se conformează, iar banca lui Plahotniuc câștigă câte un leu din fiecare amendă plătită.

„Ați parcat mașina în loc interzis. Luați procesul-verbal și achitați amenda la Victoriabank”, i-a spus agentul de circulație unui tânăr care a venit nedumerit la redacția ziarului nostru să afle de ce poliția rutieră îl obligă să plătească banii la o anumită bancă comercială. Pe procesul-verbal pe care i l-a întocmit agentul de circulație, acesta a scris cu litere de-o șchioapă numărul contului de la Victoriabank pe care urmau a fi transferați banii și suma pe care acesta trebuia să o plătească.

Cazuri similare li s-au întâmplat și altor șoferi. Unul dintre „pățiți” susține că deși pe procesul-verbal care i-a fost întocmit erau indicate câteva bănci la care acesta putea să plătească amenda, polițistul l-a atenționat să se ducă doar la Victoriabank și a subliniat denumirea băncii pe document pentru ca cel amendat să nu uite.

Sunt mai multe bănci

„Nu e posibil așa ceva”, susține inspectorul principal al secției organizare, inspectare și tehnologii informaționale din cadrul Direcției Poliție Rutieră, Dan Chiriță. Potrivit funcționarului, șoferii pot achita amenda în mai multe bănci care au acceptat să colaboreze cu ei. Chiriță ne-a explicat că, în prezent, în cadrul Direcției Poliție Rutieră există un sistem informațional automatizat în care, timp de 24 de ore, sunt înregistrate toate procesele-verbale întocmite de agenții de circulație. Direcția a propus mai multor bănci să utilizeze acest sistem informațional astfel încât atunci când șoferul achită amenda, acest lucru să fie introdus automat în sistem. „Prima bancă ce a dat curs propunerii noastre a fost cu adevărat Victoriabank, dar au urmat și altele: Universalbank, Moldindcombank, Fincombank, dar și Poșta Moldovei. Astăzi, persoana amendată de agenții de circulație rutieră poate achita amenda la oricare dintre aceste instituții”, ne spune Chiriță, precizând că această nouă modalitate de achitare a amenzilor oferă confort și șoferilor. Or, ei nu mai sunt nevoiți să revină la poliție cu bonul de plată pentru a demonstra că au achitat amenda.

„Doar Victoriabank”

Celelate bănci despre care vorbește inspectorul principal de la Direcția Poliție Rutieră se pare însă că nu sunt cunoscute și agenților de circulație. Cei câțiva polițiști pe care i-am întrebat la ce bancă ar trebui să plătească șoferii amenda ne-au răspuns scurt: „Victoriabank”. Nici măcar atunci când am insistat să ne spună dacă există și alte bănci la care am putea apela, aceștia nu și-au amintit vreo denumire. „Dacă vă duceți la altă bancă va trebui să ne aduceți dovadă. Vă faceți probleme și dvs, și nouă”, a încercat să ne explice avantajele unul dintre agenții de circulație cu care am discutat.

Nici măcar responsabilul de la serviciului de presă al Poliției rutiere municipale nu a putut să ne confirme cele spuse de Chiriță. După ce și-a consultat superiorii, domnișoara de la relațiile cu presa ne-a anunțat că polițiștii preferă să recomande Victoriabank de dragul comodității cetățenilor. „Victoriabank ne trimite automat informația despre șoferii care au achitat amenzile, de aceea nu mai e nevoie ca aceștia să vină din nou la noi cu bonul de plată”, ne-a spus ea.

„S-au obișnuit”

Noua procedură de achitare a amenzilor a fost introdusă în iunie 2009. Chiriță presupune că faptul că agenții de circulație rutieră recomandă o singură bancă se explică prin aceea că, inițial, doar Victoriabank a acceptat să utilizeze sistemul elaborat de Direcția Poliție Rutieră. „Poate s-au obișnuit cu această bancă”, presupune funcționarul.

Până una, alta, banca în care Vlad Plahotniuc este președinte al Consiliului de administrare percepe un comision de 1 leu pentru fiecare amendă care se plătește la ei.

Potrivit datelor statistice, în primele nouă luni ale anului 2010, în baza deciziilor agenţilor de circulație au fost aplicate 111.738 amenzi în valoare de 35.125.700 lei.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.