Baghirov acuză SIS-ul

TRUCAJ // „Eduard Baghirov minte”

Deşi a evadat recent din R. Moldova, unde se afla în arest la domiciliu, Eduard Baghirov nu se ascunde. Mai mult, acuză SIS-ul că i-ar fi blocat blogul personal după ce a plasat câteva fotografii cu celula din Penitenciarul nr. 13 din Chişinău în care s-a aflat în arest preventiv timp de câteva luni. „Pozele au fost trucate”, susţine directorul penitenciarului Vitalie Munteanu.

Svetlana PANŢA

„Pentru orice eventualitate, rog reprezentanţii serviciilor speciale moldoveneşti să nu se mai ocupe cu fleacuri de acest gen”, recomandarea vine de la bloggerul rus Eduard Baghirov după ce, potrivit acestuia, i-ar fi fost spart blogul personal. Fugarul a publicat pe blogul său fotografii din camera 116 din Penitenciarul nr. 13 din capitală, făcute cu telefonul mobil, obiect interzis în închisoare. „Baghirov nu putea să aibă telefon mobil, iar fotografiile sunt trucate. Am analizat fiecare fotografie. Pereţii sunt de altă culoare, Baghirov nu avea atât de multe haine la el în cameră, aşa cum arată pozele. Nu avea nici ţigări, cerea mereu de la angajaţii penitenciarului”, a declarat Ana Druţă, şefa serviciului de presă al Departamentului Instituţii Penitenciare. Pe de altă parte, bloggerul rus scrie că îşi procura diferite facilităţi după gratii, oferind în schimb ţigări, ceai şi cafea. „Baghirov minte”, a conchis şeful penitenciarului.

Amintim că, pe 18 octombrie curent, Baghirov a evadat din R. Moldova şi pe moment se află la Moscova. Fugarul a povestit cu lux de amănunte cum a reuşit să fugă din arest la domiciliu, însă a refuzat să numească persoanele care l-au ajutat să evadeze. Trei mii de euro, atâta l-a costat traseul Chişinău-Odesa-Moscova.

Eduard Baghirov a fost reținut la Chișinău la 16 iunie 2011, iar ulterior i-a fost prelungit mandatul de arest. După presiuni din partea Moscovei şi acuzaţii de tergiversare a cazului, Procuratura Generală a formulat oficial acuzarea. Lui Eduard Baghirov i se incriminează că ar fi participat în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din centrul Chişinăului. „Oricum, iubesc R. Moldova. Şi când voi vrea, voi vizita această ţară. E ţara mea preferată, după Rusia”, a declarat Baghirov în cadrul unei emisiuni a unui post tv din Rusia a doua zi după evadare. „Gastarbaiterul fugar”, aşa l-a botezat presa din Rusia pe Baghirov, susţine că nu are nicio legătură cu protestele din aprilie 2009, că în acea perioadă se afla la Moscova, iar vizitele lui sistematice în R. Moldova sunt legate de scrierea unei cărţi despre ţara pe care Baghirov o „iubeşte atât de mult”.

The following two tabs change content below.