Balan a fost apostrofat de Ţârdea

capturevideo

Serghei Mironov, politician rus venit la Congresul PSRM, a fost întâmpinat la Aeroportul Chişinău cu două mașini cu girofar

Potrivit informaţiilor prezentate de viceministrul Afacerilor Interne, Oleg Babin, de la 1 ianuarie 2015 până în prezent, au fost declarate indezirabile pe teritoriul R. Moldova 102 persoane. 76 dintre acestea sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, 5 sunt originare din Siria, 3 din Franţa, 3 din Uzbekistan; două din Ucraina şi România şi câte o persoană din alte state europene.

Unul dintre cei doi cetăţeni români căruia i s-a interzis în 2015 accesul pe teritoriul R. Moldova este George Simion, liderul Acţiunii 2012. Între timp, interdicţia de intrare i-a fost anulată. Viceministrul Afacerilor Interne a refuzat să dezvăluie identitatea celui de-al doilea cetăţean român.

Totodată, în cazul a 666 de persoane, a fost aplicată măsura de expulzare. Majoritatea sunt ucraineni, cetăţeni din Federaţia Rusă şi cetăţeni din România. Cel mai des aceştia sunt întorşi din cauza că au încălcat termenul de aflare pe teritoriul R. Moldova ori pentru că ar lucra aici fără permis.

La şedinţa Comisiei a fost invitat şi şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan. Acesta a avut un schimb dur de replici cu deputatul socialist Bogdan Ţârdea, care s-a arătat revoltat că, în ultima vreme, mai mulţi jurnalişti şi politologi din Federaţia Rusă au fost lipsiţi de dreptul de intrare pe teritoriul R. Moldova. „În acest context, aş vrea să ştiu câţi jurnalişti din Uniunea Europeană au interdicţia de a călca pe teritoriul R. Moldova?”, s-a interesat Ţârdea.

Bălan a precizat că nu e chiar atât de mare numărul de jurnalişti ruşi care au interdicţia de a intra în R. Moldova. „Există baza de date a persoanelor care vin cu scopul de a obţine declaraţii care afectează imaginea şi securitatea statului nostru. Un exemplu în acest sens este cazul unui jurnalist care a venit în R. Moldova şi a prezentat o situaţie din raionul Floreşti. A solicitat o declaraţie de la o persoană în preajma unui grajd şi a comentat cât de greu trăiesc cetăţenii din R. Moldova, prezentându-l că ar trăi în grajd, în timp ce omul avea o casă de locuit în preajmă cu două etaje şi locuia în condiţii decente”, a spus el.

Un alt exemplu al lui Bălan a fost interdicţia de intrare pe teritoriul R. Moldova aplicată propagandiştilor ruşi Dmitri Kiseliov şi Andrei Kondraşov. „Ştiţi despre intenţiile acestora de a prezenta filmul „Krîm, put’ na rodinu” în toate cinematografele din R. Moldova. Avem informaţii suplimentare, care sunt clasificate, în baza cărora am aplicat interdicţia de intrare pe teritoriul R. Moldova”, a spus şeful SIS.

Revoltat, Ţârdea a declarat că nu vede nicio problemă ca acest film să fie proiectat pe teritoriul statului nostru. „Ce, filmul se numeşte ‚Prednestrovie – put’ na rodinu’ ori ‚Krîm – put’ na rodinu?!’ Nu ne aburiţi cu informaţii clasate!”, i-a răspuns iritat socialistul.

În context, şeful SIS i-a cerut lui Ţîrdea să nu ridice vocea la el. „Dle deputat, de ce nu spuneţi cât de bine a fost primit Mironov (Serghei Mironov, deputat în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, care a venit în R. Moldova să participe la ultimul congres al PSRM – n. red). Am primit o scrisoare din partea Partidului Socialiştilor să-i asigurăm securitatea. A fost întâmpinat cu colac şi sare şi am avut grijă ca să ajungă foarte bine la Comrat. Am avut grijă să-i asigurăm paza în timp ce vizita corturile din centru”, a relatat Bălan.

Amintim că, la 28 noiembrie, liderul socialiştilor, Igor Dodon, l-a întâmpinat pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău pe liderul formațiunii parlamentare „Rusia Dreaptă”, Serghei Mironov. Politicianul rus, venit la Congresul PSRM, a fost întâmpinat cu două mașini cu girofar cum nu a fost întâmpinat niciun politician european pe teritoriul RM.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu