Baghirov a şters-o la Putin

JUSTIŢIE // Baghirov: „Nu i-aş sfătui pe Lupu şi Zubco să continue acest circ şi să mă caute atât de insistent”

Bloggerul rus, Eduard Baghirov, a reuşit să treacă frontiera de stat şi să ajungă la Moscova, în timp ce se afla în arest preventiv la domiciliu. Autorităţile de la Chişinău strâng din umeri: poliţiştii spun că nu au fost înştiinţaţi la timp despre această hotărâre şi în tot acest timp Baghirov nu a fost supravegheat, iar procurorii au luat apă în gură. Între timp, bloggerul transmite salutări de la Moscova, prin intermediul unui articol publicat pe site-ul său, preşedintelui interimar Marian Lupu, înjurându-i pe procurori: „Идите в жопу, господа прокуроры!”.

Marina LIŢA

Bloggerul rus, Eduard Baghirov, acuzat de instigare la violenţă în timpul protestelor din aprilie 2009, este căutat de organele de forţă din Republica Moldova, după ce acesta a dispărut de marţi seara de la domiciliul unchiului fostei soţii. „Pe 18 octombrie am fost anunţaţi că Baghirov este de negăsit acasă”, a declarat pentru JURNAL Maria Vieru, şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale (PG).

„Ajutat de prieteni”

Miercuri, presa din Rusia îl cita pe un alt blogger rus, prieten de-al lui Baghirov, care scria că acesta reuşise să fugă şi ajunsese deja în capitala rusă. Bloggerul, la rândul lui, afirmă că a traversat frontiera dintre Moldova şi Ucraina, „fiind ajutat de nişte prieteni”.

Forţele de ordine susţin că nu l-au păzit pe acuzat, pentru că nu au fost înştiinţaţi de măsura de arest care i-a fost aplicată. „Noi am fost înştiinţaţi de decizia de arest la domiciliu abia miercuri, 19 octombrie, cu toate că judecătorul Boris Babenco a emis hotărârea pe 13 octombrie”, a comunicat pentru JURNAL Sergiu Cociorvă, comisarul oraşului Chişinău.

Alexei Roibu, ministrul de Interne, a declarat pentru un post de televiziune că trebuia imediat anunţat ministerul şi luate măsuri (sic!). Pe de altă parte, presa de la Chişinău anunţa că bloggerul rus ar mai fi încălcat regimul de arest la domiciliu. Acesta avea obiceiul să iasă de multe ori din casă pentru a se întâlni cu prietenii.

„Nu a fost localizat oficial”

Procuratura Generală este rezervată în declaraţii. „Cu toate că mass-media rusă anunţa că Eduard Baghirov este la Moscova, acesta nu a fost localizat oficial. Bloggerul este dat în urmărire şi în momentul în care îl vom localiza, vom discuta. E totuşi cetăţean al Federaţiei Ruse”, a comunicat Andrei Pântea, judecător de instrucţie în acest caz.

De menţionat că, potrivit articolului 61 al Constituţiei ruse, un cetăţean al Federaţiei Ruse nu poate fi expulzat sau extrădat altui stat.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a declarat ieri în cadrul şedinţei Parlamentului că în cazul lui Eduard Baghirov, în mod intenţionat, s-a schimbat măsura de arest pentru ca el să plece acasă. Potrivit lui, evadarea a fost pusă la cale de cineva din conducere, că s-au dat telefoane și s-a făcut totul pentru ca Baghirov să scape. „A fost pusă la cale de cineva, încă nu știu de cine. În cadrul anchetei vom afla. Este clar că a lucrat telefonul”, a subliniat Ghimpu. Liberalul nu a exclus ipoteza potrivit căreia evadarea lui Baghirov a fost convenită între premierul Vlad Filat și omologul său rus, Vladimir Putin.

„Идите в жопу, господа прокуроры!”

În timp ce autorităţile de la Chişinău îşi bat capul cum să rezolve această situaţie, Baghirov dă interviu după interviu şi publică pe blogul personal un articol prin care anunţă că „a fugit de justiţia mămăligoasă”. „Nu mai puteam arbora o mină serioasă în această menajerie. Acum câteva zile, secretara de presă a Procuraturii Generale declara că am fost eliberat în arest la domiciliu pentru bună purtare: mâncam tot terciul, ajutam la traversarea străzii bătrâneii şi am colaborat cu organele de anchetă. Aceste declaraţii au amuzat copios persoanele care mă cunosc sau pe cele care au locuit cel puţin o lună în Moldova. În această ţară, cei care colaborează cu organele de drept sunt la televizor, în parlament şi oriunde în altă parte, numai nu în închisoare. După această declaraţie am înţeles că trebuie să iau atitudine. Aşa că: идите в жопу, господа прокуроры! (Duceţi-vă naibii, domnilor procurori!)”, scrie Baghirov.

„Mai bine uitaţi de mine!”

Acesta susţine că este o persoană educată, inteligentă şi respectă legile oricărui stat. „Dar să joc rolul de marionetă şi, cu preţul propriei libertăţi sau al reputaţiei mele, să acopăr „fundul” unui (ne)preşedinte monocelular sau procuror, nu vreau. Nu i-aş sfătui pe Lupu şi Zubco să continue acest circ şi să mă caute atât de insistent. Mai bine uitaţi de mine!”, scrie bloggerul.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)