Balta fiscală de la Ghidighici

O bună parte din terenurile publice ale Primăriei Ghidighici sunt deținute ilegal și pentru ele nu se achită niciun ban

Un agent economic din Ghidighici, mun. Chişinău, ar arenda din 2004 un iaz pentru care nu a plătit niciun ban în bugetul primăriei. Mai mult, acesta ar fi mărit de aproape două ori, fără acordul consiliului local, terenul arendat, acoperind un drum public şi îngrădind astfel accesul locuitorilor satului la terenurile lor agricole. Funcționarii de la primărie susțin că încearcă să rezolve problema prin inventarierea terenurilor publice și stabilirea corectă a suprafețelor terenurilor publice date în arendă unor agenți economici.

Victoria Popa

Un agent economic din Ghidighici, mun. Chişinău, ar arenda din 2004 un iaz pentru care nu a plătit niciun ban în bugetul primăriei. Mai mult, acesta ar fi mărit de aproape două ori, fără acordul consiliului local, terenul arendat, acoperind un drum public şi îngrădind astfel accesul locuitorilor satului la terenurile lor agricole.

„Acum sătenii sunt nevoiți să meargă pe alt drum sau prin terenurile altor oameni ca să-și lucreze pământul”, ne-a relatat consilierul local Efim Jereghi. Potrivit acestuia, toate lucrările au fost făcute fără autorizație și fără acordul administrației publice locale. În plus, bărbatul susține că, în prezent, pentru terenul reconstruit și acaparat ilegal, nu se varsă niciun ban în bugetul primăriei. „În cadrul unei şedinţe a comisiei de urbanism a fost pusă în discuție problema arendării iazurilor, insistându-se pe autorizaţia arendaşului ca să-și lărgească suprafața iazului până la un hectar, suprafaţă pe care el a acaparat-o abuziv”, a precizat el.

Ghidighiciul nu are plan urbanistic

Şi Nicolae Anghelevici, un alt consilier, susţine că o oră petrecută la căsuțele de pe malul iazului costă 400 de lei, însă proprietarul afacerii nu plăteşte nimic primăriei. „Ar trebui reziliat contractul de arendă, dacă există… Să fie organizată o altă licitație la care să participe şi alți agenți economici. La Ghidighici există multe probleme legate de terenurile luate în arendă, de suprafaţa acestora, din cauza că nu este adoptat un plan urbanistic. Ei îl modifică cum vor. Când există un plan urbanistic adoptat, nu poți face cu vrei”, îşi dă cu părerea consilierul.

La rândul său, arhitectorul-șef al Primăriei Ghidighici, Vasile Muștuc, ne-a declarat că a fost elaborat un plan urbanistic, însă Cancelaria de Stat a obiectat că documentul nu a fost discutat cu populația. „La următoarea ședință a consiliului, planul va fi propus pentru aprobare”, a anunţat el.

Conform datelor IS „Cadastru”, cele trei iazuri de la Ghidighici aflate în extravilan au următoarele suprafeţe: cel arendat de Dumitru graur are 0,37 ha; cel arendat de Nicolae Pârnău – 0,45 ha și cel arendat de Gheorghe Juraveli – 0,30 ha.

Arhitectorul-șef ne-a confirmat că terenul dat în arendă avea o suprafaţă mult mai mică (0,372 ha) decât în prezent. „Primăria a constatat în urma unui control că heleşteul are o suprafață de 0,77 ha. Proprietarul Dumitru Graur este de acord cu observaţiile autorităţii publice locale și s-a obligat să achite arenda și pentru anii precedenți”, a afirmat acesta. Precizăm că contractul de arendă este valabil până în 2019.

Primarul de Ghidighici, Serafim Isac, ne-a declarat că nu ne poate oferi detalii despre contractul de arendă al iazului vizat, deşi este la curent cu lucrările ilegale, motivând că ar trebui „să ridice actele”. El ne-a mai afirmat că în acest caz există un litigiu la Judecătoria Buiucani, între autoritatea locală și un poliţist.

