Averea lui Chetraru

„Mulţi au învăţat să trăiască prin procuri, creând impresia că nu deţin niciun fel de averi… Fiecare funcţionar ar trebui să fie sub monitorizarea societăţii” (citat dintr-un interviu cu Viorel Chetraru postat pe site-ul cccec.md)

Deşi Centrul pentru Combaterea Crimei Economice şi Corupţiei are, începând de ieri, un alt nume – Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), o „problemă tehnică”, vorba spicherului Marian Lupu, întârzie reinstalarea lui Viorel Chetraru la cârma anticorupţiei din Republica Moldova. Parlamentul urmează să decidă rămânerea acestuia în acelaşi scaun şi birou, dar cu o titulatură nouă.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Responsabil pentru controlul veniturilor funcţionarilor publici, Chetraru are şi el de declarat averea proprie. Pe site-ul instituţiei pe care o conduce, Viorel Chetraru a indicat în anul 2010 că „deţine un imobil în Chişinău, estimat la peste 669 326 de lei, şi un automobil, model „Renault Megane”, în valoare de 7000 de euro”. Pe parcursul anului trecut, acesta a câştigat, împreună cu soţia, 188 995 lei de la locul de muncă şi 149 239 lei din depuneri la instituţii financiare.

Salariul acestuia era de 5800 de lei lunar în 2010, iar al soţiei sale, Loreta Chetraru, de 5580 de lei pe lună la SRL „Chişinău-Gaz”.

Rudele

Viorel Chetraru are un frate, Victor, care lucrează în calitate de chirurg la Institutul de Ortopedie şi Traumatologie „Toma Ciorbă” şi la Centrul medical „Medpark”. Mama acestora este profesoară de istorie în Hânceşti, iar tatăl lor, Anatol Chetraru, consilier raional al Partidului Democrat şi membru al consiliului executiv-politic al aceluiaşi partid. Totodată, cumnata lui Viorel Chetraru, Luminiţa Gruia, este fondatoare a două SRL-uri în România – „Naturino” şi „Linca IG”.

Bugetarul cu un trai „decent”

În cei 16 ani de carieră, Chetraru indică în CV-ul său numai funcţii bugetare – până în anul 2009 a lucrat în mai multe funcţii la Ministerul Afacerilor Interne, iar de atunci – la CCCEC. Cu toate acestea, Chetraru are o casă în Chişinău, o maşină şi chiar conturi în bancă. Acum doi ani, liderul Mişcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu, a făcut publică o poză cu casa lui Chetraru din Chişinău – una cu trei niveluri, de 400 de metri pătraţi, situată pe strada Academician Natalia Gheorghiu din capitală. Potrivit lui Mocanu, preţul de piaţă al acesteia depăşeşte suma de un milion de euro. Totodată, Chetraru ar mai fi deţinut, zicea Mocanu, alte două loturi în suburbia Codru, maşini şi alte bunuri în valoare totală de trei milioane de euro. Liderul Mişcării „Antimafie” îl mai acuza pe Chetraru că ar fi complicele prim-vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc la preluarea mai multor imobile şi afaceri din Republica Moldova în favoarea ultimului.

„Nu s-au constatat faptele”

Atunci, Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat şi a pornit o anchetă privind verificarea averii demnitarului. Procurorul anticorupţie Viorel Morari a declarat pentru JURNAL că este nou în funcţie şi trebuie să caute acel dosar pentru a ne spune rezultatele anchetei. Ieri seara, Morari nu îl găsise încă, după două zile de căutări. Viorel Radeţchi, procurorul anticorupţie din 2010, care acum activează în altă structură, îşi aminteşte că de anchetă s-a ocupat procurorul Vsevolod Ivanov şi, din câte ţine minte, ancheta „nu a constatat faptele” descrise de Mocanu.

Subordonare politică şi grad de general-maior

În timpul probei orale pentru ocuparea funcţiei de şef al CNA, Chetraru a recunoscut în faţa deputaţilor din comisia parlamentară juridică, pentru numiri şi imunităţi că „CCCEC, din start, a fost construit pe o temelie putredă şi subordonat politicului”. Anterior, Chetraru îşi făcea mea culpa într-o conferinţă de presă spunând că a făcut cea mai mare greşeală atunci când a acceptat funcţia de director CCCEC la propunerea unul partid politic (e vorba de Partidul Democrat – n.r.). Greşeală sau nu, Chetraru a fost „uns” general-maior anume în această perioadă de către actuala guvernare, fiind cea mai tânără persoană din Republica Moldova care, la 36 de ani, primeşte acest grad.

„A existat o subordonare faţă de politic atât în opt ani de guvernare comunistă, cât şi în ultimii trei ani. În cadrul CCCEC s-a format o instituţie internă. Nu am avut conducători, ci politruci, care au alergat la partide să primească indicaţii, să-şi argumenteze încrederea pe care le-au dat-o prin vânzarea de informaţii, prin încercări de a interveni în cazuri penale”, a declarat acelaşi Chetraru deputaţilor.

Opinia publică nu a fost, însă, informată despre vreo măsură luată de directorul CCCEC pentru schimbarea acestei situaţii. Iar acum este pe cale să primească încă un mandat la anticorupţie şi să activeze cu aceiaşi „politruci”.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)