Bacalaureatul-2010 s-a încheiat. Aşteptăm rezultatele!

Ieri, s-a încheiat sesiunea examenelor de bacalaureat pentru absolvenţii liceelor cu predarea în limba română. În urma unor vizite efectuate în perioada examenelor la câteva centre de bacalaureat, am aflat de la elevi că, în general, subiectele nu au fost atât de complicate, pe cât de voluminoase. “Dacă înveţi pe parcurs, nu are de ce să-ţi fie frică, cu atât mai mult cu cât pre-BAC-ul ne-a pregătit pentru această evaluare”, a menţionat Diana Hanganu, studentă la Liceul Teoretic “Gheorge Asachi” din capitală. Cerându-le părerea despre observatori, absolvenţii mi-au răspuns că aceştia au fost corecţi cu ei, unii mai severi, alţii mai toleranţi.

Vicedirectorul Agenţiei de evaluare şi examinare a Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, Valentina Miron, a confirmat că şi în acest an examenele s-au desfăşurat conform regulamentului şi nu s-au înregistrat încălcări majore. “Totuşi e prea devreme pentru a face o analiză completă, deoarece urmează ultimul examen, care va avea loc pe 21 iunie. Acesta va fi la limba română şi va fi susţinut de minorităţile naţionale din RM. Abia după ce vom şti şi rezultatele examenelor, vom putea da mai multe detalii”, a adăugat Valentina Miron.

Cu toate acestea însă, unii elevi recunosc că s-au inspirat din fiţuici şi telefoane mobile, alţii ne-au spus că au strâns şi unele sume de bani pentru a plăti observatorii. Totodată părinţii tinerilor sunt indignaţi de modul în care se desfăşoară examenele, susţinând că e prea multă corupţie. Solicitând anonimatul, ei argumentează “cotizarea” lor prin faptul că “toţi o fac”. “Nu e corect ca un elev care învaţă sistematic să aibă o notă mai mică decât cel care plăteşte pentru a susţine examenele de absolvire, de aceea suntem nevoiţi să recurgem la astfel de fapte. Mai bine dau acum şi sunt asigurat că copilul meu va avea o notă mare, decât să plătesc taxa de contract la instituţiile de învăţământ superior”, a precizat un părinte al unui elev de la Liceul Teoretic „Mihai Sadoveanu” din oraşul Hânceşti.

Despre toate incidentele care au avut loc în timpul sesiunii vom afla după încheierea definitivă a acesteia. Centrul Anticorupţie va face publice rezultatele controalelor efectuate la centrele de bacalaureat abia după ce se vor susţine toate examenele. Reprezentanţii Centrului Anticorupţie spun că Ministerul Educaţiei a cerut să nu se divulge informaţia mai devreme pentru a nu stresa elevii.

Toate acestea însă nu-i prea deranjează pe absolvenţi. Ei aşteaptă cu nerăbdare rezultatatele muncii lor sperând să aibă cu toţii note mari. Pentru tinerii de la colegii mai urmează încă un an de studii, după care majoritatea din ei vor să dea la facultate, pe când pe absolvenţii liceelor îi aşteaptă încă o încercare în această vară: admiterea.

Trendul preferinţelor candidaţilor la admitere se menţine acelaşi ca şi în anii trecuţi, primele în top situându-se facultăţile de economie, drept, medicină, precum şi cele politehnice. Unii tineri mai curajoşi speră să studieze peste hotarele ţării, în Italia, Franţa sau România.

Nadejda DRAGOMIR

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)