Terenuri publice arendate pe nimic

Contabila-șefă a primăriei, Nicoleta Graur, ne-a declarat că nu ştie dacă omul de afaceri Dumitru Graur a plătit pentru arenda iazului până în 2014, însă este sigură că nu a achitat nimic în perioada 2015–2016. „Abia din 31 martie 2017, în urma unei decizii a Consiliului local, cei care folosesc bunul public și îl dețin în arendă vor plăti o taxă de folosire. Până acum, nu au existat contracte sau nu le pot găsi eu. Se va efectua un calcul pentru perioada 2015–2016 și agenții economici vor fi obligaţi să achite pentru arendă”, a afirmat contabila.

Consilierul local Nicolae Anghelevici susține că Dumitru Graur a încălcat grav legislația, prejudiciind bugetul primăriei. „Valoarea bugetului local este de 2 mil. de lei, dar ar trebui să fie de câteva ori mai mare, deoarece o bună parte din terenurile publice sunt deținute ilegal și pentru acestea nu se achită nimic”, ne-a declarat Anghelevici.

La aceste afirmaţii, primarul Serafim Isac, prezent la discuție, l-a atenționat pe consăteanul său să fie mai prudent, căci „discuția se înregistrează”. „Abia acum se efectuează inventarierea terenurilor. Doar după asta vom putea încheia contracte de arendă pentru a încasa mijloace băneşti”, ne-a explicat conducătorul satului.

Agenții economici vor fi obligaţi să plătească

„În 2016 a fost încheiată inventarierea terenurilor și s-a constatat că multe persoane au în folosință terenuri mai mari decât în acte sau folosesc terenurile publice fără niciun contract. Prin urmare, Consiliul local a adoptat la 31 martie 2017 decizia de a încasa o plată anuală pentru folosirea bunurilor nu mai mică de 2% și nu mai mare de 10%, hotărâre intrată în vigoare la 30 aprilie curent. De atunci au fost înregistrate 48 de contracte de arendă. Agenții economici vor fi obligaţi să achite pentru terenurile pe care le dețin în arendă și pentru perioada 2015–2016”, ne-a informat arhitectul Muştuc.

În cazul iazului arendat de Dumitru Graur, Muștuc susține că atunci când au fost efectuate măsurările suprafețelor heleşteielor au fost admise greşeli. „În consecinţă, primăria trebuie să emită un act despre acest iaz ce urmează să fie aprobat de către consiliul local și înregistrat ca obiectiv public”, a anunţat arhitectul.

Acesta ne-a mai comunicat că pe numele lui Graur Dumitru a fost deschis un dosar penal, pentru lucrări de excavare neautorizate. „Am anunţat poliția şi reprezentanţii inspectoratului ecologic. Aceştia i-au aplicat o amendă, iar el a contestat-o. Materialele au fost expediate la procuratură, care a deschis un dosar penal închis ulterior din cauza că nu există probe (!). În cele din urmă, agentul economic a fost amendat în conformitate cu Codul Contravențional, pentru lucrările de excavare ilegale”, ne-a relatat Muştuc.

Teritoriul acaparat abuziv

Arhitectul ne-a mai informat că deținătorul iazului cu pricina, Dumitru Graur, a încheiat un contract de reconstrucție și amenajare a iazului cu firma unui anume Andrei Tudoreanu, care a mărit suprafața terenului. „Tudoreanu deține autorizație de construcție și amenajare a teritoriului, certificat de urbanism din iulie 2015. Orice lucrare de amenajare a teritoriului este legală”, a spus Muștuc.

Solicitat de JURNALde Chișinău, Tudoreanu ne-a confirmat cele spuse de Muștuc: „Am fost amendați de către Procuratura Buiucani pentru lucrările ilegale și în prezent am stopat orice lucrare la iaz. Drumul public a fost închis de agentul economic care deține frigidererele plasate alături de iaz. Pentru moment, orice lucrare este stopată, așteptăm acordul consiliului local pentru a amenaja teritoriul”, ne-a spus Andrei Tudoreanu.

The following two tabs change content below.