Baghirov, erou sau spion?

Baghirov rămâne în puşcăria moldovenească şi se declară satisfăcut de condiţiile de detenţie. Instanţa de judecată i-a stabilit un termen de arestare de 30 de zile. Şi asta în condiţiile lipsei unor motive oficiale ale reţinerii.

După ce, timp de o săptămână, Procuratura Generală „nu a confirmat şi nici nu a infirmat” arestarea bloggerului rus Eduard Baghirov – în condiţiile în care Eugen Onică, consilierul ministrului Afacerilor Interne, a menţionat că a fost adus în izolatorul Ministerului Afacerilor Interne de către procurori –, primadjunctul procurorului general al RM, Andrei Pântea, a declarat pentru JURNAL că este prematur să dea declaraţii în cazul arestării lui Baghirov.

„Nu cunosc un asemenea scriitor pe nume Eduard Baghirov, ar putea fi vorba de un pseudonim, în ce priveşte cetăţeanul Federaţiei Ruse Eduard Baghirov, este prematur să comentăm cazul respectiv”, a menţionat Pântea.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, angajaţii secţiunii consulare a acestei reprezentanțe diplomatice l-au vizitat pe 21 mai curent pe Eduard Baghirov în detenţie. Acesta s-a declarat satisfăcut de condiţiile de detenţie şi de desfăşurarea anchetei. Instanţa de judecată i-a stabilit lui Baghirov un termen de arestare de 30 de zile; iniţial, se menţionase că Baghirov a fost arestat pentru trei zile.

În acelaşi sens, preşedintele interimar al RM, Marian LUPU, a afirmat că arestarea lui Baghirov ţine de competenţa exclusivă a organelor de drept. „Ar fi incorect să facem comentarii înainte ca circumstanţele acestui caz să fie clarificate de către cei abilitaţi cu dreptul de a efectua ancheta… Cei implicaţi nemijlocit în instrumentarea cazului trebuie să fie conştienţi că au o responsabilitate maximă. Se impune prezentarea în termenele legale, cât mai restrânse, a motivelor reţinerii pentru a preveni orice speculaţii şi aţâţare a spiritelor”, a opinat Marian Lupu.

Amintim că Baghirov a fost arestat săptămâna trecută de procurorii moldoveni. Potrivit unor agenţii de presă din Rusia, bloggerul rus a fost arestat pentru că s-ar fi declarat „solemn” organizatorul manifestaţiilor de protest din aprilie 2009.

Ilie Gulca