„Avant de mourir”, un spectacol despre speranţă

Producţia „Avant de mourir” de Val Butnaru, realizată în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”, a fost difuzată în premieră la Radio România Cultural.

Piesa dramaturgului Val Butnaru vorbeşte despre destinul a doi basarabeni emigranţi care se întâlnesc într-un subsol, la Paris. Îi desparte vârsta, dar îi uneşte condiţia de expatriat, tangoul, dragostea. „Un spectacol actual despre speranţă, pe care o dansăm până în ultima clipă, avant de mourir (înaintea de a muri)”, spune regizorul spectacolului, Petru Hadârcă.

Dacă Stalin a deportat un milion de români basarabeni, azi, alt milion pleacă de-acasă în lume. Drama lor poate fi subiect de film, de roman sau de piesă. Spectacolul nu e însă un documentar. Dramaturgul a urmărit relaţia sensibilă dintre un sexagenar şi o tânără în condiţiile emigraţiei.
„Eu i-am făcut să danseze, restul nu mă mai interesează”, mărturiseşte Val Butnaru.

Într-adevăr, cele două personaje ale piesei – Magda şi Ovidiu, interpretate de cunoscuţii actori Mircea Rusu şi Emilia Popescu – dansează aproape tot timpul spectacolului pe muzica celebrului tangou al lui Pantazi, alias Georges Boulanger, devenit, parcă, al treilea personaj. „Avant de mourir” a intrat în repertoriul Teatrului Naţional Radiofonic din România.

După jurnal.ro

Text foto: Cunoscuţii actori Mircea Rusu şi Emilia Popescu sunt protagonoşti ai spectacolului radiofonic „Avant de mourir” de Val Butnaru, difuzată la Radio România Cultural

The following two tabs change content below.