Balint: „Jucătorii moldoveni nu pot să se impună şi să se facă respectaţi”

Selecţionerul Gabi Balint este îngrijorat de problemele cu care se confruntă naţionala Moldovei şi speră că, până la meciul cu Suedia, care va avea loc pe 29 martie curent, acestea să fie depăşite. „Sunt nevoit să alcătuiesc tot timpul un lot de 25-30 de jucători pentru ca să nu mă trezesc că cineva nu poate să vină sau să apară alte probleme de acest gen. Încerc să mă adaptez la aceste neajunsuri, dar îmi displace că jucătorii moldoveni nu pot să se impună şi să se facă respectaţi”, a declarat Balint în cadrul unei conferinţe de presă.

Tehnicianul român a convocat iniţial 25 de fotbalişti, dar în cantonamentul din Portugalia, unde naţionala va juca două meciuri amicale, cu Polonia şi Andorra, vor pleca doar 20 de jucători. „Vreau să testez jucători tineri, în acelaşi timp, intenţionez să îmbunătăţesc relaţiile de joc între cei care au mai evoluat la naţională. Trebuie să fim pregătiţi pentru meciul cu Suedia care va fi extrem de dificil.

Aş fi vrut să am la dispoziţie jucători cu experienţă, însă văd că unii dintre aceştia au rămas fără echipe sau semnează contracte pentru şase luni. Îmi pare rău că fotbaliştii moldoveni sunt trataţi foarte rău, cred că e problema lor. Nu ştiu să se impună şi stau la mâna unor impresari”, a spus selecţionerul.

Referindu-se la amicalele cu Polonia şi Andorra, Gabi Balint a precizat că şi-ar fi dorit un meci cu o echipă nordică, însă acest lucru nu depinde de el. „Acum trebuie să plăteşti pentru a avea un meci amical cu o echipă pe care ţi-o doreşti. Totuşi stilul de joc al polonezilor se aseamănă cu cel al Suediei şi sunt mulţumit. Ei vor juca cu fotbaliştii din campionatul intern, oricum reprezintă o echipă puternică”, a punctat antrenorul.

În cantonamentul din Portugalia nu vor merge Maxim Franţuz, arestat pentru câteva ore în Turcia, Maxim Cebotaru, aflat în probe la o echipă, Andrei Cojocaru şi Alexadru Dedov, accidentaţi. Va rămâne acasă şi Denis Iliescu. Balint a spus că Franţuz nu va merge în cantonament deoarece are mai mulţi jucători pe acel post, nu din cauza că a fost arestat în Turcia. „Jucătorii trebuie să fie mai atenţi la ceea ce fac pentru că lumea îi va judeca pentru faptele pe care le fac în afara terenului. Până la urmă, faci ţara de râs”, a fost mesajul lui Balint în adresa lui Franţuz.

Meciul cu Polonia va avea loc pe 6 februarie, începând cu ora 21.30, iar cel cu Andorra – pe 9 februarie, ora 16.00.

Vitalie Hadei