Balint mai ezită, iar Vladimir Liutîi este în pole position

Actualul selecţioner, Gabi Balint, nu şi-a prelungit încă înţelegerea cu Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF), iar în atare condiţii mai mulţi antrenori străini, dar şi din Republica Moldova se autopropun la cârma naţionalei de seniori. Preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, ezită să numească numele viitorului selecţioner, asta pentru că aşteaptă până săptămâna viitoare un răspuns final de la Balint. Totuşi, cele mai mari şanse pentru a prelua echipa naţională le are ucraineanul Vladimir Liutîi, care în urmă cu doi ani a fost foarte aproape de a semna un contract cu FMF. Potrivit unor surse, Liutîi şi-a dat deja acordul să preia echipa naţională.

Vitalie HADEI

O serie de antrenori moldoveni, dar şi din străinătate şi-au trimis deja CV-urile pe adresa FMF şi vor să fie selecţioneri. Oficial, primul pe lista lui Ciobanu este însă Gabi Balint, care mai este aşteptat să-şi prelungească înţelegerea pentru un al doilea mandat la naţională. Şeful FMF a menţionat că nu a început negocierile cu alt antrenor, pentru că e contrar principiilor sale să discute cu altcineva atât timp cât contractul lui Balint nu a expirat încă. „Cât timp mai avem antrenor, nu pot vorbi de alte candidaturi, oricine ar fi, inclusiv Igor Dobrovolski”, a menţionat acesta.

Totuşi, Ciobanu nu a putut să nu recunoască faptul că deja sunt mai mulţi doritori care ar ţinti cârma naţionalei. „Avem deja o listă de adresări la FMF. Sunt antrenori din Moldova, dar şi de peste hotare, care vor să fie selecţioneri. Cu nimeni nu am purtat însă discuţii sau negocieri. Până la finele anului sau până la primul meci oficial, care va avea loc cel mai probabil pe 29 februarie în compania Belarusului, va fi numit numele viitorului antrenor al primei reprezentative”, a precizat preşedintele forului moldovenesc de fotbal.

Spiridon a fost contactat de FMF

Chiar dacă nimeni din cadrul FMF nu recunoaşte că se poartă discuţii cu diverşi antrenori, unii mai cunoscuţi, alţii mai puţin cunoscuţi, agentul FIFA, Arcadie Zaporojanu, a declarat că secundul lui Mircea Lucescu de la Şahtior, Alexandru Spiridon, a fost contactat de FMF. Mai mult, Zaporojanu a lăsat să se înţeleagă că Spiridon ar putea să accepte o revenire la naţionala Moldovei după o pauză de aproape 11 ani. „Atât Alexandru Spiridon, cât şi nea Mircea Lucescu sunt deja de mai bine de opt ani la cârma echipei din Doneţk şi au primit în perioada aceasta multe oferte din străinătate. Lucescu – din Franţa şi Turcia, iar Spiridon – din Rusia şi Ucraina. „E firesc ca, după o carieră de succes, ciclul unui antrenor la un club să se încheie. Spiridon a fost contactat şi de FMF care e interesată de serviciile sale”, a dezvăluit Zaporojanu.

Anterior, şi Spiridon a spus că, mai devreme sau mai târziu, ar fi tentat să preia ca antrenor principal o echipă, pentru că nu toată viaţa va fi asistent de antrenor.

Surse demne de încredere au declarat pentru JURNAL că Spiridon ar accepta să vină la naţională, dar totuşi ar vrea mai întâi să preia o echipă de club. Nu la fel de pretenţios este ucraineanul Vladimir Liutîi, care a devenit campion olimpic în 1988. Ucraineanul a fost aproape să preia naţionala în urmă cu doi ani, dar pe ultima sută de metri a fost preferat Balint. Acum, după doi ani, şansele acestuia sunt foarte mari să preia naţională. „Liutîi a avut deja întâlniri cu şeful FMF şi se pare că au ajuns la o înţelegere. Totuşi, tehnicianul nu e dorit chiar de toată lumea de la FMF. Sunt unii care se opun venirii sale. Oricum, şansele lui Vladimir sunt mai mari decât acum doi ani, când era pe punctul de a semna contractul”, au dezvăluit sursele JURNALULUI.

Balint spune că e bine că sunt mulţi candidaţi

Şi actualul selecţioner ştie că se poartă discuţii cu mai mulţi specialişti, care ar putea fi înlocuitorii săi la cârma naţionalei Moldovei. „Am avut o întrevedere cu Pavel Ciobanu, dar deocamdată nu s-a decis viitorul meu. Sunt conştient că se poartă discuţii şi negocieri cu diverşi antrenori şi e bine că sunt mulţi doritori de a prelua echipa. Peste o săptămână, voi mai avea o discuţie finală cu Pavel Ciobanu şi voi lua o decizie”, a declarat Balint pentru moldfootball.com, care nu a ascuns că şi-ar dori o nouă provocare în cariera sa de antrenor.

Balint nu e supărat că Comitetul Executiv al FMF a calificat drept „nesatisfăcătoare” evoluţia echipei naţionale, dar a menţionat că au fost cauze obiective care au dus la un parcurs slab în preliminariile Euro – 2012. „Ce am putut face eu în condiţiile în care în toamna trecută jucătorii erau în formă şi jucau titulari la echipele lor de club, iar ulterior nu mai jucau? Acum avem o grupă mult mai grea şi va fi mai dificil să strângem puncte”, a punctat Balint.

Vladimir Liutîi s-a născut la 20 aprilie 1962, la Dnepropetrovsk, Ucraina. Ca jucător a fost coechipier cu Igor Dobrovolski în naţionala URSS, cu care a câştigat aurul la JO din 1988. A mai fost campion al URSS cu Dnepr Dnepropetrovsk în 1987. Din 1989 şi până în 2001 a jucat la 10 echipe din Germania, cele mai cunoscute fiind Schalke 04, Duisburg şi Bohum. Pentru naţionala URSS a jucat 6 meciuri şi a marcat un gol. Antrenorul Liutîi a activat la echipele germane Blau-Weiss (2003-2004), Fortuna Bonn (2004-2006) şi Locomotiv Moscova (2007, secundul lui Anatol Bîşoveţ). În prezent, locuieşte în Germania, la Koln.

Selecţionerul Echipei naţionale de fotbal a Moldovei, care este la final de mandat, nu şi-a făcut public salariul său la cârma tricolorilor, însă Revista Amount, care citează „Adevărul”, România, a intrat în posesia unor date care arată că FMF îi achită lui Balint 180 mii de euro pe an! Balint a semnat pentru doi ani cu federaţia, astfel, conform acestor surse el a încasat 360 000 euro!