Autospecialele TOMA, dăruite de Erdogan pentru înăbușirea manifestanților, vor fi folosite la deszăpeziri

Cele două mașini dăruite de Recep Tayyip Erdogan au trecut din gestiunea Departamentului Carabinieri în cea a Inspectoratului General pentru Servicii de Urgență, în cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri, 17 iulie. Autospecialele TOMA vor fi utilizate de către Inspectoratul General pentru Servicii de Urgență la deszăpezire.

În noiembrie 2018, la invitația președintelui Igor Dodon, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat R. Moldova. El a dăruit atunci autorităților moldovenești două autospeciale de intervenție, asemănătoare celor folosite de către forțele de ordine turcești în timpul protestelor din piața Taksim în 2013.

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a declarat că aceste vehicule nu mai sunt necesare carabinierilor, întrucât statul nu dorește să intervină cu ele în timpul protestelor. Potrivit șefului Inspectoratului General pentru Servicii de Urgență, vehiculele TOMA vor fi trimise la Căușeni și Soroca și vor fi utilizate în special pe timp de iarnă, la deszăpeziri.

Autospecialele TOMA au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piața Taksim din Istanbul, desfășurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestațiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane.

Ele sunt dotate cu tunuri de apă conectate la un rezervor de până la 10.000 de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

După vizita lui Erdogan, care a costat fondul de rezervă a statului peste 202.000 de lei, autoritățile de la Chișinău se încurcau în declarații despre locul aflării acestor autospeciale și modul în care vor fi folosite.

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, imediat după vizita președintelui turc, susținea că nu știe nimic despre cele două autospecial. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Maxim Lebedinschi, a declarat că a aflat din presă despre achiziția autospecialelor.

Fostul ministrul al Apărării, Alexandru Jizdan, a menționat mai târziu, când fierbea toată presa: „Cei de la asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”.

Fostul premierul Pavel Filip a recunoscut că Turcia a transmis Republicii Moldova două mașini speciale pentru dispersarea mulțimii în timpul protestelor stradale. Filip i-a mulțumit chiar liderului de la Ankara pentru un asemenea gest.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)