Balint: „Îmi place aici, chiar dacă nu văd o perspectivă”

PRELIMINARII // Naţionala a terminat grupa preliminară pe locul cinci, cu nouă puncte acumulate în zece meciuri

Naţionala de fotbal a Republicii Moldova a obţinut cea mai categorică victorie din istoria ei, 4-0 cu San Marino, dar acest lucru nu i-a bucurat prea mult pe jucători, antrenor şi suporterii tricolorilor. Selecţionata antrenată încă de Gabi Balint a terminat grupa preliminară pentru Campionatul European din 2012 pe locul cinci, cu nouă puncte acumulate în zece meciuri. Comparativ cu preliminariile precedente, naţionala a făcut un salt de o poziţie în clasamentul grupei şi a acumulat cu şase puncte mai mult, dar oricum nu a fost bătut recordul lui Igor Dobrovolski, care împreună cu echipa a adunat 12 puncte în preliminariile pentru EURO – 2008.

Tricolorii au început campania de calificare cu o victorie istorică în faţa Finlandei, scor 2-0 şi a terminat cu o victorie, la fel, istorică. Unica diferenţă a fost interesul suporterilor faţă de cele două partide. La partida cu Finlanda arena „Zimbru” a fost arhiplină, dar cu San Marino au fost în tribune în jur de 8000 de suporteri. Meciul dintre ultimele echipe din grupă a început conform scenariului, adică cu Moldova în atac şi cu amatorii din San Marino în defensivă. Foarte precipitaţi şi cu dorinţa de a deschide cât mai repede scorul, tricolorii au uitat de defensivă, iar oaspeţii au deschis scorul. Din fericire, tuşierul a ridicat fanionul pentru o poziţie de off-side. La puţin timp după asta Denis Zmeu a reuşit să deschidă scorul şi să-şi treacă în cont primul său gol la echipa naţională.

În repriza secundă a continuat acelaşi scenariu, iar în minutul 62 scorul a devenit 2-0, după ce un fundaş de la San Marino şi-a trimis mingea în propria poartă. Peste patru minute Bugaiov i-a pasat decisiv lui Alexadru Suvorov, iar ultimul a înscris pentru 3-0. Cea mai frumoasă acţiune a gazdelor a avut loc pe finalul meciului, atunci când nou-intratul pe teren Gicu Andronic a lucrat o fază cu Bugaiov. Atacantul a ieşit unu la unu cu portarul, dar a trimis mingea în bară. Gicu Andronic a reuşit să ajungă primul la minge şi a trimis cu sânge rece mingea în poartă, iar scorul pe tabelă era deja 4-0.

A descoperit trei titulari

Naţionala noastră a terminat pe locul cinci în grupă, dar datorită lui Balint a câştigat un jucător de mare perspectivă. Gicu Andronic de numai 20 de ani nu a reuşit să demonstreze prea multe pentru selecţionata de tineret, dar s-a încadrat perfect în angrenajul echipei de seniori. Acesta s-a zbătut foarte mult pe teren, a intrat în combinaţii cu colegii săi cu experienţă, l-a accidentat puţin pe coechipierul său Suvorov în dorinţa de a ajunge primul la minge şi în cele din urmă a marcat. Un alt jucător talentat, căruia Balint i-a dat credit, este şi Anatol Cheptene, care a devenit în mandatul său jucător de bază la naţională. Nu în ultimul rând poate fi remarcat şi Suvorov, care a crescut foarte mult în ultimul an şi a devenit un adevărat lider al naţionalei. Acesta este şi golgheterul tricolorilor în aceste preliminarii cu patru reuşite la activ, chiar dacă nu a jucat pe postul de atacant.

„Am bătut şi noi pe cineva”

„Mă aşteptam să câştigăm acest meci, doar mă temeam să nu tratăm de sus adversarul. Şi Suedia s-a chinuit cu San Marino până în minutul 70 să marcheze. Ne bucurăm că avem şi noi un adversar sub noi şi batem şi noi măcar pe cineva. Sunt supărat pe Igor Tâgârlaş, care a primit cartonaş roşu. Nu e permis aşa ceva, mai ales că i-am atenţionat că adversarii vor încerca să ne provoace”, a spus Balint după meci.

„Să aibă mai multă demnitate”

Chiar dacă nu ştie deocamdată dacă va continua la echipa naţională a Moldovei, chiar dacă şi-ar dori acest lucru, actualul selecţioner a explicat ce trebuie să se facă pentru ca în preliminariile următoare să avem rezultate mai bune. „În primul rând, este nevoie ca jucătorii care evoluează peste hotare să joace constant la echipele lor de club. În plus, ei trebuie să aibă un pic mai multă demnitate. Când îi cheamă ţară să joace să aibă curajul să le spună antrenorilor şi conducătorilor de club că merg să joace pentru reprezentativa lor şi să nu găsească fel de fel de scuze. Astea-s probleme pe care la alte echipe naţionale nu le întâlneşti. Apoi, trebuie să se ridice nivelul campionatului. Sunt zvonuri că mai există meciuri trucate şi asta nu e bine. Nu am dovezi în acest sens, dar vorbele nu apar din senin”, a menţionat tehnicianul.

Balint nu vede o perspectivă, dar ar vrea să rămână

„Eu mai am contract până în noiembrie, mai departe nu ştiu. Dacă mă va chema preşedintele FMF să discutăm, atunci discutăm despre viitorul meu la naţionala Moldovei. Sincer, mie îmi place şi mă simt bine aici, dar, din alt punct de vedere, nu prea văd multă perspectivă. Totuşi, sper că se vor mai schimba lucrurile. Eu nu am venit pentru bani aici şi dacă o să rămân tot nu pentru bani o voi face”, a conchis selecţionerul.

Zilele următoare se va decide dacă Balint va rămâne la cârma naţionalei. Preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, a spus că nu e mulţumit de evoluţia naţionalei în aceste preliminarii şi ar putea să fie numit un nou selecţioner.

Vitalie HADEI