Bacul, într-o lună!

Sau ce modalităţi de a face bani au mai găsit universităţile din Republica Moldova

 

Cu 3100 de lei şi fără vreo frecvenţă la cursuri care au loc numai timp de două săptămâni toamna şi alte două săptămâni iarna, eşti gata de a susţine Bacul. Cel puţin aşa îi ademenesc responsabili de la Universitatea Cooperatist-Comercială (UCCM) din Republica Moldova pe tinerii care au absolvit XI clase şi trebuie să susţină Bacul pentru a-şi continua studiile în instituţii de învăţământ superior. Ceea ce nu le spun tinerilor cei de la UCCM este că, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire în regim extern, aceştia vor plăti, ulterior, pentru fiecare consultaţie şi examen pentru diferenţele de programă la liceele unde vor fi repartizaţi de către Ministerul Educaţiei (ME). Iar certificatele pe care le va elibera UCCM nu-i vor ajuta deloc.

 

„Doamna Viorica” din anticamera UCCM ne spune la numărul de telefon 27 02 03 să ne grăbim dacă vrem să ne înscriem în grupa care se pregăteşte pentru a susţine Bacul. „Lecţiile au început de la 1 octombrie şi mâine (vinerea trecută – n.r.) se termină. O să mai fie două săptămâni de studii la iarnă şi în luna ianuarie o să susţineţi nişte testări. Veniţi cu atestatul de 11 clase, patru fotografii şi copia buletinului. Contractul e de 3100 de lei”, suntem informaţi, după ce ne prezentăm ca fiind absolvenţi ai şcolii de XI clase şi spunem că intenţionăm să susţinem la anul bacalaureatul. Doamna din anticameră ne convinge cu argumentul că, după susţinerea Bacalaureatului, vom fi admişi la orice facultate de la UCCM „fără concurs”, dar în bază de contract, fiindcă la această instituţie nu există burse.

 

Jumătate vin la cursuri

 

Vinerea trecută, în aula unde grupul care se pregăteşte de Bacalaureat avea matematica erau numai 12 tineri. Încolo am fost conduşi de o contabilă a UCCM, după ce la aceasta ne-a dus „doamna Viorica” din anticameră. Contabila ne-a spus că acest curs de două săptămâni se termină deja, să luăm xeroxul cu cele predate de la colegi, dar luni să aducem 1500 de lei, 30 de lei pentru taxa de înscriere şi alţi 20 de lei pentru carnetul de note. Până pe 14 ianuarie 2013 trebuie să achităm şi restul sumei pentru contract, altfel nu vom putea scrie cerere în luna februarie către ME pentru a ne repartiza la centrele de susţinere a examenelor de bacalaureat. „Colegii”, unii abia absolvenţi ai şcolii de XI clase, alţii cu vârsta până în 30 de ani, ne spun că orarul de studii este unul „comod” pentru ei, fiindcă majoritatea lucrează. Profesorul de matematică îşi întrerupe prelegerea pentru a ne spune să nu avem frică de testările ce vor avea loc în iarnă în cadrul UCCM, căci „le vom trece toţi”, dar atunci când vom fi repartizaţi de către minister la licee, vom susţine testări adevărate. În orarul afişat nu găsim, de exemplu, obiectul „Istoria”.

 

UCCM „suportă cheltuieli”

 

Solicitat de JURNAL, rectorul UCCM, Larisa Şavga, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Greceanîi, confirmă faptul că astăzi în cadrul instituţiei un grup de 30 de tineri urmează un curs de pregătire pentru Bac. „Învaţă în regim de frecvenţă redusă, noi am elaborat un program în baza recomandărilor ministerului. Au fost mai multe solicitări, de aceea am creat acest grup”, susţine Şavga. Potrivit rectorului, UCCM doar îi ajută să se pregătească pentru examene, dar Bacul îl vor susţine în liceele indicate de ME. Ea recunoaşte că aceşti tineri pot să nu frecventeze astfel de cursuri, fiindcă evaluările finale sunt făcute de specialiştii din minister şi licee. Despre taxa percepută de UCCM zice „că nu este aşa de mare”. Pentru ce se plătesc 3100 de lei? „Noi suportăm nişte cheltuieli pentru aceste cursuri”, zice rectorul care are şi o explicaţie pentru faptul că tinerii nu învaţă în luna cea de studii şi obiectul „Istoria”. „Suntem la profil real”, susţine Şavga. Potrivit fostului ministru, faptul că tinerii merg la aceste cursuri nu înseamnă că vor fi admişi ulterior la UCCM. „Fiecare decide unde vrea să meargă şi ce vrea să înveţe”, adaugă Larisa Şavga. Menţionăm că UCCM percepe 93 de mii de lei pentru o lună de cursuri.

 

Jumătate din „externi” pică Bacalaureatul

 

Solicitat de JURNAL, Adrian Ghicov, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare din cadrul ME, afirmă că universităţile sunt la autogestiune şi pot organiza astfel de cursuri. Oricum, zice el, tinerii sunt admişi la Bac după ce susţin diferenţele de programă în centrele de bacalaureat indicate de minister. Din practica anterioară, jumătate dintre cei care vor să susţină Bacul în regim extern pică examenele. În opinia sa, o lună de cursuri de pregătire nu este suficientă, iar în anul trecut nu au existat asemenea cazuri. Adjunctul lui Ghicov, Valentina Miron, îşi aminteşte însă că în anul trecut ULIM a avut asemenea activităţi, dar că certificatul pe care îl eliberează universităţile nu contează ulterior când tinerii merg în licee să susţină diferenţele de programă. Potrivit Valentinei Miron, o oră de consultaţie la liceele unde sunt repartizaţi de către ME candidaţii „externi” este 25 de lei, iar un examen de trei ore – 75 de lei.

 

Cursuri fără girul ministerului

Nadejda Velişco, şefa Direcţiei învăţământ superior din cadrul ME, ne-a declarat că au existat propuneri de a organiza astfel de activităţi, dar că direcţia nu a acceptat, pentru că aceste cursuri nu vizează activitatea structurii pe care o conduce. Şi Natalia Calancea, consultant superior în Direcţia resurse umane, formare continuă şi atestare din cadrul ME, susţine că nu a fost autorizată nicio activitate de acest gen.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)