Bălțiul se teme de limba română

Comuniștii din Bălți consideră că limba rusă este în pericol

La Bălți, rusa e la ea acasă. La ședințele Consiliului Municipal Bălți (CMB), în cadrul întreprinderilor municipale, la ședințele primăriei se vorbește în limba rusă. La 21 iunie curent, comuniștii din cadrul CMB au votat un proiect de lege care prevede crearea unei comisii ce ar monitoriza modul în care se respectă Legea cu privire la funcționarea limbilor.

Un punct al proiectului recomandă structurilor publice centrale să transmită celor locale din mun. Bălți corespondența în limba rusă. CMB e alcătuit din 35 de consilieri, dintre care 26 sunt din partea PCRM.

Consilierul comunist Serghei Mihailov, unul dintre puținii consilieri care au fost de acord să ne vorbească, ne-a explicat că în municipiul Bălți trebuie asigurat dreptul rusofonilor la informație. „Am solicitat ca în orașul nostru să funcționeze o comisie care va monitoriza modul în care se respectă legea cu privire la funcționarea limbilor. În orașul nostru, aproape jumătate din populație sunt rusofoni, iar în instituțiile de stat toată informația este în limba de stat cu grafie latină. Mulți oameni se confruntă cu probleme în acest sens. Am venit cu această inițiativă pentru a verifica dacă este adevărat. După ce comisia va veni cu primul raport, vom putea întreprinde măsuri pentru a ameliora situația”, ne-a explicat comunistul.

Limba rusă domină nestingherit

Sergiu Scurtu, un tânăr student din municipiul Bălți, ne spune că drepturile rusofonilor nu sunt încălcate, dimpotrivă, drepturile vorbitorilor de română sunt lezate de cele mai multe ori. „Am avut cazuri în care am cerut o pâine în română la un magazin din Bălți și mi s-a cerut să vorbesc «într-o limbă normală». Aceeași replică o poți auzi și la piață, și în transport. Tânărul ne spune că în domeniul serviciilor publice, limba rusă domină nestingherit. Mai mult, fenomenul ajunge la absurd atunci când un șofer de microbuz moldovean vorbește cu un pasager, moldovean și el, în rusă.

Limba rusă nu este în pericol

„Nu cred că limba rusă este nedreptățită în municipiul Bălți. În majoritatea instituțiilor de stat, informația este plasată în două limbi: rusă și română. Consiliul ar trebui să rezolve problemele stringente, precum transportul public, mirosul insuportabil din oraș”, ne spune tânărul.
Contactat de JURNAL, Ruslan Mihalevschi, redactor-șef adjunct al ziarului independent din Bălți „SP”, ne-a explicat că, de fapt, nu există o problemă. „În oraș se vorbește foarte mult limba rusă. Decizia de a crea comisia este una populistă, o încercare de a se încadra într-un trend. Mai mult, când PCRM se afla la guvernare, corespondența oficială cu autoritățile locale de la Bălți se efectua în limba de stat, nimeni nu se revolta atunci”, ne-a explicat jurnalistul.

Ruslan Mihalevschi ne-a mai spus că în municipiul Bălți există o instituție municipală a cărei funcție este de a preda gratis limba română. Cititorii ziarului s-au adresat acestei instituţii, însă au realizat cu stupoare că ea nu funcționează, este o instituție fantomă. „Legea prevede că există posibilitatea de a învăţa gratis limba de stat, însă această posibilitate nu este realizată. Cred că și nivelul de predare a limbii române în regiune este ineficient”, a conchis jurnalistul.

CMB, papagalul PCRM

Consilierul PLDM din cadrul CMB, Vlad Ghițu, a declarat pentru JURNAL că fracțiunea majoritară a PCRM, la fiecare ședință, vine cu proiecte provocatoare sau decizii care au scopul de a demonstra nesupunerea municipiului față de autoritățile publice centrale. În acest sens, se remarcă declarația CMB cu privire la nesupunerea civică față de autoritățile publice centrale.

A urmat decizia comuniștilor din CMB de a arbora steagul bicolor pe instituțiile de stat din municipiu, apoi declarațiile că Bălțiul este zonă închisă pentru minoritățile sexuale. Iar, recent, comuniștii din CMB au venit cu proiectul de a forma o comisie care va asigura aplicarea Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul municipiului.

În opinia consilierului, punctul doi era unul cu totul aberant: „Se recomandă organelor publice centrale să transmită organelor publice locale din mun. Bălți corespondența în limba rusă”.

„Noi, cei din opoziție, am insistat să fie scos de pe ordinea de zi acest subiect. Când am intervenit cu argumente, ei au omis punctul 2. A fost lăsat punctul în care se scria despre crearea unei comisii ce va investiga funcționarea limbilor pe teritoriul municipiului Bălți. Au scos accentele categorice”.

Niciun proiect de anvergură

Atât Ruslan Mihalevschi, cât și Vlad Ghițu ne-au relatat că în Bălți nu se realizează pe moment niciun proiect de anvergură în domeniul infrastructurii. „În Bălți, cu greu vezi un troleibuz mai bun, majoritatea sunt sovietice. Nici troleibuzele mai bunicele nu se compară cu cele care circulă prin Chișinău. Troleibuzele au perdele la geamuri”, râde Sergiu Scurtu. Deși autoritățile spun că au rezolvat problema mirosului de la stația de epurare, în oraș încă domină mirosul insuportabil.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)