Azi Mesia se naşte la timp!

O sumă de cuvinte…

Forţaţi de către comunişti să creadă că Dumnezeu nu există, că religia e narcotic, aspru pedepsiţi dacă îşi botezau pruncii sau îşi petreceau morţii creştineşte, în răstimpul celor cincizeci de ani de calvar totalitar cei mai mulţi basarabeni, chiar dacă nu au devenit atei, au pierdut busola credinţei.

Lipsiţi de păstorii duhovnici – exterminaţi sau marginalizaţi de către autorităţile sovietice, drept credincioşii, cândva trăitori ai pământului Basarabiei româneşti, puţinii rămaşi în jurul bisericilor nedărâmate sau netransformate în grajduri şi magazii, au primit cu entuziasm întoarcerea la cele sfinte şi veşnice. Dar de pe culmile talazului de bucurie n-a prea avut cine să le deschidă ochii asupra unor „amănunte” esenţiale: părăsind binecuvântatul plai, „socialismul multidezvoltat” n-a uitat să lase în urmă pe lângă coloana a cincea „mirean㔺i agentura patriarhiei moscovite ca să se „îngrijească” de treburile duhovniceşti ale noului stat suveran şi independent.

Am fost cu toţii martori ai Istoriei. Ştim cu toţii cum a câştigat recunoaşterea – prin CEDO! – adevărata mitropolie a Basarabiei, şi umilinţele la care a fost supusă de neocomunişti. Şi mai ştim şi de compromisurile la care a fost nevoită să apeleze pentru a nu bulversa masele de credincioşi, atâţia ani supuşi presiunilor Patriarhiei Ruse…

E vorba, fireşte, de acceptarea stilului vechi.

Refuzând calendarul creştin reformat de către Papa Gregorie XIII, patriarhia şi biserica rusă au continuat să păşească „pe un drum propriu”, osebit de al restului lumii, adică rămânând dependente de calendarul iulian al necreştinului Cezar, obligând şi teritoriile ocupate, în speţă Basarabia, să treacă la acelaşi rit vechi.

În timpul sovietelor, Patriarhia Rusă, obedientă regimului, s-a târât cu două săptămâni în urma lumii creştine civilizate, astfel că atât Naşterea Domnului, cât şi alte mari sărbători aveau loc după Anul Nou gregorian, singura dată comună acceptată de către autorităţi din motive diplomatice… Cum zicea un coleg – Naşterea lui Mesia nu corespundea nicicum cu data apariţiei stelei (cometei!) din renumita pânză a lui Giotto, cât cu semnalele stelelor de pe Kremlin…

Totuşi o bună parte din populaţia Basarabiei, mai ales din sudul republicii şi intelectualitatea, au sărbătorit în toate timpurile Naşterea Domnului la 25 decembrie, contrar voinţei Mitropoliei Moldovei (dependentă de Patriarhia Moscovei). Cât priveşte Mitropolia Basarabiei, nu sunt semne că ar avea ceva împotrivă. Dimpotrivă!

Şi iată, datorită Crailor din răsăritul Europei (nu „de la răsărit”!), adică voinţei guvernului AIE, prin semnătura  premierului Vlad Filat, ziua de 25 decembrie a fost decretată liberă, orice credincios putându-şi permite să facă pasul înainte spre civilizaţie!

Dacă nu m-aş teme să comit un sacrilegiu, aş spune: „Iată naşii unui Crăciun civilizat! De azi înainte, Mântuitorul nostru Iisus Hristos poate să se nască şi în Moldova la aceeaşi dată ca în restul lumii”. Chiar dacă „apărătorii adevăratei religii”, foştii demolatori de lăcaşe sfinte şi ucigaşi de preoţi – comuniştii sunt, fireşte, contra!

Să ne amintim de anii noştri tineri, de zăpezile de altădată…

Dar – stop!

Am avut în ultimii ani de stăpânire comunistă câteva Crăciunuri lipsite de omăt, ca o pedeapsă a cerurilor pentru păcatul de a nu fi ştiut să alegem. Eram gata să scriu şi de data asta ca şi anii trecuţi: „nici lipsa zăpezii nu ne va stinge entuziasmul…” Dar Creatorul a avut grijă să aştearnă peste noi pânza de nea orbitor de albă, imaculată ca şi scutecele Mântuitorului, ca un semn al iertării Lui.

De azi înainte, Domnul Iisus Hristos se va naşte şi la noi aşa cum au spus proorocii!
… Şi va începe iar să răsune în satele şi oraşele noastre clinchet de zurgălăi nu în ianuarie, ci în decembrie, şi voci subţirele de copii vor vesti tuturor că „Astăzi Preacurata\  Preanevinovata\Fecioara Maria\ Naşte pe Mesia!” şi, în jurul brăduţilor împodobiţi, mame şi bunicuţe vor povesti nepoţilor

Cum s-a născut Iisus Hristos
În ieslea cea săracă
Şi boii peste El suflau
Căldură ca să-i facă…

Primiţi colindătorii, basarabenilor! Au stat atâţia ani în ilegalitate!…
Crăciun nou şi fericit!

The following two tabs change content below.
Aureliu Busuioc

Aureliu Busuioc