Bac 2019 // 11 elevi au obținut nota 10

Liceul Republican „Aristotel” din Chișinău se situează al doilea an consecutiv pe primul loc după rata de promovare a examenelor de Bacalaureat

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat miercuri, 26 iunie, rezultatele sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat. 11.658 de candidați au promovat Bacul în sesiunea de bază, ceea ce constituie 67,92% din numărul total de candidați admiși la sesiune. Cu o medie generală de 9.02, înainte de contestații, Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău se situează pe primul loc și în acest an, în 2018 media fiind de 8.77.

Rata de promovare a absolvenților din licee a crescut în anul curent cu circa 4% față de anul trecut. Tot mai mulți elevi au obținut note de 8 și 9. A crescut cu 500 numărul total al celor care au avut media 8 la probă. 535 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 359 în 2018. 11 elevi au obținut media 10. Printre aceștia se numără Elena Grosu de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Ungheni, care susține că examenele nu au fost dificile.

„Atâta timp cât înveți, te pregătești, ești conștient că de tine depinde viitorul tău. Mie personal, camerele nu mi-au provocat niciun disconfort. Consider că reforma a fost bine gândită. Fiecare trebuie să fie răsplătit pentru muncă și efortul depus”, ne-a declarat Elena. Aceasta ne-a mai spus că intenționează să studieze economia la o universitate de peste hotare.

Elena Grosu de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Ungheni: Facebook.com

Au o programă individualizată

Cei 87 de elevi care au absolvit în acest an Liceul Republican „Aristotel” din Chișinău au obținut până la depunerea contestațiilor o medie de 9.02, clasându-se al doilea an consecutiv pe primul loc în republică.

Directorul liceului, Pavel Cerbușca, a dezvăluit pentru JURNAL de Chișinău succesul acestei performanțe. „Noi avem o programă individualizată începând cu 2014, dar în 2017 ne-am schimbat radical. Copiii aleg câteva obiecte școlare, nu învață toate disciplinele, ca în celelalte școli, și pun accent pe extindere, pe dezvoltarea competențelor. Despre aceasta se vorbește la noi în republică, dar nu se face”, a afirmat Cerbușca.

La acest liceu se pune accentul pe dezvoltare vocațională. Elevii aleg să facă voluntariat în cadrul diferitor organizații unde comunică mult. Cerbușca ne-a mai declarat că în liceul său nu se pune accent pe note, ci pe faptul ca elevii să poată aplica cunoștințele obținute în diferite activități, laboratoare și lucrări practice.

„În R. Moldova nu sunt condiții ca tinerii să se dezvolte”

Pavel Cerbușca susține că în clasa a X-a, când vin elevii la liceu, 80% dintre aceștia se arată dispuși să învețe și să lucreze în R. Moldova. La sfârșitul treptei liceale însă, nu mai vor să rămână aici.

„Aceasta se întâmplă deoarece avem universități mai slabe decât liceele. Mulți elevi nu își văd rostul aici. Aproximativ 80% pleacă. Mulți aleg universitățile din Europa pentru că sunt mai aproape de casă. Avem studenți care aleg să învețe în Abu Dhabi, deoarece li se oferă condiții foarte bune pentru trai și studii”, a mai spus Cerbușca.

Acesta susține că a discutat de nenumărate ori cu cei de la minister, prezentându-le diverse exemple și soluții ca elevii să fie stimulați să rămână în R. Moldova.

„De exemplu, în Kazahstan sau Georgia, tinerii sunt atrași prin diferite modalități. În timpul anilor de liceu, elevului i se dă o bursă. În R. Moldova, nu sunt condiții ca tinerii să poată să lucreze și să se dezvolte, să-și poată procura o locuință. Proiectele care există nu sunt atractive și nu oferă o stabilitate. Nu știu de ce, dar parcă este și interesul guvernării ca tinerii să plece”, a opinat directorul Liceului Republican „Aristotel”.

Doar doi candidați au fost eliminați de la examen în acest an

La sesiunea de Bacalaureat 2019 au fost admiși 10.583 de candidați din licee, 3.692 din colegii și centre de excelență, 193 din universități, 229 care s-au înscris în regim extern și 2.467 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 17.164 de candidați.

În acest an, a crescut numărul elevilor eliberați de la unele examene de Bac, deținătorii diplomelor de gradul I, II și III la olimpiadele republicane organizate de către minister în anul absolvirii. E vorba de 1.008 elevi, cu 223 mai mulți decât în 2018, când au fost 785 de absolvenţi scutiţi de examene. În acest an, doar doi candidați au fost eliminați de la examen pentru fraudă.

În perioada 15–22 iulie 2019, va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat. Pentru participarea la sesiunea suplimentară, la 4–5 iulie, candidații vor depune o cerere în scris la Centrul de Bacalaureat în care au susținut probele în sesiunea de bază.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)