Bălțiul vrea autonomie mai largă // SEPARATISM

Ieri, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălți, majoritatea comunistă a decis organizarea unui referendum pentru oferirea unei autonomii mai mari municipiului. Comuniștii își argumentează inițiativa prin faptul că ei sunt foarte dependenți de organele centrale ale administrației de stat.

Au făcut de râs Bălțiul în toată țara

Boris Marcoci, consilier în cadrul Consiliului Municipal Bălți, a declarat că aceste inițiative sunt dirijate de către aparatul central al PCRM. „A fost o mare demagogie. Au făcut de râs Bălțiul în toată țara din cauza a doi-trei consilieri care fac cel mai mult fum. În proiect nici nu se menţiona ca această autonomie să fie în componența Republicii Moldova. Și noi, cei de la PLDM, le-am spus să scrie că vor această „extindere” în componența Republicii Moldova. Cred că cineva trebuie să răspundă pentru aceste fapte”.

Autonomie financiară, teritorială sau spațială?

Boris Marcoci ne-a explicat că comuniștii vor o autonomie financiară, polițienească, chiar drumurile să fie reparate din contul bugetului local. „Au avut în vedere ca drumurile să nu se repare centralizat, ci din bugetul municipal. Au cerut ca poliția să fie subordonată exclusiv Consiliului Municipal Bălţi. Au cerut demiterea comisarului. Au elaborat un proiect pentru demiterea acestuia. PLDM a spus că nu noi l-am pus în funcție și nu noi îl vom demite”, ne-a comunicat Marcoci.

De asemenea, consilierul liberal-democrat a menţionat că comuniștii nu realizează cu adevărat ce votează. „Noi i-am întrebat ce înseamnă extindere: autonomie financiară, teritorială, spațială? N-au putut să ne răspundă. Doar vreo trei dintre ei ştiu ce vor cu adevărat, restul s-a conformat prostește”.

„Poliția ne ignoră!”

De cealaltă parte, comuniștii se plâng că organele centrale de stat se opun funcționării normale a municipiului Bălți. Contactată de JURNAL, Valentina Ciornîi, consilier PCRM, ne-a spus că problema majoră vizează finanțarea municipiului și funcționarea poliției: „Poliția se subordonează mai mult Chișinăului decât municipiului. Sunt multe probleme pe care autoritatea locală încearcă să le rezolve, dar poliția ne ignoră”.

„Suntem informați în ultimul rând”

L-am întrebat pe Oleg Ceban, consilier PCRM, dacă știe despre faptul că prim-ministrul Vlad Filat a ordonat Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să investigheze cazul de încălcare a normei legale de către Consiliul Municipal Bălţi. „De unde să știm noi ce face Vlad Filat. Noi suntem informați în ultimul rând despre acest lucru. Ce am făcut astăzi a fost doar primul pas. Noi, Consiliul Municipal Bălți, suntem calificați drept consiliu sătesc. Nu ne place acest fapt”, ne-a explicat comunistul Ceban.

Filat îi pune la punct

Prim-ministrul Vlad Filat a solicitat Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne să investigheze cazul de încălcare a normei legale de către Consiliul Municipal Bălţi, care a decis ieri desfăşurarea unui referendum local pe 9 septembrie 2012 în problema extinderii autonomiei locale a acestui municipiu.

Vadim VASILIU