Avem dezlegare la pescuit!

Serviciul Piscicol (SP) a anunţat sfârşitul perioadei de prohibiţie.

De asemenea, această instituţie a indicat teritoriile exacte ale râurilor Prut şi Nistru în care se permite pescuitul. În plus, au mai fost făcute publice regulile de pescuit şi restricţiile, precum şi instrumentele.

Începând cu prima zi a lunii iulie, se permite atât persoanelor fizice, cât celor juridice pescuitul în următoarele bazine acvatice: fluviul Nistru, pe sectorul satul Naslavcea – oraşul Camenca, lacul de acumulare Dubăsari; sectorul barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari – satul Palanca şi braţul Turunciuc.

„Conform legii, este interzis pescuitul la gura de revărsare, în zonele private și pescuitul speciilor incluse în cartea roșie”, afirmă juristul SP Voitic Dumitru. Pescuitul se efectuează numai în decursul zilei, de la răsăritul până la asfinţitul soarelui.

Pescarul are dreptul de a ocupa o zonă de mal nu mai mult de zece metri. Atât în timpul pescuitului sportiv, cât și amator, se permite folosirea momelilor artificiale și naturale. În calitate de momeală naturală pot fi folosite următoarele specii de peşti: porcuşor, biban, boarţă, guvid, murgoi bălţat, plevuşcă, obleţ, ghiborţ. Pentru fiecare persoană se permit maximum 50 de pești per momeală. Conform regulamentului, pescuitul se efectuează cu următoarele unelte: undiţe de toate formele, lansete, racile, mincioguri.

Un pescar amator nu trebuie să aibă mai mult de cinci cârlige pentru toate uneltele. Captura de pește nu trebuie să depășească 5 kg pe zi, cu excepția cazului în care peștele nu depășește această greutate. În privinţa pescuitului racilor, acesta nu trebuie să depășească 30 de raci pe zi, iar un pescar amator nu are voie să utilizeze mai mult de trei racile.

Potrivit SP, termenele perioadei de prohibiție sunt stabilite anual în conformitate cu prevederile art. 36; art. 40 alin.(2) al Legii nr. 149 – XVI din 8 iunie 2006 privind fondul piscicol, pescuit şi piscicultură.

Relevăm că pe 6 iulie expiră şi perioada de prohibiție pentru râul Prut. Zonele în care se permite pescuitul în acest râu sunt: de la intersecţia Prutului cu frontiera de nord a Republicii Moldova şi Ucraina până la satul Teţcani, lacul de acumulare Costeşti-Stânca, sectorul dintre barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stânca – satul Giurgiuleşti şi bălţile Manta.

Iurie Tudoreanu, stagiar

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)