Balint: Vreau România şi Spania în preliminariile Euro-2012

Noul selecţioner al R. Moldova Gabi Balint are obiectivul să obţină mai mult decât a obţinut predecesorul său în ultimele preliminarii. El nu se teme de tragerea la sorţi din 7 februarie curent şi îşi doreşte adversari cât mai puternici. „Aş vrea să cădem cu România, pe care aş vrea să o bat, şi cu Spania, pentru că acolo am jucat. Avem nevoie de meciuri cu forţele fotbalului european pentru a creşte ca valoare”, a spus Balint.
CV-uri trimise în zadar
Preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, a anunţat că a primit 30 de CV-uri din partea unor tehnicieni din afara ţării. Însă, în cele din urmă, nu a mai contat acest fapt. „Gabi nu a trimis niciun CV pe adresa FMF. Este un antrenor pe care îl cunoaşte toată lumea. Am vorbit cu el şi a acceptat oferta noastră”, a spus Ciobanu. Şeful fotbalului moldovenesc a mai spus că o să-l ajute pe Balint în ceea ce priveşte problema jucătorilor moldoveni cu dublă cetăţenie. „FIFA trebuie să rezolve această problemă. Este inadmisibil ca jucătorii moldoveni care evoluează în Rusia să renunţe la echipa naţională. Aproape toate ţările din CSI se confruntă cu această problemă”, a  adăugat acesta.
Balint şi-a ales staff-ul tehnic
Tehnicianul român nu îşi va aduce secunzi din România, ci va miza pe fostul internaţional moldovean Ion Testimiţanu şi Nicolae Rusu. „Îl cunosc foarte bine pe Ion, l-am avut elev la FC Sheriff. Acesta are nevoie de această şansă, aşa cum mi-a oferit-o mie Anghel Iordănescu”, a menţionat selecţionerul.
Se întorc fii risipitori ai naţionalei R. Moldova
Gabi Balint a promis că îi va convoca la naţională pe jucătorii cei mai în formă, inclusiv pe cei care au refuzat convocările în perioada Dobrovolski. Sergiu Dadu este primul nume despre care a vorbit selecţionerul. „Sergiu este un fotbalist foarte bun pe care l-am promovat la FC Sheriff. O să discut în parte cu toţi jucătorii şi sper că voi putea miza pe ei.” În cazul în care nu se va rezolva problema jucătorilor moldoveni cu dublă cetăţenie, Balint vrea să se recurgă la naturalizarea fotbaliştilor. În primul rând, este vorba de conaţionalul său George Florescu, care urmează să se căsătorească cu o moldoveancă. „Mai sunt unii fotbalişti români de valoare şi s-ar putea ca aceştia să îmbrace tricoul naţionalei Moldovei”, a spus acesta.
Salariu de 50 mii euro anual
Gabi Balint îl sfătuia pe antrenorul Dan Pestrescu să nu aleagă banii, ci un club cu care poate face performanţe. Şi nu a vorbit în van, pentru că la rându-i a ales naţionala R. Moldova, unde nu are cum să se umple de bani. „Nu am venit pentru bani în Moldova, ci să fac performanţe. Dacă vroiam bani, acceptam oferta celor de la Alania Vladikavkaz”, a spus Gavrilă Pele Balint. În acelaşi sens, Pavel Ciobanu a menţionat că mizează pe sponsorii naţionalei. „Nu pot să vă spun suma, pentru că e confidenţial. Sper că sponsorii echipei naţionale ne vor ajuta să-i plătim un salariu decent, dacă nu bun”, a spus oficialul FMF. Potrivit surselor noastre, Balint va avea un salariu de circa 50 mii de euro pe an. În cazul în care va avea performanţe, acesta poate să crească până la 80 mii de euro pe an.
Fără obiectiv
Pavel Ciobanu nu a forţat nota şi nu a stabilit niciun obiectiv pentru preliminariile Euro-2012. Un motiv ar fi faptul că încă nu se cunosc adversarele R. Moldova în preliminarii. De asemenea, Ciobanu e conştient că Balint nu vrea să se facă de râs cu naţionala R. Moldova şi nu era cazul să îi stabilească un obiectiv. În plus, se pare că Ciobanu a rămas surprins că Balint a acceptat foarte uşor oferta FMF. „Nu i-am întrebat pe cei din R. Moldova de ce m-au ales, ei nu se aşteptau să accept”, a spus Balint.
Debut cu Kazahstan
Gabi Balint va debuta la cârma naţionalei pe 3 martie curent, atunci când vom întâlni naţionala Kazahstanului.
Naţionala R. Moldova s-a clasat ultima în grupa de calificare pentru Mondialul din Africa de Sud. Ea a reuşit „performanţa” de a fi depăşită la final chiar şi de Luxembrug! A realizat doar trei egaluri şi a marcat şase goluri în zece meciuri!
Gavrilă Pele Balint
– s-a născut la 3 ianuarie 1963;
– a jucat în trei echipe: Gloria Bistriţa (1978–1980), Steaua (1980–1990), Real Burgos, Spania (1990–1993);
– a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti în 1986;
– cinci titluri de campion al României cu Steaua, trei cupe;
– golgheterul României în 1990.
În 1994, la 31 de ani, a debutat în cariera de antrenor ca secund al lui Anghel Iordănescu la cârma naţionalei României. A participat ca antrenor secund la campionatele mondiale din 1994 şi 1998, campionatele europene din 1996 şi 2000. Între 1998 şi 1999,  a antrenat pe FC Bihor. În 1999–2000, a antrenat Sportul Studenţesc.
A fost antrenor principal la naţionala României (2000), Sheriff Tiraspol (2002–2003), cu care a câştigat Campionatul Moldovei şi Cupa Campionilor CSI şi Ţărilor Baltice, şi din nou la Sportul, apoi la Poli Timişoara (2009). Balint a mai fost secund la Galatasaray (2000–2001; 2004–2005) şi Poli Timişoara (2006).