Balint: „Trebuie să stăm în genunchi ca unii să vină la naţională”

PRELIMINARII // „Unii se cred fotbalişti, dar până la urmă nu au demonstrat mare lucru nici la echipa naţională, dar nici la echipele de club”

Fiecare fotbalist îşi doreşte să joace măcar o dată în viaţă împotriva marilor forţe ale fotbalului mondial, cum ar fi Spania, Franţa sau Olanda, dar nu e şi cazul unor internaţionali moldoveni, care încearcă să „dribleze” convocările la echipa naţională. „Mai nou, trebuie să ne rugăm şi să stăm în genunchi în fața fotbaliștilor moldoveni pentru ca ei să răspundă convocărilor. Mai este puţin şi stăm şi altfel… în faţa unor jucători care se cred fotbalişti, dar care până la urmă nu au demonstrat mare lucru nici la echipa naţională, dar nici la echipele la care joacă”, a declarat selecţionerul Gabi Balint înaintea duelului cu Olanda din preliminariile Euro – 2012. Antrenorul nu-şi face mari iluzii în privinţa unui rezultat pozitiv cu cea de-a doua echipă a lumii, dar nici nu vrea ca echipa sa să cedeze şi să înregistreze un rezultat catastrofal. 

Jucătorii dispar ca potârnichile

Nu este prima dată când Balint se confruntă cu asemenea probleme, dar acum, înaintea partidei cu Olanda, a răbufnit. „Din păcate din ce în ce mai puţini jucători de-ai noştri joacă titulari la echipele lor de club, iar alţii pur şi simplu dispar. Unde-i Vadim Bolohan? Mai joacă undeva? Era un jucător care până ieri era titular la echipa naţională, dar a dispărut. S-a întâmplat la fel şi cu Nicolae Josan, care era unul dintre cei mai buni jucători din liga a doua din Rusia. Calincov – un jucător foarte promiţător, de asemenea, a dispărut. În fine, ca la noi la nimeni”, a dat a lehamite din mână selecţionerul.

Deranjaţi când sunt sunaţi

Nu a rămas netaxat nici mijlocaşul Alexandru Gaţcan, care iarăşi a refuzat să vină la naţională, chiar dacă e vorba de un meci cu Olanda. „Am vrut să-l chem şi pe Gaţcan, dar mi-a spus să nu-l mai deranjez. Nu l-am mai întrebat motivele refuzului. La noi aşa e, mai nou. Trebuie să întrebi dacă îl deranjezi atunci când îl chemi la echipă, să ştim dacă trimitem sau nu telegramă. Nu mă refer doar la Gaţcan acum, ci în general. Că mai avem probleme şi cu Simion Bulgaru. Ne-am rugat la antrenorul său să-i dea drumul pentru meciul cu Olanda”, a precizat tehnicianul, care se gândeşte din ce în ce mai mult să nu mai continue la echipa naţională a Republicii Moldova.

„Poate să se întâmple o catastrofă”   

Fostul internaţional român a spus că vrea să creadă în victorie sau un rezultat de egalitate, mai ales că aşa trebuie un antrenor să-şi motiveze elevii, dar rămâne realist. „Trebuie să fim sinceri şi realişti. Întâlnim a doua echipă ca valoare din lume. Noi trebuie să fim atenţi şi concentraţi pe toată durata meciului şi niciun moment să nu cedăm orice s-ar întâmpla. Putem să scăpăm un gol rapid, dar trebuie să rămânem pe poziţii căci, altfel, se poate întâmpla o catastrofă”, a zis Balint.

Vorbesc de tupeu, dar le vine a râde

Fotbaliştii convocaţi pentru partida cu Olanda cred că pot obţine un rezultat de egalitate la Rotterdam, pentru că „totul e posibil”, dar au spus asta cu zâmbetul pe buze şi neîncrezători. „Un rezultat pozitiv ar fi şi un punct sau mai bine trei. Dacă ne vom dărui pe teren sută la sută ne putem atinge obiectivul. Totul e posibil”, a spus zâmbind larg atacantul Igor Bugaiov. Acesta a fost completat de căpitanul Alexandru Epureanu şi Maxim Potârniche. „În fotbalul de astăzi totul e posibil. Un punct putem obţine, doar trebuie să fim concentraţi, să avem tupeu”, au spus cei doi la unison.

Epureanu vrea să plece de la Dinamo Moscova

Deranjat cu statutul de rezervă, dar şi de criticele aduse de selecţioner, Alexandru Epureanu vrea să părăsească în iarnă echipa Dinamo Moscova, care e pe locul trei în Rusia. „A venit alt antrenor şi dânsul apelează la serviciile jucătorilor care atunci erau apţi de joc. Voi avea o discuţie cu conducerea clubului, iar dacă mi se va spune că nu au nevoie de mine, sunt gata să plec la o echipă mai slab cotată, dar la care să joc meci de meci”, a spus fundaşul care a fost cumpărat de Dinamo cu patru milioane de euro.

Meciul dintre Olanda şi Moldova va avea loc astăzi la Rotterdam, începând cu ora 21.30.

Vitalie HADEI