Balint vrea Moldova peste Finlanda la finele preliminariilor

OBIECTIV // Tricolorii vor maximum de puncte cu Finlanda şi Ungaria, dar s-ar mulţumi şi cu patru puncte

Naţionala Republicii Moldova nu mai are nici şanse teoretice să prindă locul doi în grupă şi, drept rezultat, selecţionerul Gabi Balint le-a stabilit ca obiectiv elevilor săi să fie peste Finlanda la finalul preliminariilor Campionatului European din 2012. Tricolorii cred că pot repeta astăzi, la Helsinki, ceea ce au realizat anul trecut la Chişinău (echipa noastră s-a impus cu 2-0) şi se pot bate cu Ungaria pentru locul trei în grupă.

Vitalie HADEI

La plecarea în Finlanda, Balint a declarat că echipa sa va juca precaut şi nu va mai repeta greşelile din meciul cu Suedia de pe teren propriu. „Nu vom mai juca la fel ca şi cu Suedia unde am mizat totul pe cartea atacului. Vom fi mai precauţi în apărare. Nu ne putem permite să primim repede gol pentru că va fi foarte greu să remontăm rezultatul. Totuşi asta nu înseamnă că nu vom încerca să profităm de golurile lăsate de finlandezi în apărare. Deja nu mai avem ce pierde, trebuie să profităm de orice şansă”, a spus Balint.

Trebuie să ne trezim

În primul rând, selecţionerul mizează în atac pe rapidul Gheorghe Ovseanikov care a reuşit să marcheze în Divizia Naţională. „Mă bucură faptul că Ovseanicov a reuşit să marcheze. În ultimele trei meciuri din preliminarii am suferit înfrângeri şi cred că a venit momentul ca băieţii să-şi revină şi să se dăruiască 100%. Dacă în meciul cu finlandezii vom obţine un rezultat de egalitate, după un joc bun, atunci voi fi mulţumit”, a precizat selecţionerul.

Portarul numărul unu a rămas la Chişinău

Antrenorului naţionalei nu i-a trecut supărarea pe Stanislav Namaşco care a făcut greşeli impardonabile cu Suedia şi l-a lăsat în afara lotului pentru meciul cu Finlanda. Eternă rezervă la Kuban Krasnodar, Namaşco s-a transferat zilele acestea la Spartak Nalcik unde va avea şanse mai mari să prindă un loc de titular. În acelaşi timp, Balint nu e mulţumit nici de evoluţia lui Nicolae Calancea de la FC Zimbru. „Nu m-a impresionat jocul prestat de Calancea. Sper că acel portar care va juca cu Finlanda nu va comite greşeli elementare aşa cum s-a întâmplat până acum”, a menţionat tehnicianul român.

Din 27, doar 18 au plecat la Helsinki

Pentru dubla cu Finlanda şi Ungaria, Balint a trimis telegrame la 27 de jucători, însă au fost convocaţi doar 22. Acesta a explicat că nu a putut conta pe serviciile lui Stanislav Ivanov şi Alexandru Dedov – accidentaţi, şi a renunţat la Viorel Frunză, Vadim Bolohan şi Simion Bulgaru. Ultimul pare că va renunţa la naţionala Moldovei pentru că echipa sa de club, Alania Vladikavkaz, nu vrea să-i permită să mai vină la prima reprezentativă.

Totodată, au mai fost lăsaţi acasă Igor Bugaiov, Valeriu Ciupercă şi Sergiu Gheorghiev. Ultimul a trecut sub comanda selecţionerului U 21, Sergiu Chirilov, jucând în meciul cu Portugalia.

Meciul dintre Finlanda şi Moldova va începe la ora 18.30.