Banca lui Olejka și-a pierdut clienții guvernamentali

Astăzi, niciun minister sau agenție de stat nu mai este client al băncii fiului fostului președinte Vladimir Voronin

Odată cu plecarea comuniștilor de la guvernare, au plecat și clienții „fideli” ai Fincombank. După ce timp de opt ani mai multe ministere și întreprinderi de stat au ținut să își plătească angajații prin intermediul băncii în care Oleg Voronin este președinte al Consiliului de administrare, astăzi, toate s-au dezis de serviciile ei, căutând alternativă.

O nouă guvernare, noi preferințe „bancare”

Cele mai multe ministere au preferat să-și transfere conturile la Banca de Economii, bancă în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni. În prezent, de la această bancă își ridică salariile angajații Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Transporturilor, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției și ai Serviciului de Grăniceri.

Ministerul de Interne și cel al Educației care până acum doi ani erau clienți ai Fincombank, astăzi sunt la Moldindcombank. Tot aici își au conturile și Ministerul Agricuturii și Industriei Alimentare, dar și Ministerul Mediului. Amintim că unul dintre acționarii acestei bănci este fostul deputat AMN, Veaceslav Platon, iar până în noiembrie 2010, Ministerul Educației și cel al Agriculturii au fost conduse de miniștri din partea AMN.

Întâmplător sau nu, dar și Ministerul Economiei și cel al Muncii și Protecției Sociale, care au revenit Partidului Democrat, își au conturile deschise la banca colegului lor de partid, Vlad Plahotniuc. De altfel, Ministerul Muncii a decis  în februarie 2010 să își treacă conturile la Victoriabank. Până atunci instituția era clienta Băncii Sociale.

Angajații Aparatului Guvernului își ridică salariile de la Eximbank, iar cei de la Parlament (inclusiv deputații – n.r.) – de la Mobiasbancă.

Ministerele aduceau venituri de milioane

Cu câteva numere în urmă, JURNAL scria despre faptul că de un an şi jumătate, de când se află la guvernare AIE, „Fincombank” a înregistrat pierderi de mai multe zeci de milioane de lei.

Numai în 2010, banca a raportat pierderi de 83,8 milioane de lei. Asta după ce în 2008, banca adusese un profit de 58 de milioane de lei, iar în 2009, anul în care s-a schimbat guvernarea, aceste venituri au scăzut de zece ori.

Potrivit raportului financiar, anul trecut, numărul clienţilor „Fincombank” s-a redus cu 23,5%.

Cei mai mulți dintre ei erau angajați ai Ministerului de Interne, Ministerului Finanţelor, Moldtelecom, Ministerului Apărării şi altor structuri de stat care își ridicau salariile prin intermediul acestei bănci.

La deservirea cardurilor, Fincombank percepea în folosul băncii 0,8 % din suma procesată.

Tot pe conturile acestei bănci ajungeau și sursele financiare adunate de la populație în cadrul diferitelor campanii, inclusiv cea de reconstrucție a Mănăstirii Căpriana.

M.R.