Balticii se pregătesc de ce este mai rău

RUSSIA-HISTORY-WWII-PARADE

Ministerul lituanian al Apărării a publicat recent un manual pentru a face faţă unei invazii. El va fi accesibil pe internet, disponibil în toate bibliotecile ţării şi va fi distribuit pe standuri în timpul evenimentelor militare. „Păstraţi calmul, nu panicaţi”, consiliază manualul. „Trageri în faţa ferestrei tale? Acesta nu este sfârşitul lumii”, scrie lemonde.fr.

Manualul cuprinde sfaturi practice. Cei care sunt pregătiţi să lupte cu arma în mâini pot să-şi procure arsenal militar. Cei care posedă cunoştinţe în domeniul IT pot controla reţelele sociale ca Facebook sau Twitter sau să încerce cyberatacuri împotriva duşmanului. Sub ocupaţie, trebuie organizate manifestaţii şi greve . Cei care nu au curajul să facă acest lucru „pot să-şi facă lucrul lor mai lent ca de obicei”.

Spre deosebire de Ucraina, ţările baltice, membre ale Uniunii Europene şi ale NATO nu trebuie să fie ameninţate de o invazie armată a Rusiei. Articolul 5 al Tratatului NATO garantează apărare comună în caz de agresiune a unuia din membrii săi. Totuşi, după anexarea Crimeii de către Rusia, Lituania şi Letonia au decis să-şi dubleze bugetul apărării din 2015 până în 2020, pentru a atinge 2% din PBI. Bugetul Apărării al Estoniei este deja la acest nivel.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)