Avocaţii lui Platon solicită audierea acestuia în jaful secolului

dsc_3582nadeajda-roscovanu-photo

Avocata Ana Ursachi susţine că clientul său, Veaceslav Platon (foto), nu este cercetat pentru jaful din sistemul bancar

Deşi se află de 12 zile în Penitenciarul nr. 13 din R. Moldova, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon nu a fost audiat de niciun procuror. Declaraţii în acest sens au fost făcute de avocaţii acestuia, Ana Ursachi şi Ilia Novicov.

Mai mult, Ana Ursachi susţine că clientul său nu este cercetat pentru jaful din sistemul bancar, ci pentru o presupusă tranzacţie de 80 de milioane de dolari cu activele BC „Victoriabank”. „Vă amintiţi de scandalul de la Victoriabank din 2014, când un grup de investitori străini au cumpărat câteva companii de asigurări şi alte active ale Victoriabank? Veaceslav Platon, căruia i se atribuie această tranzacţie, susţine că cel care a vândut activele a fost Vlad Plahotniuc. Ulterior, investitorii au fost nemulţumiţi pentru că au achitat banii, au semnat documentele, dar vânzătorul a refuzat să predea controlul asupra acestor bunuri. În urma scandalului care s-a iscat, banii au fost întorşi investitorilor, dar nu de Plahotniuc, ci fiind acoperiţi din rezervele valutare ale BNM. Acum, Platon este acuzat de fraudă în baza unor mărturii incoerente ale lui Ilan Şor.

Ieri, în instanţa de judecată, Platon a enunţat clar ziua, ora tranzacţiei, denumirea firmei, OTIV Prime, care a semnat contracte pentru această sumă, beneficiarul cărora a fost Plahotniuc, iar semnatar – Andrian Candu, fapt care arată că nu Platon este beneficiarul”, a declarat Ana Ursachi.

Potrivit avocaţilor, viaţa lui Platon ar fi în pericol pe teritoriul R. Moldova, deoarece acesta deţine informaţii şi ar putea demonstra că beneficiarul final al banilor sustraşi din sistemul bancar este Vlad Plahotniuc. El a transmis că poate demonstra faptul că în jaful bancar ar fi implicaţi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi primarul oraşului Orhei, Ilan Şor.

„Veaceslav Platon susţine că toţi banii de la BEM au ajuns la Plahotniuc şi că el poate demonstra acest lucru. Acum ne întrebăm de ce în baza declaraţiilor lui Şor asistăm la cinci–şase aresturi, dar nimeni nu se autosesizează pe marginea declaraţiilor lui Platon”, a adăugat Ana Ursachi.

Avocata a depus, la solicitarea clientului său, o cerere la Procuratură la adresa procurorului Andrei Baeșu, în care a solicitat audierea lui Platon, în prezența avocaților, unde, printre alte chestiuni, să fie audiat referitor la implicarea lui Vladimir Plahotniuc şi a altor demnitari în fraudele bancare.

Apărătorii lui Platon au vorbit şi despre încălcările în procesul de extrădare a lui Veaceslav Platon de către autorităţile ucrainene. Atât Procuratura Generală şi omul de afaceri Vlad Plahotniuc nu au comentat deocamdată aceste acuzaţii. Amintim că, miercuri, 7 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe prin care Veaceslav Platon a fost plasat în arest pentru 30 de zile, în Penitenciarul nr. 13 din Capitală.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)