Avocatul Igor Popa: „Cerem ca şedinţele de judecată să fie publice, noi nu avem ce ascunde”

popa11noi15c-640x360
Magistraţii de la Judecătoria Buiucani au decis că fostul prim-ministru Vlad Filat va rămâne în arest încă 30 de zile.
Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a declarat că se urmăreşte în continuare scopul de a organiza un proces netransparent, foarte rapid şi cu lezarea drepturilor clientului său. Acesta a relevat că a solicitat în mod repetat ca şedinţele de judecată să fie publice, dar au primit refuz.

„Noi nu avem ce să ascundem şi este important ca toată societatea şi mass-media să cunoască elementele şi pseudo-probele din acest dosar. Cu părere de rău, ni s-a refuzat ca şedinţele să fie publice. Se urmăreşte în continuare scopul de a organiza un proces netransparent, foarte rapid, pe întuneric şi cu lezarea drepturilor dlui Filat. Vom cere ca toate şedinţele de judecată să fie publice”, a spus avocatul. Acesta a mai precizat că şi raportorii APCE, care au avut o întrevedere cu clientul său, au atenţionat atât clasa politică din RM, cât şi actorii care fac justiţie în RM, că Vlad FIlat trebuie judecat într-un proces public, transparent şi cu respectarea tuturor drepturilor.

Avocatul a mai spus că, la întâlnirea cu raportorii APCE, a prezentat o amplă informaţie despre îngrădirea drepturilor şi libertăţilor clientului său. „Am explicat care sunt temerile noastre cu privire la tratamentul inuman şi condiţiile în care este deţinut Vlad Filat. Ne aşteptăm la un raport în care raportorii APCE să confirme cele spuse de noi”, a spus Popa.
Cât priveşte prelungirea arestului cu încă 30 de zile, avocatul susţine că demersul acuzării conţine aceleaşi argumente invocate încă la începutul reţinerii lui Vlad Filat. „Legea spune clar că trebuie să fie elemente noi atunci când se solicită prelungirea arestului. Mai mult ca atât, se observă un gen de copy-paste în demersurile procurorului. Nu ştiu care e scopul adevărat al părţii acuzării, noi însă atragem atenţia că se comit în continuare abuzuri, acte de injustiţie, dl Filat fiind în continuare deţinut în mod arbitrar”.

Avocatul a reclamat şi repeziciunea cu care se desfăşoară procesul. „Acest proces se vrea unul rapid. Avem şedinţe aproape în fiecare zi. Este inacceptabil ca într-un proces unde sunt peste 5500 de pagini, la care au participat mai mult de 20 de procurori şi ofiţeri de investigaţie, să se facă atât de rapid”, a declarat Popa. Următoarea şedinţă de judecată va avea loc mâine.

Pe 29 decembrie 2015 a avut loc prima şedinţă de judecată în dosarul fostului premier Filat, dosarul fiind trimis în instanţă tot în decembrie. Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor a anunţat că suma estimată pe capetele de acuzare expediate în instanţă este de 800 de milioane de lei.

Dacă va fi găsit vinovat pe capetele de acuzare înaintate, Filat riscă până la 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a deţine funcţii publice.

Vladimir Filat a fost reţinut în octombrie, fiind învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)