Balint nu ştie dacă va rămâne la naţionala RM şi în 2012

FOTBAL // „Va fi greu pentru naţionala Moldovei să se califice la un turneu final în următorii ani”

Echipa naţională de fotbal îşi va afla mâine, la tragerea la sorţi, care va avea loc la Rio de Janeiro, adversarii din preliminariile CM din 2014. Selecţionerul Gabi Balint a declarat în exclusivitate pentru JURNAL că îşi doreşte adversari redutabili, deoarece tricolorii ar avea de câştigat experienţă, iar FMF – pe plan financiar. Balint a adăugat că nu poate fi vorba de adversari sau de o grupă accesibilă pentru echipa antrenată de el şi că nu ştie deocamdată dacă va continua cu tricolorii şi în preliminariile CM 2014.

–      Ce adversari vă doriţi pentru preliminariile CM din Brazilia?

Adversari redutabili, bineînţeles. Numai împotriva lor echipa poate să câştige în experienţă. Ar mai fi benefic şi pentru FMF din punct de vedere financiar.

–      Fiind în a cincea urnă valorică, putem vorbi de o grupă grea sau uşoară?

Oricum vom avea parte de adversari puternici, având în vedere grupa valorică în care se găseşte Moldova. Să fim realişti şi să judecăm obiectiv.

–      Veţi continua la cârma naţionalei Moldovei şi după ce se vor termina meciurile din preliminariile Euro 2012?

La această întrebare nu pot să răspund în acest moment. Vom discuta la sfârşitul preliminariilor.

–      Probabil că aţi avut mai multe oferte de când sunteţi selecţionerul RM. Nu aţi regretat că aţi acceptat să preluaţi naţionala Moldovei?

Am acceptat acest post cu multă bucurie şi încredere că pot să aduc ceva pozitiv în fotbalul moldovenesc. La sfârşitul preliminariilor, voi face o analiză şi vom vedea dacă am reuşit.

 

–      Ce îi lipseşte naţionalei Moldovei ca să furnizeze o surpriză şi să se califice la un turneu final?

Îi lipsesc multe… În primul rând, un campionat puternic în care echipele fruntaşe să aibă rezultate bune şi în cupele europene. Apoi, jucătorii care joacă în străinătate să fie titulari în echipe puternice şi să aibă continuitate în jocuri. Nu vreau să par pesimist, dar va fi greu pentru naţionala Moldovei să se califice la un turneu final în următorii ani.

Grupă grea şi grupă accesibilă

Cea mai grea grupă din care ar putea face parte naţionala Republicii Moldova ar fi una cu campioana mondială şi europeană Spania, Franţa, Cehia, România şi Ţara Galilor. Cea mai accesibilă grupă ar fi Grecia, Muntenegru, Ungaria, Georgia şi San Marino.

La Campionatul Mondial din 2014, din Brazilia, se vor califica 13 echipe din zona UEFA. Preliminariile vor începe în toamna anului viitor şi se va juca în nouă grupe. Câştigătoarele se vor califica direct, iar cele mai bune opt echipe de pe locul doi vor merge la baraj.

Gabi Balint a anunţat lotul lărgit, format din 22 de jucători, pentru amicalul cu Cipru de pe 10 august. Tehnicianul a convocat în premieră patru jucători: Iulian Erhan, Valeriu Ciupercă, Vitalie Bulat şi Mihail Paseciniuc. Nu au fost convocaţi portarul lui Kuban, Stanislav Namaşco, care a avut o prestaţie dezastruoasă în meciul Suedia, pierdut cu 1-4, Alexandru Gaţcan de la FC Rostov, Victor Golovatenco de la Sibir Novosibirsk. De asemenea, lipsesc Igor Bugaiov, Vitalie Bordian şi Igor Picuşciac, care sunt accidentaţi. În lot au revenit căpitanul Alexandru Epureanu şi Viorel Frunză.

Au mai fost convocaţi: Igor Armaş, Petru Racu, Alexandru Suvorov, Eugen Cebotaru, Igor Ţâgârlaş, Anatolie Doroş, Denis Ilescu, Gheorghe Ovseannicov, Eugen Sidorenco şi Artur Pătraş.

Fifa.com prezintă câteva date statistice interesante din istoria drumului pe care echipele naţionale îl parcurg spre Turneul Final.

7 echipe naţionale n-au lipsit la ultimele şase ediţii de Campionat Mondial: Argentina, Brazilia, Germania, Italia, Coreea de Sud, Spania şi Statele Unite.

9 secunde este timpul după care a fost marcat cel mai rapid gol din istoria preliminariilor de CM. Davide Gualtieri a reuşit performanţa pentru San Marino în meciul cu Anglia din 1993.

31 de goluri a înscris Australia contra reprezentativei statului Samoa, cea mai categorică victorie din istoria preliminariilor de CM.

35 de goluri în 53 de meciuri a marcat iranianul Ali Daei în preliminariile de CM, fiind cel mai prolific marcator din istorie. Următorii sunt ucraineanul Şevcenko (26 de goluri), hondurianul Carlos Pavon (25) şi argentinianul Hernan Crespo (19).

804 meciuri sunt programate pentru a se disputa în preliminariile CM din Brazilia.

16448 goluri au fost marcate în 78 de ani de preliminarii de CM, o medie de 2.92 pe meci.

162.764 de spectatori este recordul absolut înregistrat pe Maracana când în 1977 Brazilia a jucat contra Columbiei în preliminariile pentru CM.

Vitalie HADEI