Băbuţele din Dereneu, asaltate de bolizi

Procuratura şi Inspectoratul de Poliţie Călăraşi se ascund după deget în cazul scandalului de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dereneu. Deşi au trecut aproape două săptămâni de când un grup de persoane au spart ușa acestui locaș și au pătruns  în interiorul bisericii, şeful Inspectoratului de poliţie, Gheorghe Stratan, susţine că nu vede nicio ilegalitate.

„Se acumulează probe, urmează să-și expună opinia anchetatorul. Acolo însă nu e fărâmată uşa centrală. Oamenii au intrat pe uşa din spatele bisericii, care era închisă cu un zăvoraş. Nu au distrus nimic”, susţine şeful Inspectoratului.

La rândul său, preotul Florin Marin a infirmat spusele șefului poliţiei din  raionul Călărași: „Au intrat pe uşa pălămăriei. Au spart lacătul cu un ciocan, iar în faţa presei au luat în derâdere cele sfinte, spunând că au deschis-o ‘cu ajutorul rugăciunii’. După ce au intrat în biserică au deschis pe dinăuntru uşa centrală. După asta, au tăiat şi au schimbat lacătul”, ne-a spus parohul.

Grupul de persoane dirijate de reprezentanții Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, care au ocupat abuziv biserica, mănâncă şi dorm astăzi în interiorul locașului. Aceştia le-au interzis duminică mai multor locuitori să intre în biserică. Au baricadat intrarea. Chiar dacă un bărbat a solicitat intervenţia poliţistului care se afla în faţa bisericii, acesta din urmă nu a făcut decât să le spună printre dinţi că „au dreptul să intre”, dar nu a intervenit să îi apere acest drept.

În loc de taxe, mese de binefacere pentru săteni

„E îngrozitor ce se întâmplă, vin oameni născuţi aici, care locuiesc în alte localităţi, și doresc să aprindă o lumânare şi nu pot face acest lucru. Nu doar părintele, dar nici locuitorii nu pot să intre în biserică. Stă şi se uită poliţia cum distrug aceștia lacătul la uşă şi spune că nu poate să facă nimic. Cum adică nimic nu poţi face?!… Am impresia că asistăm la executarea unei comenzi de sus”, ne-a spus primarul localităţii Elena Oaserele.

Potrivit primarului, reprezentanții Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni au încercat să o convingă să îl determine pe parohul bisericii, Florin Marin, să readucă biserica în subordinea Mitropoliei Moldovei. „De când am trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei vine mai multă lume bună la biserică. Totodată, de când biserica a încetat să plătească acele taxe enorme, preotul organizează săptămânal mese de binefacere pentru oamenii sărmani. E mai bine să ajute oamenii din localitate decât să plătească la Ungheni. Şi îl susţinem. Cum să îi credem pe preoţii de la Mitropolia Moldovei care spun că au venit să apere interesele unei băbuţe din moment ce coboară dintr-o maşină de 60.000 de euro?”, se întreabă primarul. Aceasta consideră că în cazul dat era mai potrivit ca biserica să fie închisă până la emiterea unei decizii definitive a instanţei de judecată.

Șeful poliției din Călărași crede că procedează corect

Șeful Inspectoratului de Poliţie din Călăraşi are o altă opinie. „Cum să îi scoatem din biserică? Să ne batem cu ei? În acest scandal sunt implicate feţe bisericeşti. Monitorizăm cazul. Vedem că nu se bat. Fiecare face în parte câte o slujbă, unul în foişor, altul – în biserică. Nu putem face nimic altceva”, a spus Gheorghe Stratan.

Reprezentanţii Primăriei Dereneu ne-au informat că pe lângă cele peste 300 de confirmări în care oamenii şi-au dat acordul ca biserica să treacă la Mitropolia Basarabiei, cei plecaţi la muncă peste hotare au mai trimis prin mail și fax peste 160 de petiţii în speranţa că instanţa va ţine cont de opinia locuitorilor.

După ocuparea bisericii, preotul Florin Marin oficiază serviciul divin într-o anexă de pe teritoriul instituţiei. Alți doi clerici, Vadim Corostinschi, stareţul Mănăstirii Hârbovăţ, şi Alexandru Popa, oficiază slujbe în biserică.

Alexandru Popa a fost preot al Mitropoliei Basarabiei. Acesta a fost caterisit de IPS, Petru Păduraru, Mitropolitul Basarabiei, iar după aceea a fost acceptat de Mitropolia Moldovei.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu