Aveți grijă cât, ce și cum mâncați și beți de Paşti!

Direcția de Sănătate Publică îi atenționează pe cei care se gândesc de pe acum la înfruptarea din bucatele de Paşti. Din experiența anilor trecuți, specialiștii spun că aceasta este o perioadă în care oamenii pot avea parte de sărbători nu tocmai fericite și plăcute dacă abuzează de mâncare și de băutură.

Înainte de toate, achiziţionarea de produse alimentare de origine animală să se facă numai din locuri şi spaţii autorizate pentru comercializare pentru a se evita riscul consumului alimentelor infestate, care pot produce toxiinfecţii alimentare și trichineloză. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiți să evite consumul excesiv de alimente şi alcool. În caz contrar, s-ar putea expune la colici biliare şi renale, boli cardiovasculare, ulcere gastro-duodenale, decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice) și la afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool (de la starea de beţie simplă la coma alcoolică ce poate determina decesul).

Inspectorii sanitari mai informează că produsele din carne de porc, tradiţională în această perioadă, pot determina afectarea stării de sănătate dacă această carne este consumată abuziv şi dacă nu este preparată corespunzător, mai exact, dacă este insuficient tratată termic, dacă prezintă un conţinut ridicat de grăsime etc.

Organismul poate fi întărit prin exerciţii fizice (mişcare, plimbări în aer liber), prin alimentaţie sănătoasă (bogată în vitamine – din legume şi fructe proaspete), prin evitarea grăsimilor de origine animală, dar și prin îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului și prin evitarea fumatului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)