„Avem şi noi Crăciunul nostru!”

Tradiţiile de Crăciun nu au fost uitate. La festivalul „Florile Dalbe” s-au adunat zeci de colective din Lunca Prutului

Tradiţiile de Crăciun nu au fost uitate. La festivalul „Florile Dalbe” s-au adunat zeci de colective din Lunca Prutului

Satele din lunca Prutului s-au bucurat cel mai mult de vestea bună votată în plenul Parlamentului. În R. Moldova Crăciunul va fi sărbătorit oficial şi pe 25 decembrie

Doamna primar din satul Giurgiuleşti, raionul Cahul, îşi aminteşte cu nostalgie despre peripeţiile din copilărie, când pentru faptul că mergeai cu bolindeţul (colindul) pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, te pomeneai a doua zi cel mai rău elev din şcoală, scos în faţă de profesori la careu. „Acum putem sărbători Crăciunul pe stil nou cu inimile deschise”, spune mulţumită Tatiana Gălăţeanu, primar de Giurgiuleşti.

Cei care au ales să sărbătorească Crăciunul pe stil vechi sunt în toiul pregătirilor pentru revelion, aprovizionându-se pe la pieţe cu produse pentru masa dintre ani. Alţii însă păstrează cu sfinţenie tradiţiile pe care le-au moştenit de la părinţii şi bunicii lor şi aşteaptă ca astăzi de dimineaţă să întâmpine pe la porţi copii veniţi cu bolindeţul. „Până a merge la ore, copiii vor trece pe la vecini şi la rude cu bolindeţul. De când am deschis ochii, am sărbătorit Crăciunul pe stil nou, pe 25 decembrie, cu toate că, pe când eram copii, şcoala ne-o interzicea. Noi oricum mergeam la rude, aşa, pe ascuns, pe înserate, pe înnoptate. La străini nu prea îndrăzneam să mergem. Fratele meu a păţit-o, a fost scos la careu pentru că s-a aflat că a mers cu colindatul”, deapănă firul amintirilor primarul de Giurgiuleşti, Tatiana Gălăţeanu.

„Mocănaşii” din Slobozia Mare

„Mocănaşii” din Slobozia Mare

Deşi s-a bucurat când a aflat că ziua de 25 decembrie va fi oficial zi liberă din 2013, totuşi o supără faptul că pentru Crăciunul pe vechi sunt oferite două zile libere. „Nu e o problemă mare, dar ni se încalcă nişte drepturi. În satul vecin, spre exemplu, lumea nu mai ştie când să sărbătorească. Un preot spune că trebuie pe stil nou, altul este pentru stilul vechi. S-au încurcat iţele acolo. Cei de la Giurgiuleşti s-au bucurat că, din 2014, vor sărbători cu inimile deschise. Anul acesta a trebuit să recuperăm ziua de 25 decembrie”, a menţionat Gălăţeanu.

Slobozia Mare nu a cerut permisiunea parlamentarilor ca să sărbătorească Crăciunul pe stil nou

Deşi parlamentarii au votat abia pe 20 decembrie curent proiectul de lege cu privire la sărbătorirea Crăciunului pe stil nou, primarul din satul Slobozia Mare nu a mai aşteptat decizia oficialilor şi, de mai mulţi ani, asumându-şi responsabilitatea, le-a permis sătenilor să sărbătorească pe 25 decembrie. „Oamenii nu puteau să sărbătorească pentru că trebuia să vină la serviciu. Eu ca primar le dam liber, aşa, din capul meu, pentru că cei de la Consiliul raional Cahul îmi refuzau dispoziţia în acest sens. Acum o facem fără frică. Vom sărbători Crăciunul nostru, aşa cum o facem în fiecare an. Toată lumea a tăiat godacii, gospodinele au copt colacii şi au umplut cârnaţii. Azi dimineaţa femeile vor merge la cimitir pentru a tămâia mormintele şi a împărţi colaci. Copiii merg de la casă la casă şi cântă: „Bolindeţ, bolindeţ, daţi bomboane-n coşuleţ! Numai eu sunt mititel, dă, bunică, un colăcel!”. Satul fierbe! Pe 7 ianuarie nu se simte sărbătoare”, ne povesteşte despre atmosfera din sat primarul de Slobozia Mare, Valentina Carastan.

Mândria localităţii este şi ceata de bărbaţi „Mocănaşii”, colindul cărora a fost inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO. Talentul acestor promotori ai obiceiurilor de iarnă a putut fi admirat la festivalul „Florile Dalbe” organizat în două sate din raionul Cahul: Văleni şi Bucuria. „Părerea noastră este că ar trebui să sărbătorim Crăciunul pe stil nou. Festivalul a avut drept scop promovarea tradiţiilor de iarnă”, ne-a comunicat şeful Secţiei cultură a Consiliului raional Cahul, Petru Botezatu. O altă promotoare a culturii din oraşul Cahul spune că în familia ei, spre deosebire de majoritatea locuitorilor urbei, Crăciunul se sărbătoreşte pe stil nou. „Dar ştiţi, parcă nu cu toată inima, deoarece nu toată lumea serbează”, regretă Ana Caraman, specialistă a Secţiei cultură a Consiliului raional Cahul.

„Crăciunul pe stil nou, la fel ca în toată Europa”

În satul Văleni, renumit pentru festivalurile de cântec şi dans popular, majoritatea locuitorilor sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, nu şi primarul, Silvia Ştirbet: „Acum, odată cu adoptarea zilei de 25 decembrie ca zi de odihnă, sper că tineretul nostru va fi auzit, ei vor să sărbătorească pe stil nou. Pentru mine, Crăciunul e pe 25 decembrie, dar nu pot să oblig sătenii. Cred că e logic să sărbătorim Crăciunul şi apoi anul nou, dar la noi nu e chiar aşa. Sper că peste câţiva ani şi vălenenii vor permite sărbătorii să intre în casele lor pe stil nou, aşa cum e în toată Europa”.

The following two tabs change content below.