Averea Alianţei

CEC // Candidatul cu cele mai mari venituri declarate figurează pe listele electorale ale partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană

Deşi candidatul cu cele mai mari venituri declarate figurează pe listele electorale ale partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), persoanele care se vor deputaţi din partea celor care au guvernat ţara în ultimul an sunt mult mai sincere decât colegii lor comunişti. Ca şi în cazul foştilor guvernanţi, unii candidaţi electorali democraţi au mai tăinuit din averile pe care le deţin comparativ cu cele declarate la Comisia Electorală Centrală, dar „minciunile” ultimilor par mai „nevinovate”. Pentru că, per total, sunt şi mai săraci. După ce am publicat în JURNAL averile candidaţilor PCRM şi ai PD, acum urmează să vedem ce bunuri şi venituri declară liberalii, liberal-democraţii şi ameniştii.

Cei mai mulţi pedagogi şi medici sunt la PL

Lista electorală a Partidului Liberal (PL) depusă la Comisia Electorală Centrală conţine cei mai modeşti primii zece candidaţi. Totodată, lista liberalilor conţine cei mai mulţi bugetari, inclusiv medici şi pedagogi şi tineri de 20 de ani, ce-i drept, ultimii se află mai mult în coada listei.

Ghimpu a rămas cu o maşină

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, care deţine şi funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, a declarat la CEC venituri pentru ultimii doi ani de 112 135 lei de la locul de muncă, 13 800 de lei indemnizaţie de consilier municipal şi 500 000 de lei câştigaţi din dividende. Totodată, Ghimpu este proprietarul unui apartament cu două camere, al unui „Mercedes C 180” şi a 34 la sută din acţiuni la SRL „Eurosim”. Anul trecut, preşedintele mai avea un automobil „Wolksvagen Vento”.

A donat mai mult decât a câştigat

Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice (CIN) a scris că lider printre sponsorii din campaniile electorale din anul trecut a fost preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, „cu 755 750 lei, cea mai mare sumă donată de o persoană fizică în cele două campanii electorale”. În declaraţia pe venituri, depusă la CEC, Ghimpu arată că în anii 2007-2008 avusese un venit de 311 192 lei, sumă de două ori mai mică decât donaţia pe care a făcut-o.

Greii PL

Oleg Bodrug este a doua persoană din primii zece candidaţi, după Ghimpu, mai „avuţel”. Acesta a indicat venituri de 536 410 lei, inclusiv din vânzarea unui apartament, are o casă de locuit cu lot de şase ari, o vilă cu lot de şase ari, un apartament cu patru camere şi două automobile. Fizicianul şi editorul Bodrug a donat PL-ului la alegerile din 5 aprilie 2009 peste 286 mii de lei dintr-un venit de 828 493 de lei declarat pentru anii 2007-2008.

Un alt candidat PL, Vadim Cojocaru, a câştigat 365 771 lei, are un lot de şase ari în Chişinău, un apartament şi tocmai patru automobile de marca „Wolksvagen”– două „Golf 2” şi alte două „Passat”, cică unul modelul 4 şi altul 8. Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Informaţionale, ultimul „Passat B5”, înscris pe numele acestuia, a fost procurat în 2009.

Pretorii cu averi consistente

Pretorul sectorului Râşcani din mun. Chişinău, Mihai Cârlig, locul 20 în lista PL, a declarat la CEC venituri de 151 869 lei, deţine o casă, două vile, două loturi de 0,13 şi, respectiv, 0,99 hectare, două maşini, plus acţiuni importante la trei SRL-uri din domeniul alimentaţiei. În ultimul an, averea lui Cârlig s-a schimbat. Anul trecut, acesta declara o casă de locuit, cinci terenuri, trei automobile şi acţiuni la cinci firme (!).

Un alt „bogătan” din listă este Valeriu Nemerenco, fostul pretor de Buiucani. Acesta a declarat venituri de 600 942 de lei, aproape jumătate dintre acestea le-a obţinut din darea în arendă a proprietăţii, are o casă de locuit în Chişinău cu suprafaţa de 465 de metri pătraţi, două terenuri agricole de 10 600 metri pătraţi, un apartament spaţios şi un garaj în plin centrul capitalei, pe str. 31 August, un alt garaj în Chişinău şi o maşină „Audi A6”.

