Băile politicienilor noştri // Nadea Roşcovanu

nadea

Mama şi copilul din fotografia de pe prima pagină a acestui număr de ziar mi-au tulburat sufletul. Am buhăit ca de obicei când văd astfel de scene de sărăcie şi disperare. E greu să te ciocneşti cu astfel de cazuri aproape zilnic, dar mai ales în „ţara noastră”, R. Moldova.

„Cei de sus”, care ar trebui să combată sărăcia şi mizeria din satele noastre, să le întindă o mână de ajutor familiilor fără viitor, ştiut lucru, coboară la nivelul muritorilor de rând doar în campaniile electorale. Prin sate, înconjuraţi de oameni satisfăcuţi la chip, organizaţi de afaceriştii politici de nivel local, aceştia se confruntă rar cu realitatea. Inconştienţi, primarii, consilierii şi alţi funcţionari publici, în călduri electorale, maschează realităţile cu care se confruntă mai târziu. Astfel, conştiinţa politicienilor noştri rămâne împăcată, ei nu au cum să facă băi de lacrimi de durerea nevoiaşilor, deoarece nu au acces la adevăr pe viu, ca să li se imprime în suflet realităţile statului pe care îl conduc.

Ajunşi în situaţia că nu pot face faţă disperării, sărăciei şi beţiei de prin sate, autorităţile locale fie ignoră, fie se conformează cu adevărul. Asistentul social, care are o leafă cât să-şi cumpere o pereche de sandale, preferă să nu-şi strice încălţămintea zi de zi monitorizând familiile vulnerabile, primarul pe capul căruia cad toate relele, cedează. În tot acest circuit vicios, copiii din astfel de familii, nevinovaţi de soarta lor, devin ca şi părinţii, fără viitor.

The following two tabs change content below.