Azi începe Reuniunea Teatrelor Naționale 2015

O furtuna Purcarete foto

Astăzi va demara cel mai important eveniment teatral al începutului de stagiune – Reuniunea Teatrelor Naționale, organizată de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, cu sprijinul Institutului Cultural Român din București, Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerului Culturii din România și al Ministerului Culturii din Republica Moldova.

Reuniunea se va desfășura între 17 și 27 septembrie și va fi găzduită de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” (TNME), căruia îi aparține inițiativa de a reuni la Chișinău șase Teatre Naționale din România și Republica Moldova: Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Național ”Ion Luca Caragiale” din București, Teatrul Național Radiofonic din București și Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. La eveniment și-au anunțat prezența regizori de renume: Silviu Purcărete, Ion Caramitru, Agnieszka Korytkowska — Mazur, Mircea Cornișteanu, Cristian Hadji-Culea, Claudiu Goga, Alexandru Vasilache, Dragoș Mușoiu și Horia Suru.

Printre cunoscuții actori care vor fi prezenți la Chișinău în această perioadă se numără: Claudiu Bleonț, Marian Râlea, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Ion Colan, Haruna Condurache, Teodor Corban, Lari Giorghescu, Petru Hadârcă, Silvia Luca, Monica Ardeleanu, Ada Lupu și alții. O secțiune aparte a evenimentului o va constitui audiția spectacolelor Teatrului Național Radiofonic din Bucrești, dedicate unor destine adevărate, modele în lupta de rezistență anticomunistă sau mari personalități ale vieții culturale.

Petru Hadârcă: “Reuniunea Teatrelor Naționale e o revanșă a culturii în fața politicului”

“Cele 18 spectacole din cadrul Reuniunii reprezintă o selecție din cele mai jucate și interesante produse teatrale din repertoriul Teatrelor Naţionale „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, „Marin Sorescu” din Craiova, „Vasile Alecsandri” din Iaşi și „Radu Stanca”din Sibiu, multe dintre aceste spectacole au fost distinse cu prestigioase premii naționale și internaționale, actorii și regizorii fiind recunoscuți și apreciați departe peste hotarele României”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău Petru Hadârcă, director al TNME. Potrivit lui Petru Hadărcă, evenimentul constituie o revanșă a culturii în fața politicului: ”Cred că astăzi, la fel ca altădată, prin teatru putem rezista, ca individualități – în fața nebuniei, ca popor – în fața provocărilor geopolitice ale secolului. Sper ca întâlnirile spectatorilor din Republica Moldova cu artiștii teatrelor românești vor deveni o constantă și o tradiție a vieții culturale de pe cele două maluri ale Prutului”.

Președintele Institului Cultural Român, Radu Boroianu, subliniază că Reuniunea Teatrelor Naționale este un pas înainte față de tot ce s-a făcut până acum: ”Festivalul Reuniunea Teatrelor Naționale la Chișinău, e unul dintre acele evenimente normale prin care este subliniată legătura indisolubilă a culturii noastre comune. Ediția din 2015, cu sprijinul Institutului Cultural Român (și, desigur, al Ministerului Culturii) este un pas înainte față de tot ce s-a făcut până acum, adunând mai multe instituții. Cea viitoare ne dorim să fie prima ediție completă. Chișinăul a fost și iată, redevine una dintre capitalele creativității care ne unește în cuget și simțiri”.
Reuniunea Teatrelor Naționale se deschide astăzi, la ora 18.00, cu premiera spectacolului ”Casa de pe graniță” de Sławomir Mrożek, montat de regizoarea poloneză Agnieszka Korytkowska-Mazur la Teatrul Național ”Mihai Eminescu ” din Chișinău.

Programul complet al Reuniunii este publicat pe site-ul: www.eminescu.md.

O furtuna Purcarete foto