Avem AIE-2 şi preşedinte de Parlament!

R. Moldova va păşi în noul an cu dreptul. Alianţa pentru Integrare Europeană a fost refăcută, iar Marian Lupu a fost ales preşedinte al Parlamentului. Comuniştii au rămas cu buza umflată, în opoziţie.

Problema instituţiilor de drept a fost rezolvată. Partidul Liberal s-a mulţumit cu funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Partidul Democrat – cu cea de procuror general (Zubco însă nu va fi schimbat – n.r.), Partidul Liberal Democrat a rămas cu Ministerul Afacerilor Interne, iar Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei urmează a fi desfiinţat.

După ce au votat acordul de constituire a noii alianţe de centru-dreapta, PLDM, PD şi PL, au şi trecut ieri la primele acţiuni. Cei 59 de deputaţi care formează coaliţia de guvernare au ales ieri noile organe de conducere a Parlamentului.  Conform înţelegerii, preşedinte al noului Legislativ a fost ales Marian Lupu, prim-vicepreşedinte – Vlad Plahotniuc, iar vicespicher Liliana Palihovici. După cum era de aşteptat, Partidul Comuniştilor nu a participat la votare, supărat că democraţii au dat cu piciorul în oferta lor generoasă. Ei au cerut o pauză până pe 17 ianuarie pentru a desemna candidatul lor pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului.

Comuniştii, supăraţi pe democraţi

Cu doar două ore înainte de începerea şedinţei Parlamentului, Consiliul Naţional Politic al PD a decis crearea unei alianţe de centru-dreapta. Pentru această obţiune au votat 201 din cei 228 de membri ai consiliului, iar împotrivă – cinci.

Reprezentantul Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, care a participat la majoritatea negocierilor PCRM-PD a declarat, pentru JURNAL, că nu consideră alianţa creată drept una reprezentativă pentru R. Moldova. „Majoritatea cetăţenilor R. Moldova au votat pentru altfel de alianţă”, susţine Dodon. Potrivit lui, poporul nu va avea de câştigat nimic din această coaliţie pentru că acolo există mari interese de business.
Dodon mai susţine că PCRM a purtat pe bune negocierile cu PD şi chiar a crezut că ar putea fi creată o alianţă de stânga. „Nu mi s-a părut că Partidul Democrat mimează negocierile cu noi”, a mai declarat comunistul. El afirmă că PCRM va face public în scurt timp textul ofertei făcută democraţilor.

PL s-a ales cu SIS-ul

Nu sunt cunoscute deocamdată nici detaliile din acordul semnat de PLDM, PD şi PL. Din puţinele informaţii de care dispunem, în locul unei instituţii de drept, PL a primit ca recompensă SIS-ul şi Agenţia „Moldsilva”, PD a rămas cu Procuratura Generală, PLDM – cu MAI, iar CCCEC urmează a fi desfiinţat în următoarele trei luni.

„Este un acord cu ghimpi şi lupi”, a glumit preşedintele liberalilor Mihai Ghimpu în timp ce semna documentul. “Este o decizie conştientizată, bazată pe unitate de valori care se referă la viitorul ţării şi la direcţii pe care ne angajăm solidar să le promovăm, care vizează suveranitatea, independenţa RM, dezvoltarea şi promovarea unui curs proeuropean de politică externă”, a spus liderul PD, Marian Lupu, care, începând de ieri, este şi preşedinte interimar al R. Moldova şi, în această funcţie, va adresa cetăţenilor R. Moldova mesajul de felicitare în noaptea dintre ani.

Mariana RAŢĂ