Avem tarife majorate la gazele naturale

Şedinţa Parlamentului R.Moldova din 12.07.2013. În imagine Simion Furdui şi Vlad Plahotniuc. Foto: Nadea Roşcovanu

Şedinţa Parlamentului R.Moldova din 12.07.2013. În imagine Simion Furdui şi Vladimir Plahotniuc. Foto: Nadea Roşcovanu

Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a abrogat decizia adoptată în iulie curent despre majorarea tarifului la gazele naturale cu 15,4%, dar a aprobat un nou tarif, cu 5,6% mai mic faţă de cel aprobat în iulie. Astfel, pentru o mie de metri cubi de gaz natural a fost stabilit un tarif cu 9,8% mai mare decât cel existent în prezent, transmite ipn.md.

Tariful actual totuşi este cu 25 la sută mai mic decât cel solicitat de compania „Moldovagaz”. Decizia a fost votată unanim de către Consiliul de Administraţie al ANRE. În cadrul şedinţei de reevaluare a preţului la gazele naturale, expertul Victor Parlicov, fost director ANRE, a solicitat să nu fie aprobată o decizie în acest sens până când nu va fi anulat „amendamentul lui Furdui” la Legea privind gazele naturale.

Potrivit lui Parlicov, în baza acestui amendament, banii care sunt achitaţi de compania rusească Gazprom pentru tranzitarea teritoriului moldovenesc nu ajung în venitul reglementat de stat, dar la compania MoldovaGaz, care îi gestionează la propria discreţie. Membrii Consiliului nu au ţinut cont solicitarea respectivă, menţion că, în cazul în care Parlamentul va anula săptămâna viitoare „amendamentul lui Furdui”, atunci va fi organizată o nouă şedinţă pentru reexaminarea deciziei aprobate vineri, 13 noiembrie. Dacă Parlamentul va anula acest amendament, atunci tarifele ar trebui să mai scadă cu aproximativ cu 5%, este de părere Parlicov. Noul tarif mediu este de 6.222 de lei pentru mia de metri cubi.

Controversatul „amendament Furdui”

Guvernul Streleţ trebuia să susţină iniţiativa legislativă a preşedintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, Ştefan Creangă, care propusese anularea unui amendament privind articolul 4 al Legii cu privire la gaze naturale. Este vorba de un amendament votat în iulie 2014 la propunerea deputatului liberal-democrat, Simion Furdui, prin care la noţiunea „transport al gazelor naturale”, după „fără a se include furnizarea” au fost introduse: „şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”. Furdui: “Să-l abrogheze sănătoşi, nicio problemă”.

În 2014, a fost modificată Legea cu privire la gaze naturale. Este vorba de „amendamentul Furdui”, care, în opinia fostului director al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, a pus capăt reglementării serviciului de tranzit al gazelor naturale. „Pe moment, nici ANRE, nici Guvernul şi nici Parlamentul nu reglementează partea de tranzit, aceasta rămâne la discreţia unei înţelegeri comerciale bilaterale dintre SA MOLDOVAGAZ sau SRL MOLDOVATRANSGAZ și SAD GAZPROM”, a relevat Parlicov pentru JURNAL de Chișinău.

„Am declarat anul trecut, în cadrul unei conferinţe de presă, că această modificare va duce la creşterea tarifelor la gaze, subliniind că consumatorii vor trebui să plătească un tarif de transport minimum de zece ori mai mare. După calculele din iulie, tarifele au crescut nu de zece ori, ci de 16. Şi acest fapt este rezultatul unei decizii luate doar la nivel politic, în Parlament, despre care toată lumea ştie. Există un interes imens pentru acest amendament, care se bazează de altfel pe un acord încheiat prin 1994 în cadrul CSI!”, a mai spus fostul director ANRE.

În plus, potrivit actualului expert IDIS „Viitorul”, decizia de majorare a preţurilor la gaz ridică semne de întrebare și în ceea ce priveşte pierderile de gaze în rețelele de distribuție, care sunt incluse în tarife consumatorilor. ANRE a avut anterior mari controverse cu distribuitorii de gaze naturale în privința procentajului pierderilor acceptat în tarife. Însă cel mai grav este faptul că în „Monitorul Oficial” nu au fost publicare tarifele anunțate de ANRE în ședință, ci altele, mult mai mari!

Pentru Furdui, intenţia guvernului Streleţ nu reprezintă nicio problemă: “Să-l abrogheze sănătoşi, nicio problemă”. În ce priveşte acuzaţiile că iniţiativa sa legislativă ar fi provocat scumpirea tarifelor la gaze, Furdui a declarat: “Atâta timp cât veterinarii se bagă în sistemul energetic, nu vom avea niciodată sistem energetic ca lumea. Ei [cei din comisia de profil şi guvern] trebuie să facă o analiză mai serioasă şi vor vedea că amendamentul ăsta prevede adaptarea legislaţiei la hotărârile interguvernamentale. Ce are una cu alta?! Este vorba de un amendament general, care adaptează legislaţia la acordurile care se încheie între state”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)