Ban Ki-moon: Noile colonii israeliene vor da o „lovitură aproape fatală” procesului de pace

Planul de extindere a coloniilor israeliene în Ierusalimul de Est şi Cisiordania va da o „lovitură aproape fatală” procesului de pace israeliano-palestinian, a declarat duminică secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

„Coloniile sunt ilegale în privinţa dreptului internaţional, iar dacă (acest plan) se va concretiza, va da o lovitură aproape fatală ultimelor şanse de a garanta o soluţie cu două state”, a precizat Ban Ki-moon, citat, într-un comunicat, de către purtătorul său de cuvânt Martin Nesirksy.

Israelul a anunţat vineri, a doua zi după ce Palestina a primit statutul de stat observator la ONU, că intenţionează să construiască 3.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

Într-o declaraţie dură la adresa Guvernului israelian, Ban Ki-moon subliniază că proiectul „riscă să separe în totalitate Ierusalimul de Est de restul Cisiordaniei”. „Secretarul general a primit cu o mare îngrijorare şi cu o decepţie profundă anunţul făcut de Israel” cu privire la noile colonii, se arată în comunicat. Aşa cum a procedat joi, înaintea votului la ONU, Ban Ki-moon a „îndemnat din nou toate părţile implicate să reia negocierile şi să îşi dubleze eforturile pentru a obţine o pace completă, justă şi durabilă şi le-a cerut imperios să se abţină de la orice acţiune de provocare”. „În interesul păcii”, Israelul trebuie „să renunţe la planul său”, conchide Ban Ki-moon.

Decizia israeliană a suscitat critici energice în cadrul comunităţii internaţionale, mai ales din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene (UE).

Guvernul israelian a mai anunţat duminică faptul că va bloca transferul taxelor colectate în numele Autorităţii Palestiniene. (mediafax.ro)