Banca cipriotă FBME, implicată în cazul Magniţki, se află centrul unui scandal mai mare decât Panama Papers

Banca cipriotă FBME (foto) este în centrul unui scandal financiar cu ramificaţii internaţionale, în care sunt implicate mafia rusească, escroci cunoscuţi în lumea întreagă, grupări teroriste şi bănci din Republica Moldova. Un tribunal american îi blochează din aprilie acestei bănci accesul la sistemul bancar al SUA şi, în consecinţă, această instituţie financiară înregistrează pierderi uriaşe, relevă Asia Sentinel.

Această bancă, o filială a FBME Bank Ltd din Tanzania, adăposteşte numeroase operaţii internaţionale ilicite ale mafiei ruseşti, care ar fi susţinută de preşedintele rus, Vladimir Putin, operaţiuni ale spălătorilor de bani indonezieni, japonezi şi thailandezi, ale piraţilor somalieni, ale sindicatelor internaţionale de droguri şi fabricanţi de gaz sarin pentru preşedintele sirian, Bachar Al-Assad.

Există suspiciuni ca Hezbolah, organizaţie şiită teroristă, a efectuat operaţiuni financiare prin entităţi interpuse, având aici 6.500 de conturi. FBME este deţinută şi exploatată de o familie libaneză. O sursă informată a declarat pentru Asia Sentinel că e posibil ca unii deponenţi ai FBME să nu se mai prezinte pentru a-şi reclama participările lor din cauza că s-ar pomeni în atenţia comunităţii internaţionale.

Unii observatori estimează că scandalul ar putea depăşi prin amploarea sa Panama Papers. Afacerea este „complexă” în orice caz, după cum declară Floris Alexander, un olandez care conduce Legal Floris LLC, societate ce reprezintă peste 1.300 de deponenţi ce încearcă să-şi recupereze banii din FBME.

Fluxul de fonduri suspicioase provin de la grupările criminale ruseşti care, potrivit unei surse care a refuzat să fie numită pentru că nu vrea „să vină ruşii la uşa lui şi să-l omoare” –, ar fi depozitat şi spălat până la 500 milioane de dolari prin intermediul FBME. Sursa principală a fost Hermitage Capital Management. Instituţia bancară a început să funcţioneze în 1953 ca Banca Federală din Orientul Mijlociu (Federal Bank of the Middle East), o structură comercială internaţională ce oferea servicii bancare şi produse atât pentru clienţi corporativi, cât şi pentru cei individuali.

Banii transferaţi prin FBME vin din Altem Investment Ltd şi Zibar Management Ltd. Sursa originală a fost Hermitage Capital Management, odinioară cea mai mare proprietate a securiştilor ruşi şi idee originală a unui anume american William Browder. Avocaţii Guvernului american spun că banii au fost furaţi de trei oameni de afaceri ruşi cu relaţii în Guvernul rus, şi anume din departamentul impozite.

Într-un interviu cu Asia Sentinel, Browder a declarat că unii dintre aceşti bani au ajuns la Sergei Roldughin, un violoncelist şi naş de botez al copiilor lui Putin. Fiind întrebat dacă Putin a fost forţa principală aflată în spatele fraudei de la Hermitage, Browder a spus că conexiunile fac verosimilă acest fapt.

Prevezon Holdings a furat 230 milioane de dolari din Hermitage i-a spălat printr-un grup de companii din Rusia, bănci moldoveneşti, letone şi cipriote prin transferuri wire în băncile de SUA.

Unul dintre avocaţii lui Browder care a depus reclamaţii la autorităţile ruse că Hermitage a fost fraudat a fost Serghei Magniţki, care a fost arestat şi încarcerat, murind în închisoare la 37 de ani.  Cazul său a devenit un scandal internaţional care a dus la ceea ce a dus la Legea Magniţki adoptată de Congres, care interzice oficialilor ruşi suspectaţi că ar fi implicaţi în omorârea lui Serghei Magniţki să intre în SUA sau să folosească sistemul bancar american, care a îngheţat toate fondurile lor.

Amintim că în perioada 4–13 februarie, 2008, pe conturile a două companii fictive din Moldova, Bunicon-Impex SRL şi Elenast-COM SRL, deschise la Banca de Economii, au fost transferați din Federația Rusă 52 de milioane de dolari. Aceste două companii au fost înregistrate pe adrese false în case semi-dărâmate. Extrasele bancare ale ambelor companii arată că ele au lucrat doar pentru primirea de bani din Rusia şi transferarea ulterioară a acestora pe conturile unor companii off-shore.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)