Avocaţii diavolului (2)

FLAGRANT // În ultimii trei ani, pentru nerespectarea legislaţiei au fost traşi la răspundere penală 22 de avocaţi

Comisia pentru Etică şi disciplină a Baroului Avocaţilor (BA) din Republica Moldova nu a primit niciun demers din partea baroului şi nici a cetăţenilor cu privire la abuzurile comise de avocaţi în perioada protestelor din aprilie 2009. Despre aceasta a informat JURNALUL Dumitru Braşoveanu, preşedintele acestei comisii. Potrivit lui Braşoveanu, Consiliul Baroului Avocaţilor putea să se autosesizeze din informaţiile apărute în mass-media sau în rapoartele instituţiilor specializate în apărarea drepturilor omului şi, în cazul în care s-ar fi confirmat că ar fi avut loc abuzuri, să înainteze demersuri pentru a fi examinate în cadrul comisiei, ceea ce nu s-a întâmplat. La rândul său, Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului Avocaţilor, a declarat că situaţia de atunci s-a discutat în repetate rânduri în cadrul consiliului BA, dar s-a ajuns la concluzia că avocaţii şi-au făcut, în 99 la sută din cazuri, datoria.

Potrivit preşedintelui Comisiei de etică şi disciplină din cadrul baroului, anul trecut au fost înregistrate 179 de petiţii. Cele mai multe petiţii au parvenit de la persoanele care nu au fost satisfăcute de serviciile prestate de avocaţi. În 2009, numărul membrilor BA a crescut cu 213 avocaţi, iar 342 persoane au fost înscrise pentru stagiu. În ultimii trei ani, pentru nerespectarea legislaţiei au fost traşi la răspundere penală 22 de avocaţi.

Nu i-a permis să dea un telefon

Mai multe organizaţii specializate în apărarea drepturilor omului, precum şi unele victime ale acţiunilor poliţiştilor din aprilie 2009 au reclamat serviciile necalitative acordate de avocaţi, extorcarea de bani de la membrii familiilor celor deţinuţi în comisariatele de poliţie, faptul că aceştia n-au înregistrat abuzurile poliţiştilor şi nici n-au contestat deciziile emise de judecători în incinta comisariatelor de poliţie.

Oleg Cibotaru din s. Paicu, raionul Cahul, a fost reţinut de poliţişti la 7 aprilie 2009. Ne relatează că avocatul său, Grigore Gargotov, s-a apropiat de el înainte de şedinţa de judecată şi s-a prezentat drept avocat din oficiu. I-a cerut numărul de telefon al familiei. După ce i-a dat datele de contact ale părinţilor săi, Oleg Cibotaru a cerut să-i permită să dea un telefon de pe mobilul acestuia soţiei la maternitate. Avocatul a refuzat.

Tânărul ne povesteşte că a dus soţia cu o zi înainte la maternitate. Pe 7 aprilie a fost sunat să-i aducă nişte lucruri. „Am fost reţinut în timp ce mă întorceam de la spital, în microbuzul spre Cahul. L-am rugat pe avocat să-mi permită să dau un telefon pentru că soţia urma să nască, dar acesta a refuzat. Se comporta brutal. După aceea am aflat că seara a telefonat acasă şi a cerut de la părinţii mei 2000 de lei. Nu fusesem la proteste şi, cum judecata a avut loc timp de câteva minute, nu mi se pare justificată suma onorariului pe care a cerut-o. El doar a confirmat în instanţă că eu mă întorceam în acea zi de la soţie”, mai spune Oleg Cibotaru.

