Avionul mirosea a șoareci

Val-Butnaru

Acum câțiva ani, prin Chișinău circula un banc eroul căruia era fiul unuia dintre foștii președinți ai R. Moldova. Băiatul stătea la Moscova și obișnuia să joace la cazinouri, pierzând acolo sume uriașe de bani. Când a fost sfătuit de prieteni să o lase mai moale, a răspuns: „Nu face nimic, bani sunt de ajuns. Pe plantațiile lui tata muncesc 3 milioane de robi”.

Vă las să judecați singuri cât de aproape de adevăr este acest banc. Din punctul meu de vedere, întâmplarea denotă esența și felul de a fi al guvernanților de la noi – aroganți, impertinenți, obraznici, hrăpăreți.

Poți să-i faci feciorului tău un cadou, chiar și unul scump, cine îți interzice? Dar e nevoie să dai dovadă de măsură în toate. Când Plahotniuc îi face lui Timka un cadou de peste un milion de euro asta înseamnă că interlopul refuză să țină cont de realitatea din R. Moldova. El sfidează cu bună știință o populație adusă în pragul sărăciei. O populație pe care tot el a nenorocit-o. „Vă plângeți că nu puteți exista cu pensia de o mie de lei? Da’ eu am să-i cumpăr lui Timka un Mercedes de un milion de euro! Ce o să-mi faceți? Veți înghiți-o și pe asta!”. Cam acesta pare a fi mesajul lui Plahotniuc-Ulinici. Apropo, una dintre justificările lui Plahotniuc de schimbare a identității sale a fost legată anume de Timka. (Astfel preferă să-și spună progenitura rusificată.) Numele Ulinici, afirma mafiotul, îi va proteja pe copiii lui de glumele colegilor din România. Acolo urmau să învețe ei, iar numele Plahotniuc sună ca naiba. Ei bine, și acum de ce familia lui nu stă în România, dar în Elveția? Minciuna sfruntată e un alt fel de a fi al guvernanților de la Chișinău.

Vă mai amintiți că Plahotniuc și-a cumpărat cu 5 milioane de euro o vilă luxoasă pe marginea lacului Geneva? Pe mine mă tot preocupă întrebarea: „La ce-i trebuie? Nu-i ajung proprietăți?”. Nu, nu de proprietăți e vorba. El se hrănește cu sentimentul schizoidal că bogățiile lui îi umilesc pe cei din jur. El se simte bine când îi aduce la disperare mai ales pe cei care se zbat la limita existenței. El savurează cu voluptate înjosirea aproapelui. Lui îi face plăcere să lovească cu sete în suflete neprihănite. Și atunci, îmi apare o altă întrebare: „De unde vine certitudinea că palmele pe care le aplică pe obrazul cetățenilor simpli vor rămâne nepedepsite?”. Ei bine, pentru asta există clovnii de la CNI, de exemplu, care au refuzat să investigheze și nu vor investiga nici pe viitor chestiunea cu vila de pe malul lacului Geneva.

Un alt caz medical. Primul ministru Filip, cu echipa, urcă în avionul de cursă Chișinău-München și paza lui de corp se apucă să arunce jos bagajele pasagerilor simpli și să pună în loc cele ale ciracilor lui Filip. Evident că pasagerii s-au revoltat, iar căpitanul navei le-a ordonat tuturor să părăsească avionul. De ce a fost nevoie de acest spectacol dezgustător? N-ar fi putut oare Filip să intre în avion în liniște, ca un șoricel? Așa cum intră în biroul interlopului de la hotelul Nobil? Ba da, ar fi putut, dar hemoglobina disprețului din sânge față „bîdlă”, cum se exprimă Timka, a suprimat vocea rațiunii. Acești noi moldoveni, proveniți dintr-o mentalitate de lagăr, de relații de zonă pușcăriașă, își vor manifesta aroganța și superioritatea deocheată atâta timp cât li se va permite.

Judecătorii și procurorii corupți fac ce fac, dar nu rezistă ispitei și își înalță niște castele de rămâi cu gura căscată. La ce bun? Pot justifica ei banii cu care au fost construite palatele? Nu, nu pot. Și atunci? Sclifoseala provincială și micimea sufletească le joacă festa. Iar când li se spune în față că au agonisit averi din furt și mită, o fac pe supărații. Proverbialul judecător Melniciuc a ajuns chiar să spună că nu judecătorii sunt corupți, dar că ziariștii au inventat povești despre castelele lor. La ce bun i-a trebuit lui Nedelciuc să îndruge aceste enormități? Simplu. Prostia, țâfna și aroganța îi dau sentimentul că a depășit condiția de simplu muritor. El decide destine. El are dreptul să-și bată joc de plebe.

Apropo, de Timka. Ca să plătească 1 milion 200 de mii de euro pentru bolidul feciorașului, Plahotniuc trebuia să se achite cumva cu producătorul. Știe cineva cum a plătit interlopul? Cu card sau cash? Și de unde provin banii? Ceva conexiuni cu miliardul furat? Clovnii de la Procuratura Generală sau CNA au ceva de spus în această privință?

Știe cineva cât mai are de zburat avionul cu șoareci?

The following two tabs change content below.