„Avant de mourir”, un spectacol despre speranţă

Producţia „Avant de mourir” de Val Butnaru, realizată în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”, a fost difuzată în premieră la Radio România Cultural.

Piesa dramaturgului Val Butnaru vorbeşte despre destinul a doi basarabeni emigranţi care se întâlnesc într-un subsol, la Paris. Îi desparte vârsta, dar îi uneşte condiţia de expatriat, tangoul, dragostea. „Un spectacol actual despre speranţă, pe care o dansăm până în ultima clipă, avant de mourir (înaintea de a muri)”, spune regizorul spectacolului, Petru Hadârcă.

Dacă Stalin a deportat un milion de români basarabeni, azi, alt milion pleacă de-acasă în lume. Drama lor poate fi subiect de film, de roman sau de piesă. Spectacolul nu e însă un documentar. Dramaturgul a urmărit relaţia sensibilă dintre un sexagenar şi o tânără în condiţiile emigraţiei.
„Eu i-am făcut să danseze, restul nu mă mai interesează”, mărturiseşte Val Butnaru.

Într-adevăr, cele două personaje ale piesei – Magda şi Ovidiu, interpretate de cunoscuţii actori Mircea Rusu şi Emilia Popescu – dansează aproape tot timpul spectacolului pe muzica celebrului tangou al lui Pantazi, alias Georges Boulanger, devenit, parcă, al treilea personaj. „Avant de mourir” a intrat în repertoriul Teatrului Naţional Radiofonic din România.

După jurnal.ro

Text foto: Cunoscuţii actori Mircea Rusu şi Emilia Popescu sunt protagonoşti ai spectacolului radiofonic „Avant de mourir” de Val Butnaru, difuzată la Radio România Cultural

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)