“Back2Moldova” – proiect lansat la Chișinău pentru susținerea moldovenilor care revin acasă

By Elena Cotuna

Biroul Relații Interetnice a lansat ieri la Chișinău proiectul “Back2Moldova”, orientat spre dezvoltarea relațiilor cu migranții ce au intenția de a reveni definitiv sau temporar în Republica Moldova. Potrivit inițiatorilor, proiectul are drept scop susținerea moldovenilor reveniți acasă și direcționarea lor spre domeniile care îi definesc. “Back2Moldova” va susține și va promova proiectele personale ale migranților, implementate în Republica Moldova.

„Mă bucur că în ultimii ani s-a schimbat modalitatea de a vedea diaspora, în același timp și reprezentanții diasporei și-au schimbat atitudinea față de țara de baștină. Guvernarea actuală vede destul de clar starea de lucruri, astfel că migranții, inclusiv prin intermediul proiectului “Back2Moldova” sunt încurajați să revină acasă chiar și pe o perioadă scurtă de timp, pentru a realiza acțiuni și proiecte personale” a menționat Olga Coptu, coordonatoarea proiectului.

Evenimentul s-a axat pe lansarea piesei muzicale „Vom reveni”, interpretată de Viorel Buliga, melodia Ian Raiburg, text Valentin Dulce, aranjament Ion Linkovsky. Interpretul este un tânăr migrant care după o ședere de peste 10 ani în Italia a revenit cu familia la baștină. Compozitorul Ian Raiburg a vorbit despre propria experiență de migrant și cum s-a născut colaborarea între ei după un concert realizat pentru diaspora din Italia.

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul Muncii, Valentina Buliga, a îndemnat moldovenii să revină acasă și a apreciat munca și eforturile depuse de ei în țări străine, iar artista poporului, Olga Ciolacu, a ținut să menționeze că pe alocuri “cei plecați au sentimentele patriotice mult mai pronunțate decât cei din țară”.

Știrea “Back2Moldova” – proiect lansat la Chișinău pentru susținerea moldovenilor care revin acasă a apărut pe Moldova.org.

Sursa: diaspora.moldova.org