Autorul atentatului din Stockholm spune că a acţionat la ordinul Statului Islamic

În timp ce mii de suedezi se adunau duminică, 9 aprilie, la Stockholm, pentru a aduce omagiu celor patru victime ale atentatului organizat vinerea trecută, profilul probabilului terorist a început să se contureze. Rahmat Akilov, 39 de ani, este originar Uzbekistan. El a cerut azil politic în Suedia în 2014, însă a primit răspuns negativ. Autorităţile suedeze l-au obligat să părăsească ţara până la 1 ianuarie 2017, transmite lemonde.fr.

Potrivit presei suedeze, tată a patru copii, a cărui familie să află în Uzbekistan, Akilov a recunoscut în timpul interogatoriului că a condus camionul care a omorât patru persoane şi a rănit alte 15 vineri, 7 aprilie. El a fugit de la locul faptei, intrând în metro, unde a urcat în trenul Arlanda Express spre Aeroportul de Stockholm. Apoi a luat un autobuz pentru a merge într-o suburbie a capitalei suedeze, Märtsa, unde a fost reţinut spre seară.

El le-a spus poliţiştilor că a vrut să omoare „infideli”, afirmă tabloidul Aftonbladet, şi ar fi acţionat la ordinul organizaţiei Statul Islamic.