Balint: „E un program infernal. Am avut o altă variantă”

Tricolorii vor întâlni în primele trei meciuri din preliminariile CM 2014 Anglia lui Wayne Rooney, Polonia şi Ucraina

Naţionala de Fotbal a Republicii Moldova va avea un start infernal în preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal din 2014. Tricolorii vor întâlni în primele trei meciuri Anglia lui Wayne Rooney, Polonia şi Ucraina.

Vitalie HADEI

Acest lucru se datorează vicepreşedintelui Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Radu Rebeja, care a condus delegaţia moldovenească la stabilirea calendarului Grupei H, întâlnire care a avut loc la Varşovia. Actualul selecţioner, Gabi Balint, ar fi vrut un altfel de program, dar a declarat pentru JURNAL că echipe ca R. Moldova nu-şi pot impune punctul de vedere la aceste trageri la sorţi.

Acest calendar compromite şansele naţionalei noastre de a visa măcar la locurile fruntaşe din Grupa H. Însă Radu Rebeja e de părerea că negociatorii din partea Republicii Moldova au fost cei care au insistat ca primul meci de pe teren propriu să se joace în compania Angliei, echipă care, la fiecare turneu final, luptă cu şanse reale la cucerirea titlului European sau Mondial.

A ales Anglia pentru suporteri

„Noi am avut întâlniri cu reprezentanţii Angliei, am ajuns la înţelegerea să jucăm cu ei primul meci din preliminarii. Sunt sigur că va fi o sărbătoare mare pentru toţi suporterii din Moldova”, a menţionat fostul internaţional moldovean care a jucat împotriva naţionalei Albionului în preliminariile Campionatului Mondial din 1998.

Rebeja nu crede că, dacă întâlnim în primul meci Anglia, ne compromitem şansele de a mai spera la un loc cât mai bun în Grupa H, din care mai fac parte Muntenegru şi San Marino. „E bine pentru noi că începem preliminariile cu cea mai puternică echipă din grupă”, a adăugat vicepreşedintele FMF.

Balint a vrut alt calendar

Opinia lui Radu Rebeja nu este împărtăşită de actualul selecţioner Gabi Balint care a spus, pentru JURNAL, că acest calendar stabilit la Varşovia este „infernal” pentru naţionala noastră şi mult mai dificil decât cel din preliminariile care s-au terminat de curând. „Nu am participat la reuniunea de la Varşovia, la fel ca şi la stabilirea programului din preliminariile precedente. Din câte am înţeles, doar doi antrenori din Grupa H au participat. Am făcut şi eu o variantă de program pe care am prezentat-o conducerii FMF, dar s-a ales altceva. În general, în astfel de situaţii, Moldova şi celelalte ţări din grupele inferioare valorice nu pot să-şi impună punctul de vedere. Cei mari fac legea. Pot spune doar că programul este infernal. Mi se pare mai greu decât cel precedent. Şi asta din cauza faptului că şi adversarii sunt mai puternici”, a menţionat selecţionerul.

Nu va continua cu Moldova?

Faptul că şefii de la FMF nu au ţinut cont de programul stabilit de Gabi Balint ar însemna că şansele actualului selecţioner să continue alături de naţionala Moldovei sunt infime. În cazul în care un selecţioner insistă să fie acceptat programul stabilit de el, iar ceilalţi parteneri de discuţie nu cad de acord, se recurge la metoda ca UEFA să facă tragerea la sorţi.

Moldova a pierdut de două ori cu Anglia  

Naţionala Moldovei, cu Radu Rebeja şi Ion Testimiţanu în lot, a pierdut de două ori în faţa Angliei în preliminariile CM 1998. În meciul de la Chişinău, de pe Stadionul Republican, la care au fost 13500 de spectatori, scorul a fost de 0-3 în favoarea naţionalei lui Beckham, Gascoigne şi Shearer, iar pe vechiul Wembley, în faţa a 74 de mii de suporteri, s-a înregistrat scorul de 4-0. În meciul de la Chişinău, pentru Anglia, au marcat Barmby (23), Gascoigne (24) şi Shearer (61). Actualul secund al lui Balint, Ion Testimiţanu a ratat un penalti în minutul 88. Pe Wembley au marcat Scholes (29), Wright (46, 90) şi Gascoigne.

Au căzut pe locul 135 în clasamentul FIFA

Înfrângerea cu Georgia de pe 11 noiembrie a fost resimţită de naţionala noastră şi în clasamentul FIFA. Tricolorii au căzut 12 poziții și sunt la 14 locuri distanță de cea mai proastă clasare din istorie. Republica Moldova ocupă locul 135, fiind depăşită în clasament de echipe ca Luxemburg sau Liechtenstein, formate din poştaşi, pompieri, studenţi sau vânzători.

Adversarele Moldovei din Preliminariile CM 2014 – Anglia, Muntenegru, Ucraina și Polonia ocupă locurile 5, 51, 55 și respectiv 66. Doar San Marino este sub Moldova – locul 208. Pe primele poziții în top sunt Spania, Olanda și Germania.

 

– Cea mai bună poziție ocupată de Moldova vreodată în clasamentul FIFA este locul 37, în aprilie 2008.

– Cel mai prost loc ocupat de Moldova în istorie
în clasamentul FIFA este locul 149, în mai 1994.

– Moldova a înregistrat cea mai drastică cădere din istorie
în clasamentul FIFA în septembrie 2011 – 34 de locuri.

– Naţionale ca cele ale Grenadei, Namibiei, Suriname, Luxembourg, Liechtenstein, Vietnam, Antigua, Barbuda, Guyana sau Mozambique sunt mai bine clasate decât Moldova.

 

Programul Grupei H în preliminariile CM 2014

7 septembrie 2012

MOLDOVA – Anglia

Muntenegru – Polonia

11 septembrie 2012

Polonia – MOLDOVA

Anglia – Ucraina
San Marino – Muntenegru

12 octombrie 2012

MOLDOVA – Ucraina
Anglia – San Marino

16 octombrie 2012
San Marino – MOLDOVA

Ucraina – Muntenegru
Polonia – Anglia

14 noiembrie

Muntenegru – San Marino

22 martie 2013

MOLDOVA – Muntenegru
San Marino – Anglia
Polonia – Ucraina

26 martie 2013 

Ucraina – MOLDOVA
Muntenegru – Anglia
Polonia – San Marino

7 iunie 2013

MOLDOVA – Polonia
Muntenegru – Ucraina

6 septembrie 2013

Anglia – MOLDOVA
Ucraina – San Marino
Polonia – Muntenegru

10 septembrie 2013

Ucraina – Anglia
San Marino – Polonia

11 octombrie 2013   

MOLDOVA – San Marino
Ucraina – Polonia
Anglia – Muntenegru

15 octombrie 2013

Muntenegru – MOLDOVA
Anglia – Polonia
San Marino – Ucraina