Filat are cele mai mari venituri

Premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a câştigat de la locul de muncă 222 038 lei şi alte 7 193 800 de lei din fondurile de investiţii. Totodată, Filat are aceeaşi casă de locuit de 376,3 metri pătraţi în Chişinău şi automobile – „Toyota Rav 4” (2001) şi „Niva 21 213”. În 2009, acesta mai avea încă un automobil de marca „BMW 760”, anul fabricării 2005, şi venituri de 1 229 854 de lei.

Deşi nu mai declară acest automobil – „BMW 760 LI”, CIN susţine că Filat deţinea primul loc în topul demnitarilor cu cele mai scumpe maşini din actuala guvernare. Acest automobil costă în jur de 130 de mii de euro, cam 2,2 milioane de lei.

Schimbări la familia Tănase

Un alt lider liberal-democrat, Alexandru Tănase, a declarat un venit de 574 018 lei, o casă de locuit în Chişinău cu un teren aferent de patru ari şi un automobil „Toyota”. Anul trecut, familia Tănase câştigase mai puţin şi avea un automobil „Nissan”.
Numărul trei în listă, Mihai Godea, declară că este foarte modest. Acesta are numai un lot de şase ari în satul Ulmu, Ialoveni, şi un automobil Dacia. Acesta a câştigat mai puţin decât anul trecut când deţinea numai lotul de la Ulmu. Angel Agachi declară două apartamente şi o „Dacie Logan” din 2008. Asta deşi datele oficiale, obţinute de CIN, indică faptul că Agachi ar deţine şi un „BMW 520”. Şi Veaceslav Ioniţă a sărăcit un pic. Anul trecut acesta deţinea un apartament cu trei camere şi acţiuni la două firme. Acum a rămas doar cu apartamentul şi cu acţiuni la un SRL.

Cea mai veche maşină

Ministrul de Externe degrevat, Iurie Leancă, a câştigat 422 965 de lei din salariu, 1 800 de euro din dobânda depozitului bancar de 50 680 de euro, deţine un lot pentru construcţie de şase ari la Ialoveni, un „Mercedes E 220” din 2003 şi un „VAZ 06” din 1989. Anul trecut, acesta avea în loc de „Mercedes” un „Audi 6” şi un depozit bancar un pic mai mare – de 53 000 de euro.
Rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, locul şase în listă, a avut un venit în ultimii doi ani de 496 459 de lei, deţine un apartament cu două camere, o pătrime dintr-un apartament cu patru camere, un garaj, o construcţie nelocativă, un lot de teren la Dănceni, Ialoveni, şi un „VAZ” din 1972.

Cel mai mare „latifundiar”, după Voronin

Preşedintele Comitetului Olimpic, Nicolae Juravschi, este de departe cel mai mare „latifundiar” din lista PLDM. Acesta deţine 15 hectare de teren arabil, un apartament cu trei camere în Chişinău, un automobil şi 50 la sută din acţiunile SA „Satul Olimpic”.
Chiril Lucinschi, numărul 19 în listă, o altă noutate a acestei campanii, are trei apartamente, două case de locuit şi 1,5 hectare de teren, un cont de 3 000 de dolari în bancă şi a obţinut din fondurile de investiţii în ultimii doi ani 846 283 lei. Totodată, acesta este acţionar la EMH Inc.

Urechean are o motocicletă

Liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, a declarat un venit de 365 799 de lei, un apartament, un garaj, o vilă cu lot de 1200 metri pătraţi şi o motocicletă „BMW”. Anul trecut, Urechean nu indicase garajul.

Numărul doi din listă, Victor Osipov, are casă de locuit cu trei apartamente în buricul capitalei, pe str. Şciusev, un „Chevrolet” şi 50 la sută din acţiunile unei firme. Anul trecut, acesta avea aceeaşi casă şi acţiuni la două firme.
Amenistul Ion Pleşca are o casă de locuit în Chişinău, un apartament şi un birou individual de avocaţi.
Lui Serghei Muravschi, vicepreşedintele raionului Orhei, locul zece în listă, îţi vine să-i plângi de milă. Acesta a câştigat în ultimii doi ani numai 82 000 de lei şi nu are nicio proprietate.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)