Băieţi, buzunarele pe dos!


VINE FISCU’! // De la 1 ianuarie 2012, Inspectoratul Fiscal va verifica din ce bani îşi cumpără bogătaşii castele

Dacă aveţi proprietăţi mai scumpe de un milion de lei sau cheltuiţi mai mult de 300 de mii de lei pe an, pregătiţi-vă să daţi explicaţii la stat. Începând cu 1 ianuarie 2012, inspectorii fiscali se iau de capul „bogătaşilor”, cel puţin aşa prevede o normă a politicii fiscale votată cu mare scandal săptămâna trecută de Parlament. Noua prevedere stabileşte că persoanele cu case şi maşini scumpe care însă declară venituri mici la Fisc vor trebui să demonstreze din ce surse le-au cumpărat. Dacă nu vor putea face dovada, aceştia vor fi obligaţi să plătească impozite pentru banii pe care i-au cheltuit.

Deputaţii dau asigurări că noua normă nu îi va afecta pe cei care primesc bani de la rudele care lucrează peste hotare.

Aplicarea metodelor indirecte pentru impozitarea veniturilor din surse neidentificate a provocat săptămâna trecută un scandal de proporţii în Parlament. În timp ce deputaţii liberal-democraţi insistau că noua modalitate de impozitare are drept scop de a-i determina şi pe cei bogaţi să îşi plătească impozitele pe venit, deputaţii democraţi şi cei liberali afirmau că impozitarea indirectă va lovi în primul rând în cetăţenii care trăiesc din banii trimişi de rudele lor de peste hotare. Timp de patru zile în care proiectul politicii bugetar-fiscale s-a discutat în Parlament, aleşii poporului (toţi din AIE – n.r.) s-au acuzat reciproc de trafic de influenţă în favoarea „oligarhilor”. Până la urmă, documentul a fost votat, cu câteva modificări acceptate de toţi.

Milionarii în atenţia Fiscului

Potrivit documentului aprobat în lectură finală, începând de anul viitor, toţi cetăţenii moldoveni care îşi vor procura maşini, case, terenuri sau valori mobiliare în valoare de peste un milion de lei (Cadastru estimează la preţul de un milion de lei casele particulare cu trei niveluri – n.r.) vor trebui să demonstreze Fiscului din ce bani le-au cumpărat. Dacă se va constata că persoanele respective nu au declarat la Fisc veniturile din care şi-au cumpărat bunurile şi nici nu vor putea demonstra sursa de provenienţă a banilor, ele vor fi obligate să plătească impozit pe venit din banii cheltuiţi pentru aceste bunuri.

Vor fi luaţi la ochi şi cei care cheltuie pe an mai mult de 300 de mii de lei, adică aproximativ câte 25 de mii de lei pe lună, deşi veniturile oficiale pe care le obţin sunt mult mai mici.

Săracii cei bogaţi

„Avem multe cazuri în care persoanele declară venituri lunare de două-trei mii de lei, în schimb achită facturi pentru căldură de zece mii de lei pe lună. De unde iau ei aceşti bani? Dacă nu vor putea demonstra, înseamnă că au avut venituri nedeclarate din care nu au plătit impozit la stat şi vor trebui să plătească impozitul din cheltuielile pe care le-au făcut”, susţine preşedintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă. Potrivit lui, noua normă a fost introdusă pentru că până acum a existat o nedreptate în societate. Persoanele cu venituri mici, care lucrează la stat şi primesc toţi banii oficial, îşi declară toate veniturile şi plătesc conştiincios impozitele. În schimb, o altă parte a populaţiei, cu venituri mari, obţinute prin diferite căi mai puţin oficiale, se eschivează de la plata impozitelor pe venit. „Noi nu avem cum să depistăm ce venituri obţin aceştia altfel decât urmărind câţi bani cheltuie şi ce proprietăţi au”, mai spune Ioniţă.

Lege este, mecanism – nu

Deputatul democrat Valeriu Guma susţine că noul tip de impozitare nu-i va afecta pe cei care trăiesc din banii trimişi de rudele care lucrează peste hotare. „Tocmai pentru a elimina riscul de impozitare a remitenţelor am şi specificat că vor fi verificate sursele de venit ale persoanelor care cheltuie mai mult de 300 de mii de lei pe an”, afirmă Guma. Totuşi, nici Ioniţă, nici Guma nu au putut explica exact care va fi modalitatea prin care Fiscul îi va „pescui” pe cei ce îşi ascund veniturile. „Mecanismul de aplicare a noilor norme încă nu există. Guvernul urmează să elaboreze până în septembrie un proiect de lege care va stabili toate instrumentele prin care se va putea pune în aplicare norma adoptată acum”, susţine Guma.

Ioniţă crede că sub incidenţa noii metode de impozitare vor cădea cel mult 10 % din populaţia republicii.

Doar o promisiune

Deşi salută intenţia autorităţilor de a-i obliga pe toţi cetăţenii să-şi plătească impozitele la stat, analiştii politici nu prea înţeleg deocamdată cum se va face acest lucru.  Expertul economic Natan Garştea afirmă că deocamdată norma adoptată de parlament nu este decât o promisiune, care se va putea realiza abia după ce vor fi stabilite mecanismele de control. „Practica impozitării veniturilor prin surse indirecte există în majoritatea statelor lumii. Acolo se compară veniturile cu cheltuielile şi se plăteşte impozit pentru supracheltuieli”, explică expertul care deocamdată nu îşi poate da seama ce venituri ar putea vărsa în bugetul de stat noul timp de impozitare.

Potrivit Inspectoratului Fiscal de Stat, în Republica Moldova sunt atestaţi 105 milionari în lei, în descreştere cu 37, faţă de anul trecut, când cea mai mare sumă declarată a fost de 7,3 mil. de lei, anunţă portalul 24h.

La Bugetul de stat, în 2010, s-au colectat 34,6 mil. de lei, în urma calculării impozitului suplimentar, de la persoanele fizice. Până la 28 martie, 51980 de persoane au depus declaraţii pe venit, faţă de 147954, câte şi-au declarat veniturile pe întreg parcursul anului 2009.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.