Părinţii au împrumutat bani

Spre deosebire de Oleg, verişorul său, Dumitru Cibotaru, a plătit aceluiaşi avocat, fiind reţinut în aceleaşi circumstanţe, suma de 4000 de lei. Mama tânărului, Tatiana Cibotaru, ne spune că avocatul i-a telefonat acasă în seara zilei de 7 aprilie şi a solicitat mai întâi suma de 2000 de lei, în caz contrar Dumitru risca ani grei de închisoare. „Am alergat pe la rude şi am strâns această sumă. După ce i-am dat banii, judecătorul a decis să-i prelungească măsura de arest lui Dumitru până la 30 de zile. Avocatul a cerut încă 2000 de lei ca să conteste această decizie. Pentru o jumătate de sumă ne-a eliberat cec. Când am cerut cec şi pentru cea de-a doua jumătate, a zis: „vouă acum nu vă trebuie, dacă o să aveţi nevoie de el, o să mă găsiţi mai târziu”, ne spune Tatiana Cibotaru, mama tânărului. „Soţul i-a transmis banii în maşină. Avocatul stabilea de obicei întâlniri în stradă. Până la urmă, nu ne-a mai eliberat chitanţă pentru cealaltă jumătate de sumă”, ne mai spune mama tânărului.

Victor Pascal, o altă persoană reţinută în perioada protestelor, din comuna Zârneşti, raionul Cahul, ne informează că a aflat despre faptul că are un avocat din oficiu abia când a fost adus în faţa judecătorului. Şedinţa a durat câteva minute. La ieşire, avocatul Dumitru Lupuşor de la Biroul asociat de avocaţi „Legal Leader” s-a apropiat de el şi a cerut datele de contact ale familiei. La rugămintea tânărului, acesta i-a permis să dea un telefon acasă de pe mobilul său.

„Avocatul le-a telefonat seara părinţilor mei şi a solicitat suma de 2000 de lei. Am semnat după aceea un contract cu el. Iniţial, nu ştiam ce sumă va cere. Nu discutasem niciodată între patru ochi, nici nu a depus vreun efort ca să mă elibereze, de aceea mi se pare că suma pe care a cerut-o a fost nejustificată”, ne spune Victor. Dânsul s-a adresat la Procuratura Generală cu o plângere, dar a primit răspuns că Procuratura se ocupă doar de cazurile de tortură şi maltratări.

Clientul este în drept să rezilieze contractul

La 1 mai 2010, a avut loc Congresul avocaţilor din Republica Moldova. Printre principalele probleme discutate în cadrul congresului au fost calitatea joasă a serviciilor prestate şi activitatea în lipsa licenţei. Printre altele, Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, prezent la acest eveniment, a îndemnat avocaţii să informeze organele abilitate atunci când judecătorii solicită bani pentru a adopta nişte decizii. „Dacă aveţi probe că judecătorii iau decizii în funcţie de ce le pui în pomelnic, atunci trebuie să oferiţi informaţii în acest sens. Nu e simplu să demolăm această caracatiţă, dar e posibil”, a conchis el.

Codul deontologic al avocaţilor Baroului din Republica Moldova stabileşte că avocatul este în drept să perceapă onorarii pentru activitatea sa profesională, precum şi rambursarea tuturor cheltuielilor legate de această activitate. Suma şi modalitatea de plată se stabilesc în mod liber între client şi avocat. Totodată, avocatul trebuie să-şi informeze clientul privitor la onorariu, iar valoarea însumată a onorariilor trebuie să fie echitabilă şi justificată.

Avocatul Victor Panţâru a declarat pentru JURNAL că orice avocat este obligat să încheie un contract în care să fie stipulate obligaţiile sale. În momentul în care avocatul nu-şi onorează obligaţiile, clientul său este în drept să ceară banii înapoi şi să rezilieze contractul. „Cetăţenii sunt în drept să se plângă în cazul în care le sunt încălcate drepturile de către avocaţi la Comisia pentru Etică şi disciplină a Baroului care este în drept să-i sancţioneze şi chiar să le retragă licenţa”, a mai declarat el. Cert e că până astăzi niciunul dintre avocaţi care au prestat servicii în acea perioadă n-au fost sancţionaţi.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu