Avem pedepse, dar vrem şi trişori

În fotbalul moldovenesc, dar şi în alte discipline sportive au existat de mai bine de 20 ani suspiciuni că unele meciuri sau competiţii ar fi fost trucate. Cu toate acestea, organele de drept nu au fost interesate de aceste încălcări din simplu motiv că în Codul Penal nu exista niciun articol care să amendeze aceste fărădelegi.

La finele acestei veri, ofiţerii de urmărire penală ai fostului CCCEC au descins la cluburile FC Dacia şi FC Zimbru, echipe bănuite că ar fi participat la aranjarea unor meciuri, însă angajaţii acestei instituţii de drept nu ştiau la ce categorie să atribuie astfel de încălcări.

 

Miercuri, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede amendarea şi privarea de libertate a celor care „încurajează, influenţează sau instruiesc un participant pentru a produce un efect viciat asupra unui eveniment”. Astfel, cel care manipulează şi, prin urmare, viciază rezultatul unui eveniment sportiv va fi primi o amendă între 20 de mii şi 40 de mii de lei sau privaţiune de libertate de până la trei ani.

 

Aceleaşi acţiuni, dar care sunt săvârşite de către antrenor, agent de jucător, membru al juriului (arbitru – n.r.), patron de club sau persoană din administraţia unui club prevăd o amendă de la 40 de mii la 100 de mii de lei. De asemenea, astfel de persoane riscă să facă închisoare până la trei ani şi să fie  private de dreptul de a mai ocupa anumite funcţii sau de a exercita o activitate până la cinci ani.

 

De asemenea, Guvernul a prevăzut şi cazurile în care unele persoane ar paria sume de bani după ce în prealabil ar fi avut înţelegeri cu actorii care pot influenţa derularea evenimentului. În cazul dat, amenda este cuprinsă între 20 de mii şi 40 de mii, iar în cazul persoanelor juridice – de la 20 de mii la 60 de mii de lei. În ambele cazuri, cei implicaţi pot face şi puşcărie de până la trei ani.

 

Totuşi, cele mai mari amenzi vor fi date pentru „grupurile criminale” specializate în organizarea, trucarea unor evenimente. Membrii acestor grupuri riscă închisoare de până la patru ani şi amenzi de până la 200 de mii de lei.

 

Este un pas logic al Guvernului, probabil, Legea va fi adoptată în Parlament, dar asta nu înseamnă că în scurt timp vom vedea pe banca acuzaţilor persoane care, de-a lungul timpului, şi-au făcut o meserie din aranjarea meciurilor şi a diferitelor evenimente. S-ar putea ca să mai aşteptăm alţi 20 de ani până se va întâmpla asta, dar cert este că oamenii din fotbal sunt de acord cu aceste pedepse, mai mult, spun că sunt prea blânde. Fotbalistul lui Rapid Ghidighici şi al naţionalei, Anatol Doroş, crede că jucătorii şi conducătorii de cluburi trebuie să fie descalificaţi pe viaţă dacă sunt prinşi că truchează meciuri.

 

Vreau să cred că în curând vor fi reţinute persoanele care se ocupă de astfel de lucruri necurate şi, drept rezultat, să avem un sport cu discipline competitive pe plan internaţional.

Vitalie HADEI