Avocatul Igor Popa: Ilan Şhor va fi audiat şi în instanţa de apel, declaraţiile lui au fost contrazise de alţi martori

popa11noi15c-640x360

Prima şedinţă la Curtea de Apel în dosarul fostului premier Vlad Filat a fost amânată. Avocatul Igor Popa a declarat că şedinţa a fost amânată din cauză că nu toţi apelanţii s-au prezentat în instanţa de judecată. Următoarea şedinţă urmează să aibă loc pe data de 27 septembrie.

„Mai sunt şase apelanţi care au depus cereri de apel, contestând legalitatea sentinţei emisă de magistraţii Judecătoriei Buiucani. Aceştia urmau să fie citaţi în mod legal de instanţă, însă, cu părere de rău, nu ni s-a adus la cunoştinţă dovada citării legale”, a spus avocatul. Acesta a precizat că vor solicita în continuare ca şedinţele de judecată în cazul lui Vlad Filat să fie publice. „Vom insista ca Vlad Filat să aibă parte de un proces echitabil, nu de o justiţie făcută pe furiş. La Curtea de Apel vor fi invitaţi martorii respinşi de Judecătoria Buiucani, martori din afara ţării, în special din Federaţia Rusă, importanţi în acest dosar. Va fi invitat din nou Ilan Shor, declaraţiile căruia sunt contradictorii şi au fost contrazise de alţi martori după audierea lui în prima instanţă”, a mai spus avocatul. Acesta a precizat că ar putea fi citat să depună mărturii şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. „Dânsul a făcut anumite declaraţii publice, care nu ne erau cunoscute nici nouă, nici lui Vlad Filat, până a apărea în spaţiul public.” Totodată avocatul a ţinut să precizeze că Vlad Filat niciodată nu a avut relaţii de afaceri cu Veaceslav Platon.

Igor Popa a mai precizat că şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon va fi invitat în instanţa de apel pentru a depune mărturii.

Dosarul lui Vladimir Filat a ajuns la Curtea de Apel după ce avocaţii au atacat condamnarea fostului premier. Demersul va fi examinat de completul format din Nichifor Corochii, Iurie Melinteanu şi Ludmila Ouş, judecători care au intrat anterior în vizorul jurnaliştilor.

De cealaltă parte, procurorii susţin că vor cere 19 ani de puşcărie pentru fostul lider PLDM.

Precizăm că mai mulţi artişti cu renume solicită ca şedinţele de judecată de la Curtea de Apel Chişinău în dosarul fostului premier să fie publice. Într-un apel adresat magistraţilor de la Curtea de Apel, semnatarii menţionează că este cazul ca dosarul să fie examinat în prezenţa presei, procesul judiciar prezentând un interes deosebit pentru întreaga societate.

Vladimir Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Fostul premier se declară nevinovat şi spune că este victima unei răfuieli puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuzaţii ce nu au fost comentate.