Aveţi grijă de voi

Scene care te zguduie prin ferocitate calmă, iar alături altele frizează absurdul. Un avion dispare în negura unei dimineţi la doar câteva minute de la decolare. Un alt avion nu poate ateriza la Chişinău din cauza ceţii. Ultimul e nevoit să caute un aerodrom de rezervă tocmai la Budapesta. Nu – ca de obicei – la Odesa, deoarece pasagerul navei, vicepremierul rus Rogozin, este persona non grata în Ucraina. Lumea comentează „pe larg” evenimentele.

Din cauza lui Rogozin, ceremonia de învestire a lui Igor Dodon a pierdut din strălucire. În schimb, oaspetele moscovit a fost primul musafir de noapte al noului preşedinte moldovean (avem noi, de la un timp, tradiţia politicii nocturne). Până azi, preşedintele ales al Republicii Moldova a reuşit: să sfinţească reşedinţa de stat; să schimbe butonul limbilor pe site-ul prezidenţial, din RO, în MD; să scoată drapelul UE de pe faţada Preşedinţiei (deşi spunea că nu va ataca Acordul de Asociere cu UE); să-l demită pe ministrul Apărării. Şi toate manifestările acestea de paranoic sunt comentate de jurnalişti şi de cetăţeni.

Terenul (geo)politicii (iar politica azi este exclusiv globală… până şi la Chişinău) seamănă cu un imens stadion. Suporterii sunt împrăştiaţi în toată lumea. Brexitul a avut fanii săi şi adversarii săi înrăiţi nu numai pe insulele Britanice, nu numai în Europa. Duelul Hillary Clinton-Donald Trump a fost urmărit în toată lumea ca un meci de box între Muhammad Ali şi Joe Frazier şi comentat chiar excesiv de mult (având în vedere că până la urmă era treaba americanilor pe cine şi-l doresc preşedinte).

Câteodată se creează impresia că lumea nu are o altă ocupaţie decât să comenteze acţiunile şi vorbele politicienilor. E pe de-a dreptul uimitor uneori să vezi cum oameni serioşi, analişti politici, profesori, oameni de cultură încep să caute (şi găsesc!) semnificaţii în inepţiile şi acţiunile negândite ale unor mediocrităţi sau cretini de-a binelea.

Dar lucrurile încep să ia o turnură proastă de tot atunci când aceste gânduri-idei şi comentarii încep să fie multiplicate de oamenii simpli. Când ele cuceresc – după Marx – masele. Prăbuşirea avionului TU-154, cu toată componenţa faimosului ansamblu militar „Aleksandrov”, cu jurnalişti ruşi şi cu celebra activistă umanitară, medicul Elisaveta Glinka, a provocat un adevărat război pe reţelele de socializare.

Unii comentatori, privind misiunea artiştilor şi a jurnaliştilor ca pe una propagandistică (a apologiei războiului) au fost nemiloşi cu cei decedaţi. E o gravă problemă psihică şi etică să te bucuri de moartea unor oameni (fie şi angajaţi ai unei armate care luptă pe un teritoriu străin). Dar explicaţiile acestui război pe reţele sunt în altă parte şi aici putem vorbi de o adevărată tragedie.

Într-un şir de blesteme aduse preşedintelui rus, jurnalistul de la „Eho Moskvî” Matvei Ganopolski, spunea: „Crima cea mai teribilă a eroului nostru este că el a asmuţat popoarele din Rusia și Ucraina. Acum, pe internet se duce o adevărată bătălie, pentru că o parte semnificativă a audienței pe internetul ucrainean se bucură în mod deschis de prăbuşirea avionului și de moartea rușilor. Iar la tot felul de ocări și blesteme, din Ucraina vine răspunsul: de ce ar trebui să empatizăm cu aeronava armatei inamicului, cu ansamblul militar „Aleksandrov”, care a cântat despre „omuleţii verzi” și cu propagandiștii de televiziune, care țes povești despre victoria armelor rusești?

Dar unde-i elementara milă? – strigă internetul rusesc. Iar, ca răspuns, ucrainenii redistribuie postări mai vechi cu valuri de bucurie ale ruşilor prin internet atunci când erau doborâte avioanele Tupolev cu soldații ucraineni care zburau pentru a-și apăra țara în Donbas. Întrebarea simplă: cine este principalul vinovat al acestei tragedii, o adevărată tragedie, un adevărat război între oameni? Care a incitat, unul împotriva altuia, două popoare frățești?”

Nu ştiu cine e vinovat. Dar aceste confruntări – care nu au nimic în comun cu dezbaterile de idei – sunt o păruială a slugilor, incitate de ura reciprocă a stăpânilor.

Nu deveniţi carne de tun pentru orgoliile politicaştrilor. Ei sunt vampirii care se alimentează din asta. Aveţi grijă de voi.