Avocaţii lui Platon: „Nu excludem că a fost pregătită deja extrădarea”

Mandatul de arest emis de autorităţile de la Chişinău pe numele lui Veaceslav Platon, reţinut la Kiev, expiră astăzi la ora 19:00, afirmă reprezentanţii firmei de avocatură „Pravovest”, care îl apără în instanţă pe omul de afaceri. „La 19.00, expiră cele 60 de ore pentru care Platon poate fi reţinut potrivit art. 582 din Codul Penal al Ucrainei. Iată de ce astăzi îi vor fi înaintate acuzaţiile organelor de drept, iar Judecătoria urmează să decidă fie o nouă măsură de arest, fie eliberarea sa”, transmite jurnal.md.

Avocaţii omului de afaceri cred că îi va fi prelungită măsura de arest cu 30 de zile. Totodată, reprezentanţii apărării săi nu exclud că instanţa de la Kiev ar putea decide astăzi extrădarea sa R. Moldova. „Având în vedere ‚rapiditatea nemaivăzută’ cu care au lucrat organele din Ucraina, presupunem că va mai primi 30 de zile de arest. Noi însă vom contesta decizia şi vom insista pentru un arest la domiciliu şi o cercetare obiectivă a dosarului. De asemenea, nu excludem o intervenţie ‚de sus’, iar timp de două zile Procuratura Generală a Ucrainei să fi pregătit şi semnat deja toate actele pentru extrădare şi vor fi prezentate deja instanţei. Iar mâine acesta va fi deja în Patrie. El se teme foarte mult pentru viaţa sa şi spune că va deveni o jertfă a regimului actual”, se mai spune în mesaj.

De asemenea, juriştii ucraineni pun la îndoială declaraţiile organelor de drept din Ucrainena legate de paşaportul lui Platon care ar fi fost fals: „Să faci un comentariu despre autenticitatea unui document doar la o privire, nu este profesionalism. Iar să repeţi această informaţie neverificată este de două ori un act neprofesionist. Era necesar ca să fie cerută o solicitare de la Biroul de Migraţie al Ucrainei, care să prezinte o concluzie oficială: cui i-a fost oferit paşaportul şi dacă este sau nu Platon cetăţean al Ucrainei”, se arată în comentariul avocaţilor.

Precizăm că, potrivit avocaţilor din Ucraina, Veaceslav Platon nu deţine cetăţenia R. Moldova şi nici pe cea a Federaţiei Ruse, asta a declarat avocatul afaceristului, Gleb Seghida, pentru presa de la Kiev. Potrivit lui Seghida, clientul său este cetăţean al Ucrainei din anul 2002, iar autorităţile din această ţară nu ar trebui să-l extrădeze pe Platon R. Moldova.

Amintim că Veaceslav Platon a fost dat luni în urmărire internaţională pentru implicare în furtul din sistemul bancar. El a respins acuzaţiile şi a declarat că dosarul penal i-a fost deschis la comanda lui Vladimir Plahotniuc pentru devierea atenţiei publice de la adevăratul beneficiar al ”jafului secolului”.

The following two tabs change content below.