Ban Ki-moon: Noile colonii israeliene vor da o „lovitură aproape fatală” procesului de pace

Planul de extindere a coloniilor israeliene în Ierusalimul de Est şi Cisiordania va da o „lovitură aproape fatală” procesului de pace israeliano-palestinian, a declarat duminică secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

„Coloniile sunt ilegale în privinţa dreptului internaţional, iar dacă (acest plan) se va concretiza, va da o lovitură aproape fatală ultimelor şanse de a garanta o soluţie cu două state”, a precizat Ban Ki-moon, citat, într-un comunicat, de către purtătorul său de cuvânt Martin Nesirksy.

Israelul a anunţat vineri, a doua zi după ce Palestina a primit statutul de stat observator la ONU, că intenţionează să construiască 3.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

Într-o declaraţie dură la adresa Guvernului israelian, Ban Ki-moon subliniază că proiectul „riscă să separe în totalitate Ierusalimul de Est de restul Cisiordaniei”. „Secretarul general a primit cu o mare îngrijorare şi cu o decepţie profundă anunţul făcut de Israel” cu privire la noile colonii, se arată în comunicat. Aşa cum a procedat joi, înaintea votului la ONU, Ban Ki-moon a „îndemnat din nou toate părţile implicate să reia negocierile şi să îşi dubleze eforturile pentru a obţine o pace completă, justă şi durabilă şi le-a cerut imperios să se abţină de la orice acţiune de provocare”. „În interesul păcii”, Israelul trebuie „să renunţe la planul său”, conchide Ban Ki-moon.

Decizia israeliană a suscitat critici energice în cadrul comunităţii internaţionale, mai ales din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene (UE).

Guvernul israelian a mai anunţat duminică faptul că va bloca transferul taxelor colectate în numele Autorităţii Palestiniene. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)