Bâlbâiala BNM alimentează suspiciuni

centralPrognozele Băncii Naţionale a Moldovei privind stabilizarea leului pe piaţa valutară nu s-au adeverit. Euro a depăşit o nouă barieră

Banca Naţională a Moldovei a anunţat ieri un curs de 19,07 lei pentru moneda unică europeană şi 14,01 pentru dolarul american. Potrivit acesteia, deprecierea leului moldovenesc a fost determinată de aprecierea valutelor de referinţă pe pieţele internaţionale. Totodată, responsabilii BNM asigură cetăţenii că ieftinirea leului nu va influenţa evoluţia preţurilor pe piaţa internă. Însă apelul la calm al acestora nu linişteşte deloc spiritele. Dimpotrivă, deprecierea leului alimentează critici şi suspiciuni grave la adresa administraţiei băncii centrale.

BNM explica recent trendul de depreciere al leului prin faptul că cererea de valută străină din partea agenţilor economici a depăşit în mai curent cu circa şapte la sută oferta de valută venită din partea cetăţenilor. În consecinţă, moneda naţională a Republicii Moldova s-a ieftinit cu 2,6 la sută faţă de sfârşitul lunii aprilie. Conform datelor BNM, gradul de acoperire a cererii de valută străină din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută străină de la persoanele fizice a fost în mai curent de 92,7 la sută faţă de 94,6 la sută în perioada respectivă a anului trecut.

„În raport cu aceeaşi perioadă a anului 2013, atât oferta netă de valută străină de la persoanele fizice, cât şi cererea de valută străină din partea persoanelor juridice s-au redus cu 17,8 la sută şi, respectiv, 16,2 la sută”, a precizat BNM.
Astfel, cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul SUA, înregistrat la finele lunii mai, s-a depreciat cu 2,6 la sută comparativ cu finele lunii aprilie curent.

Logica Băncii Naţionale

Potrivit băncii centrale, scăderea ofertei nete de valută străină de la persoanele fizice a fost generată în mare de reducerea vânzărilor de dolari SUA cu 44,8 la sută şi a celor de euro cu 30,3 la sută de către persoanele fizice, în timp ce vânzările de ruble ruseşti au crescut cu 37,5 la sută.
În acelaşi timp, viceguvernatorul BNM Marin Moloşag a declarat că evoluţia înregistrată pe piaţa valutară nu va avea efecte semnificative asupra preţurilor, estimând o creştere a acestora de 0,1 la sută. „Nici pe viitor nu se întrevăd riscuri majore de creştere a preţurilor. Aceste limite se încadrează în intervalul de variaţie anunţat anterior de BNM”, a precizat viceguvernatorul BNM.

Potrivit lui Moloşag, BNM urmăreşte evenimentele de pe piaţa valutară şi îşi rezervă dreptul să intervină doar în cazul unei inflaţii majore. Cursul leului moldovenesc în raport cu cel al valutei europene a avut o fluctuaţie mai mare din cauza evenimentelor de pe pieţele internaţionale. Toate valutele s-au depreciat faţă de euro, prin urmare, leul nu putea constitui o excepţie. „Nu ne aşteptăm la fluctuaţii majore pe piaţă, însă lucrurile vor depinde şi de evenimentele de pe piaţa externă”, a declarat viceguvernatorul BNM.

Explicaţiile BNM alimentează suspiciuni

Neadeverirea prognozelor BNM şi confuzia din explicaţiile acesteia alimentează diferite suspiciuni şi acuzaţii grave din partea unor experţi. În plus, aceştia susţin că deprecierea leului faţă de dolarul american şi valuta europeană va provoca scenarii apocaliptice. De exemplu, expertul în economie Gheorghe Costandache a menţionat că economia moldovenească suferă foarte mult din cauza „inoportunității și funcționalității haotice” a BNM. „Jocul BNM în folosul unor oameni de afaceri va distruge complet sectorul real al economiei, va face sărăcia şi mai apăsătoare”, a declarat Constandache.

În opinia acestuia, din cauza evoluţiilor pe piaţa valutară, micii importatori de mărfuri înregistrează pierderi. „S-a constatat că majoritatea prețurilor la servicii și la principalele categorii de mărfuri vândute prin organizațiile de stat și cele comerciale sunt stabilite în euro. Din această cauză, cetățenii sunt obligaţi să-şi cheltuie salariile pentru a acoperi diferențele de curs”, scrie economistul pe blogul său, contandachi.eu
„BNM joacă după voința unor oameni de afaceri care operează exporturi și importuri în volum enorm. Aceștia mai dețin influență și asupra unor anumite bănci comerciale protejate de către Parlament și Guvern, creând astfel inechitate pe piața R. Moldova”, a adăugat expertul.
Moldovagaz, „catalizator al devalorizării leului”

Solicitat de JURNAL, doctorul în economie Sveatoslav Mihalache consideră că principalul catalizator al devalorizării leului din ultimul timp este SA „Moldovagaz”, care a încheiat cumpărările de valută. Economistul a declarat că bariera de creştere a dolarului este de 14,17 lei. „Este vorba de o barieră pe care cred că leul nu o va depăşi în perioada apropiată. Moneda naţională se va aprecia faţă de dolar şi bariera de scădere a dolarului va ajunge la 13,70 de bani”, a opinat Mihalache.

În ce priveşte euro, potrivit lui Mihalache, în septembrie curent, moneda europeană ar putea oscila între 18,70 lei şi 19,30 lei. De asemenea, Mihalache crede că evoluţia de pe piaţa valutară nu va avea consecinţe asupra preţurilor în următorul trimestru.

 

The following two tabs change content below.