Baghirov se alintă

„Descrierea artistică” a evenimentelor din aprilie 2009 din Chişinău îl poate costa ani grei de puşcărie pe Baghirov. Avocaţii acestuia susţin că dovezile cu care operează procurorii sunt nişte fragmente din lucrările acestuia. „El a mai scris şi despre revoluţia din Ucraina, însă autorităţile ucrainene, spre deosebire de cele moldoveneşti, nu au încercat să-l intimideze. Sunt nişte descrieri artistice”, a declarat avocatul Adrian Matcovschi.

Avocatul însă nu a putut să ne comunice unde a fost Baghirov în timpul manifestaţiilor din aprilie 2009 despre care a scris lucrările în sale: „Nu pot să vă spun. Probabil că era la Moscova”.

E mulţumit de noile condiţii de detenţie, dar continuă să critice atitudinea procurorilor, care, spre marea indignare a apărătorilor, îl interoghează în lipsa acestora.

Ieri, bloggerul rus, care a fost reţinut pe 16 iunie curent sub acuzaţia de organizare şi implicare în manifestaţiile din aprilie 2009, a fost transferat în Penitenciarul 13. Însă nu pe mult timp. Astăzi, el va fi mutat în altă parte, „pentru că acolo sunt condiţii mai bune”, a declarat Matcovschi.

Izolatorul de detenţie preventivă al Ministerului Afacerilor Interne nu i-a fost pe plac bloggerului rus. Acesta a măsurat celula şi s-a plâns că aceasta este de cinci pe cinci paşi, nu are ce mânca, fiindcă coletele erau strict interzise. WC-ul din cameră curge pe podea. Cel mai groaznic era că nu avea apă. „Bineînţeles că nu sunt condiţii europene, dar vă asigur că celula în care era ţinut Baghirov e una din cele mai bune. Este pentru cinci persoane. I se da apă fiartă şi mânca de trei ori pe zi. Mâncarea era gătită de bucătarii din cantina în care se alimentează angajaţii MAI”, a declarat pentru JURNAL şeful serviciului de presă al CGP, Adrian Jovmir.

„Baghirov? A kto eto?”

Deşi în presa din RM se scrie că Baghirov e foarte cunoscut în Rusia, jurnaliştii din Rusia au declarat că nu cunosc o asemenea persoană. „Dar cine este acesta? Pentru prima dată aud acest nume”, a spus nedumerită Marina Safonova, redactorul şef al emisiunii „Vesti” de la postul TV „Rossia 1”.

Cu toate acestea, câteva mesaje plasate pe Twitter au scos la protest peste 100 de oameni care au scandat în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Moscova „Libertate lui Baghirov!”, „R. Moldova, eliberează-l pe Eduard!”.

Bine aţi venit în penitenciarul nostru!

Condiţiile din Penitenciarul 13 îl aranjează pe Baghirov. „Stă singur în cameră. I-a fost făcut controlul medical. Totul parcă este bine”, a menţionat avocatul Matcovschi. Apărătorul susţine că procurorii continuă să insiste ca Baghirov să le spună numele primilor oameni în stat. L-am întrebat pe avocat ce a căutat Baghirov de atâtea ori în R. Moldova, deoarece pe blogul său acesta a plasat informaţia conform căreia a fost oaspete frecvent la Chişinău.

„Fosta lui soţie e moldoveancă, are mulţi prieteni şi cunoscuţi aici”, explică Matcovschi. Şi deoarece Baghirov s-a plâns pe mâncarea din izolator, am solicitat DIP-ul să ne spună cu ce va fi hrănit acesta în celula lui nouă din Penitenciarul 13. „Azi, Baghirov va fi mutat din Penitenciarul 13, prin urmare, va mânca în altă parte.” Apărătorul bloggerului rus a comunicat că Baghirov va fi dus în izolatorul CCCEC, deşi cu puţin timp înainte acelaşi Matcovschi ne-a declarat că Baghirov este mulţumit de condiţiile din Penitenciarul 13.

Potrivit procurorilor, dacă Eduard Baghirov va fi găsit vinovat de organizarea şi implicarea în dezordinile din 7 aprilie 2009, riscă până la opt ani de privaţiune de libertate.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.